Linkuri accesibilitate

Valentin Dediu: „Opinia celor care adoptă declaraţii simbolice de unire nu poate servi drept un pericol pentru securitatea statului"


Valentin Dediu
Valentin Dediu

Un interviu cu fostul director interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Preşedintele Igor Dodon cere pedepse penale pentru funcţionarii care au semnat declaraţii simbolice de unire cu România. Prin declaraţiile de unire, cetăţenii îşi exprimă bucuria de a sărbători împreună cu românii de peste Prut Centenarul Marii Uniri şi adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc. La solicitările preşedintelui nu au reacționat instituţiile statului vizate: Procuratura, SIS şi MAI. Valentin Dediu, fost director interimar la SIS, nu găseşte judicios ca instituţiile de drept să-i ancheteze pe cei care şi-au depus semnătura pe aceste declaraţii simbolice.

Link direct

Europa Liberă: Ce consecințe au deciziile care se iau în cadrul Consiliului Suprem de Securitate?

Valentin Dediu: „Consiliul Suprem de Securitate este un organ consultativ. Pe parcursul mai multor ani s-a discutat să se dea acestui Consiliu Suprem de Securitate o altă pondere în stat. Deci, acest Consiliu de Securitate trebuia să ia decizii care să fie obligatorii pentru toate instituțiile din Republica Moldova, însă și până astăzi nu este acest organ important în stat unde se discută și trebuie să se discute cele mai importante subiecte ce țin de securitatea statului. Dacă noi luăm contextul politic în Republica Moldova, poate astăzi este și bine că acest Consiliu de Securitate nu are această valoare și deciziile lui sunt consultative, dar nu obligatorii.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre indignarea șefului statului față de declarațiile de unire semnate de 100 de localități pentru celebrarea Centenarului Unirii?

Valentin Dediu: „Această este o părere privată a unui președinte. Consiliul Suprem de Securitate are un plan de acțiuni și problemele puse în discuție acolo reies din situația reală și pericolele asupra securității statului. Nu în zadar el se numește Consiliul Suprem de Securitate.”

Europa Liberă: Dle Dediu, eu citez: „Consiliul Suprem de Securitate condamnă acțiunile întreprinse de primari de chemare la lichidarea statalității Republicii Moldova”. Asta a anunțat chiar pe un ton așa, ultimativ, șeful statului.

Valentin Dediu: „Șeful statului a spus această, însă nu a fost niciun raport al unor instituții importante în stat, care ar demonstra juridic și din alt punct de vedere că acesta este un pericol asupra securității statului, că acesta duce la lichidarea statului Republica Moldova. Toate aceste declarații sunt încadrate în manifestările a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în 1918, și ele sunt simbolice. Oamenii își expun părerea lor, dar pentru opinii astăzi la noi nu se trage nimeni la răspundere. Și opinia nu poate servi drept un pericol pentru securitatea statului.”

Europa Liberă: Dar dl Dodon zice și mai mult, că el se va adresa Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei să-și definească aceste instituții importante atitudinea lor față de acest subiect despre care se vorbește în acest an în Republica Moldova.

Valentin Dediu: „Să vedem la ce va ajunge cu adresarea sa dl președinte Igor Dodon. Mi se pare că el cu asta se va face de rușine, fiindcă problema ține de politicul din Republica Moldova, ține de aspirațiile populației. Poate într-o măsură oarecare aici ține și de istoria Republicii Moldova, a Basarabiei și a întregii Românii în anii care au fost.”

Europa Liberă: La microfonul Europei Libere, Igor Dodon spunea că instituțiile statului documentează toate aceste cazuri și s-ar putea întâmpla ca cineva dintre primari, consilieri să se pomenească cu un dosar, fie la Interne, fie la SIS. Pot să nimerească în vizorul acestor instituții ale statului aceste gesturi simbolice?

Valentin Dediu: „Mi se pare o aberație și nu cred că se va găsi argumentare juridică pentru a trage la răspundere aceste persoane. Este o declarație pur simbolică.”

Europa Liberă: Dar nu e o dezbinare a societății, când încerci să acreditezi ideea că în Republica Moldova cetățenii se împart între stataliști și unioniști?

A​tât forțele politice, cât și oamenii de rând trebuie să chibzuiască bine ce vor face, cum vor vota la alegeri...

Valentin Dediu: „Nu știu de ce unii care duc republica în altă direcție decât cea pe care o considerăm noi, cei care cunoaștem situația – și mă refer aici la intelectualitatea Republicii Moldova, oameni de știință, oameni de cultură, oameni care cunosc istoria –, deci, nu știu de ce acești oameni nu sunt luați în considerare și se consideră că ei sunt dușmani, însă cei care duc republica în brațele altui stat, aceia sunt patrioți.”​

Europa Liberă: Alt stat fiind?

Valentin Dediu: „Alt stat fiind Federația Rusă!”

Europa Liberă: Subiectul acesta se va menține pe agenda politică doar în acest an, pentru că e unul electoral sau va avea continuitate?

Valentin Dediu: „Cred că subiectul acesta va avea continuitate. Cei care aspiră la unirea Republicii Moldova cu România, deci, restabilirea dreptății istorice, ei vor pleda pentru aceasta, vor ieși la mitinguri… Să vedem. Societate se schimbă, în funcție de realitățile din țară – dezvoltarea economică, asigurarea socială a populației –, se schimbă și părerile, și aspirațiile populației. Anul acesta, da, este decisiv, anul acesta poate să fie o cotitură mare în istoria dezvoltării Republicii Moldova, ceea ce ține de alegeri. De aceea, atât forțele politice, cât și oamenii de rând trebuie să chibzuiască bine ce vor face, cum vor vota la alegerile locale, deci, în Bălți și în Chișinău, fiindcă sunt orașe foarte importante, niște centre foarte importante. Și al doilea – în toamna aceasta, alegerile în parlament.”

Europa Liberă: Revenim la ceea ce trebuie să fie discutat în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, pentru că Igor Dodon a promis că va discuta chestiuni importante, cum ar fi cea legată de strategia de apărare și cea vizând reglementarea transnistreană. Dvs. vă este clar încotro merge Republica Moldova cu soluționarea dosarului transnistrean?

Valentin Dediu: „Nu în zadar se spune că conflictul transnistrean este înghețat. Pentru a îngheța acest conflict, s-au făcut mai multe eforturi din partea Federației Ruse, în primul rând. Federația Rusă a reușit să aibă și adepți în exterior referitor la acest conflict, și în interiorul Republicii Moldova. Chiar și ultima declarație care a fost făcută de un reprezentant al OSCE, Franco Frattini, demnitar înalt din această organizație, chiar această declarație de acum ne vorbește foarte mult, că în viitorul apropiat, cel puțin jumătate de an, nu ne putem aștepta la nicio mișcare pozitivă în direcția aceasta. Pe parcursul mai multor ani, unii demnitari din structurile europene ne-au impus niște decizii care erau în defavoarea Republicii Moldova și întărirea statalității Transnistriei. Cu părere de rău…”

Europa Liberă: Dar cum vă explicați acest lucru?

Valentin Dediu: „Păi, ne explicăm prin faptul…”

Europa Liberă: Și cui este convenabil, de ce se insistă pe o idee care ar fi împotriva voinței autorităților Republicii Moldova și a cetățenilor acestui stat?

Valentin Dediu
Valentin Dediu

Valentin Dediu: „Eu explic aceste mișcări și aceste rezultate obținute de către Federația Rusă prin faptul că Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse ține la control întrebarea cu Transnistria și permanent lucrează în acest context pentru a menține forțele militare în stânga Nistrului. Pentru ei este foarte important și ei lucrează. Eu sper foarte mult că demnitarii din țările Uniunii Europene se vor trezi în sfârșit și vor înțelege că structurile europene sunt infiltrate cu agenți de influență ai Federației Ruse. Chiar, bunăoară, Frattini. El a spus că desprinsă de realitate este cerința Republicii Moldova de a retrage trupele ruse. El își îndeplinește rolul lui de agent de influență și el a primit bani pentru aceste cuvinte, pentru expunerea acestei opinii.”

Europa Liberă: Credeți?

Eu sper foarte mult că demnitarii din țările Uniunii Europene se vor trezi în sfârșit și vor înțelege că structurile europene sunt infiltrate cu agenți de influență ai Federației Ruse. Chiar, bunăoară, Frattini...

Valentin Dediu: „I s-a dat voie să vorbească o oră sau în două în fața celor ce fac studii la Academia Diplomatică și i s-a plătit. Eu cred că i s-a plătit destul de bine pentru lecții și suplimentar, dar s-a legiferat aceasta. Este regretabil faptul că unii demnitari din aceste structuri își permit aceasta, dar încă o dată spun: sper mult că realitățile din ultimul timp din țările Uniunii Europene, tentativele serviciilor speciale ale Federației Ruse de a influența alegerile în Germania, în Franța, în Statele Unite, acum avem scandalul în Marea Britanie. Deci, în sfârșit, vor înțelege că pericolul este în agenții de influență ai Federației Ruse și ei trebuie descoperiți și înlăturați de la posturile la care sunt, să nu aibă influență, să nu poată lua decizii, să nu poate influența deciziile…”

Europa Liberă: Dar cum ar trebui să reacționeze guvernarea de la Chișinău, autoritățile statului? L-am auzit pe dl Plahotniuc în cadrul unui briefing și el a răspuns dur la aceste declarații, pe care el le numește „ofensatoare la adresa Republicii Moldova și a cetățenilor ei”.

Valentin Dediu: „În primul rând, autoritățile Republicii Moldova trebuie să reacționeze cu o notă de protest, o notă oficială. Da, dl Plahotniuc corect a spus. El este președintele unui partid politic, însă asta nu este suficient. Suficient ar fi o autoritate națională să-și expună părerea.”

Europa Liberă: Dar aceste declarații pe care le-a făcut Franco Frattini pot să blocheze procesul de negocieri, pot să-l stopeze, pot să influențeze în bine sau în rău mersul pe mai departe al soluționării problemei transnistrene?

Valentin Dediu: „Blocat el ar trebui să fie și eu aș fi de părerea că suntem interesați noi să fie blocat. Să nu avansăm în cedări, să le dăm niște lucruri care sunt incompatibile cu statutul Transnistriei ca o regiune controlată din exterior, o regiune separatistă și, mai mult aș spune, autoritățile Republicii Moldova trebuie să insiste ca Transnistria, în primul rând, să renunțe la declarații și la aspirații să devină stat independent.”

Europa Liberă: Ceea ce face cu regularitate administrația tiraspoleană?

Valentin Dediu: „Cu regularitate… Că atâta cât ei spun că ei vor să devină stat independent recunoscut, ce să discutăm cu ei? În ce context să discutăm? Ei trebuie să renunțe și după aceea să pornim la alte probleme sociale, pentru populație…”

Europa Liberă: Dl Dediu, a fost semnat acest pachet de înțelegeri de către negociatorii-șefi de la Chișinău și de la Tiraspol. Cinci din opt înțelegeri au fost semnate, au mai rămas trei care urmează a fi semnate, acum sunt în curs de negocieri și foarte multe semne de întrebare apar atunci când e vorba despre felul cum înțelege Chișinăul și Tiraspolul acordul despre libera circulație în zona de securitate.

Atât timp cât acolo se află așa-numiții grăniceri din Transnistria, atât timp cât se află vama din Transnistria, nu putem vorbi de libera circulație...

Valentin Dediu: „Toate aceste acorduri, niciunul din ele nu conține recunoașterea Transnistriei și asta este foarte bine, chiar dacă recunoaștem documentele de studii din Transnistria, de la instituțiile din Transnistria…”

Europa Liberă: Care urmează să fie apostilate de către Republica Moldova.

Valentin Dediu: „Da, și ele sunt, însă acolo niciodată nu e scris institutul de stat, este scris institutul pedagogic din Tiraspol și așa trebuie să fie. Noi trebuie să excludem…”

Europa Liberă: Eu revin la înțelegerea aceasta care ține de libera circulație, pentru că, dacă e să credem celor care cunosc bine dosarul transnistrean, pentru Chișinău libera circulație înseamnă ca să nu mai fie opriți oamenii la aceste puncte de control care de ani de zile le pun piedică oamenilor să-și ducă un sac de cartofi sau un sac de varză…

Valentin Dediu: „Foarte corect. Dna Valentina, atât timp cât acolo se află așa-numiții grăniceri din Transnistria, atât timp cât se află vama din Transnistria, nu putem vorbi de libera circulație. Libera circulație este atunci când sunt scoase toate barierele și omul poate să plece și să iasă fără a-i fi verificate documentele…”

Europa Liberă: Dar, iată cum înțelegeți?…

Valentin Dediu: „În aceste condiții când ei verifică, se impune necesitatea să verificăm și noi și asta ar fi foarte bine să verificăm. De ce se tem ei? Când am stabilit acolo niște posturi de la instituția noastră de migrație, s-a ridicat așa un scandal de Doamne ferește! Vreau să spun că nu sunt convenabile nici pentru Transnistria, nici pentru Federația Rusă aceste posturi migraționale, fiindcă noi controlăm persoanele care intră și iese, dar nu persoanele cele din stânga și dreapta Nistrului, dar cele venite cu scopuri anumite aici, pentru a promova mai multe…”

Europa Liberă: Știți care sunt îngrijorările care apar acum, în ajun de a fi semnată și această înțelegere? Că Tiraspolul înțelege libera circulație că toți funcționarii multor servicii de informație moscovite care s-au înmulțit atât pe malul drept, cât și pe malul stâng să aibă posibilitate liber să circule și peste Nistru și dinspre Nistru.

Valentin Dediu: „Așa este, așa este și în special anul acesta.”

Europa Liberă: Și ei duc informație, fac provocări?...

Valentin Dediu: „Și nu numai informație, ei duc bani care vin pe anumite căi în Republica Moldova, care sunt scoși din băncile noastre și duși încolo și invers, de acolo aduși încoace și fără niciun control, fără niciun control! E foarte îngrijorător acest fapt, în special, astăzi în preajma alegerilor în Parlamentul Republicii Moldova. Nu știu cu ce se ocupă astăzi Serviciul de Informație și Securitate, dar am mare temere că astăzi mișună în Republica Moldova o sumedenie de agenți de influență din Federația Rusă, printre altele, pe unii din ei eu îi cunosc de pe timpuri încă, care de-acum se ocupă cu alegerile din toamnă. Nu știu, sunt preocupați cei de la Securitate sau nu, e greu să spun, fiindcă nu avem nicio informație despre asta.”

XS
SM
MD
LG