Linkuri accesibilitate

Cazul lui Andrei Braguța, bărbatului decedat în închisoare


În versiunea autorităților, victima ar fi decedat din cauza unei pneumonii.

Cazul lui Andrei Braguța, bărbatul decedat zilele trecute în una dintre instituțiile penitenciare, a intrat în atenția organizațiilor neguvernamentale pentru drepturile omului. Avocații Promo-Lex spun că nu cred în versiunea autorităților, potrivit căreia victima ar fi decedat din cauza unei pneumonii. Ei susțin că Andrei Barguța ar fi fost arestat ilegal, iar felul în care a fost tratat după gratii a și provocat decesul acestuia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct


Andrei Braguța a ajuns pe mâna poliției în data de 15 august, după ce a fost oprit de o patrulă pentru că ar fi încălcat regulile circulației rutiere. Potrivit poliției, bărbatul ar fi avut un comportament agresiv în raport cu polițiștii. Tocmai din această cauză, mai spun reprezentanții MAI, Andrei Braguța a fost reținut pentru 72 de ore, iar mai apoi, la cererea procurorilor, judecătorii au emis un mandat de arest pentru 30 de zile.

Bărbatul n-a mai apucat însă să-și ispășească pedeapsa. La aproape două săptămâni de detenție el a decedat. Cazul a fost mediatizat după ce rudele victimei au acuzat autoritățile de moartea bărbatului.

Tatăl lui Andrei Braguța a comunicat presei că și-ar fi văzut fiul o singură dată după ce a ajuns în detenție și doar pentru câteva clipe, fără să reușească să schimbe două vorbe. Andrei Braguța ar fi fost îmbrăcat într-un halat alb şi purta o mască pe față, după spusele tatălui.

Timp de două săptămâni bărbatul a fost purtat prin mai multe instituții: inițial a ajuns într-un izolator de detenție preventivă, apoi în Penitenciarul nr. 13, de unde ar fi fost transferat în Penitenciarul nr. 16 Pruncul.

Directorul Departamentului Instituții Penitenciare, Aureliu Suhan a spus astăzi, într-o conferință de presă, că victima a ajuns la Penitenciarul nr. 13 în cea de-a noua zi de arest, într-o stare deloc satisfăcătoare, fără a oferi însă detalii, invocând faptul că ar fi vorba de „informații cu caracter personal”:

„Dumnealui a venit la data de 24 august, la ora 10.40. Deținutul Braguța a trecut pragul Penitenciarului nr. 13, unde de urgență pe parcursul a 20 de minute s-au întocmit actele și anume ordinul de transfer în Penitenciarul nr. 16 și la ora 12.20 a aceleiaşi zile Braguța a fost internat în secția psiho-neurologie a Spitalului nr. 16 a DIP.”

Anatolie Munteanu
Anatolie Munteanu

Vânătăi pe corpul lui Braguța au fost constatate și în momentul internării în Spitalul-Penitenciar Pruncul, a confirmat în aceeași conferință de presă viceministrul Justiției Anatolie Munteanu:

„La internarea în staționarul din Penitenciarul nr. 16 au fost constatate echimoze de culoare violacee care erau prezente pe corpul deținutului Braguța. [...] Noi nu vrem să ne grăbim cu constatări pentru că este o situație suficient de complicată. Pe interior este declanșată ancheta de serviciu.”

Mai multe instituții, printre care și Inspectoratul General al Poliției au anunțat că au demarat anchete interne, iar cazul va fi investigat și de Procuratura Generală. Într-un comunicat al IGP, se spune că Braguța ar fi fost „agresat de colegii din celulă, din cauza comportamentului său neadecvat”.

În paralel însă, organizațiile pentru drepturile omului bat alarma și spun că decesul lui Andrei Braguța scoate la iveală mai multe probleme din penitenciare și izolatoare. Avocatul Promo-Lex Vadim Vieru:

„Cazul dat reprezintă mai multe probleme de sistem care sunt la noi în țară. După acest proces, vom arăta autorităților acele lacune grave care există în sistemul de poliție, în sistemul judiciar, în sistemul procuraturii și inclusiv în sistemul de executare a pedepselor în penitenciare. Tot ce s-a întâmplat s-a întâmplat în virtutea mai multor erori grave comise de către autoritățile statului. Dacă aceste erori nu aveau să fie comise, la sigur nu se ajungea la situația dată și victima Andrei Braguța avea să fie în viață.”

În primul rând, avocatul susține că Andrei Braguța legal nu putea fi reținut, pe motiv că victima ar fi avut o dizabilitate intelectuală.

Cu aceste izolatoare este o problemă sistemică. Ne amintim de situația din 2009, când toate cazurile de tortură au avut loc în sectoarele de poliție.

O altă eroare, potrivit avocatului, ar fi fost comisă de procurorii, dar și judecătorii care au admis arestarea unei persoane cu dizabilitate intelectuală.

La această etapă, Vadim Vieru mai spune că situația lui Andrei Braguța s-ar fi înrăutățit anume în izolatorul de detenție preventivă, aflat în subordinea MAI-ului. Apărătorii nu exclud și versiunea unei răzbunări din partea polițiștilor:

„Cu aceste izolatoare este o problemă sistemică. Ne amintim de situația din 2009, când toate cazurile de tortură au avut loc în sectoarele de poliție. Problema nu s-a schimbat, chiar dacă s-au investit bani și bani în reforme. Din unele surse pe care le avem noi, ni s-a comunicat că el a fost plasat într-o celulă cu alți deținuți agresivi, care l-ar fi maltratat. Starea de sănătate s-a agravat, după care a fost plasat în altă celulă, fără pat, fără plapume etc. unde a stat pe podeaua de beton rece.”

Avocatul mai vorbește despre calitatea asistenței medicale din penitenciare:

Vadim Vieru: „Penitenciarul nr. 16 care are statut de spital nici nu este acreditat de Ministerul Sănătății ca instituție medicală.”

Pe de altă parte, Directorul Departamentului Instituții Penitenciare, Aureliu Suhan a spus în conferința de presă că Penitenciarul Pruncul a avut toate condițiile de a-i asigura asistența medicală necesară lui Andrei Braguța. Cu toate acestea, avocații spun că vor cere exhumarea victimei și repetarea investigațiilor medico-legale.

Republica Moldova nu o dată a fost criticată pentru relele tratamente din instituțiile penitenciare. Statisticile arată că statul moldovean a pierdut zeci de cazuri la CEDO pentru condițiile inumane din celule.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG