Fosta judecătoare Domnica Manole a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii pentru că a fost concediată din sistem la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate. Ea spune că a fost înlăturată din motive politice pentru că, în 2016, a aprobat ca judecătoare a Curții de Apel un referendum cerut de formațiunea de opoziție Platforma DA și nedorit de putere. Ea spune că a fost hărțuită mereu încă de atunci, dar concedierea, în luna iulie, nu i-a lăsat altă alternativă decât să se judece cu foștii colegi. Cu ce șanse de reușită? S-a interesat Liliana Barbăroșie.
Domnica Manole nu vrea să demonstreze doar că a fost data afară ilegal, ci încearcă și să demoleze influenţa pe care o au în Republica Moldova serviciile secrete asupra carierei unui magistrat.
Când au demis-o după o activitate de 26 de ani, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au invocat un aviz negativ al serviciului de securitate.
Legea moldovenească atribuie acest serviciu funcţia de a verifica un magistrat înainte de numire sau avansare, dar şi periodic, o dată la cinci ani. Domnica Manole crede că această verificare ridică probleme de principiu, și califică drept vicios modul cum autorităţile se folosesc de aceste avize ale serviciului de securitate.
De aceea, judecătoarea Manole încearcă în procesul împotriva Consiliului Superior al Magistraturii să ridice întâi de toate excepţia de neconstituţionalitate asupra acestei norme, aşa cum am aflat de la avocata magistratei, Viorica Grecu:
„Vrem să ajungem la Curtea Constituţională ca să fie declarate neconstituţionale articolele 5a, 14, 15, alineatul 2, 4 şi 5 din legea 271 privind verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţiile publice. Aceste articole atribuie SIS-uluji competenţa de a verifica judecătorii, dar în forma care există, permite autorităţilor să aplice normele abuziv. Aşa s-a întâmplat şi cu dna Manole: s-a dat de fapt apreciere actului judecătoresc, deşi asta este exclusiv prerogativa justiţiei.”
Teo Cârnaţ este unul din membrii Consiliului Superior al Magistraturii care a determinat, prin votul său, demiterea Domnicăi Manole. Deocamdată, spune Teo Cârnaţ, ar fi nevoie de aceste verificări ale SIS:
„În viitor legea respectivă trebuie să dispară, dar când vor lucra efectiv CNI şi CNA. Doar atunci aceste verificări care sunt obligatorii să le facă SIS vor dispărea ca în alte state. Dar legea respectivă a fost adoptată la îndemnul Consiliului Europei, în scopul de a lupta cu corupţia. Atâta timp cât asupra sistemul judecătoresc planează suspiciuni grave cu privire la implicarea unor judecători în acte de corupţie, avem nevoie de această lege.”
Despre demiterea Domnicăi Manole, Teo Cârnaţ afirmă că ea are de a face cu problemele de integritate ale magistratei, şi nu cu raţiunile politice invocate de judecătoare, dar susţinute şi de o bună parte a societăţii civile:
„Nu este caz politic, aşa cum doreşte să se prezinte dna Manole. Ea are probleme cu integritatea şi nu a avut aceste probleme doar după acea hotărâre prin care a obligat CEC să desfăşoare referendumul, ci până la asta. Ea a fost subiectul mai multor cauze disciplinare, dar şi penale. La fel, a fost în vizorul CSM în legătură cu proprietăţile sale.”
Pe lângă procesul în care se judecă cu CSM, Domnica Manole este la rândul ei cercetată penal în două dosare, unul pentru o hotărâre pronunţată anterior, altul pentru o pretinsă problemă în declaraţia de avere a magistratei.
Ambele dosare au fost pornite la cererea procurorului general Eduard Harunjen, la scurt timp de la pronunţarea de către Manole a hotărării favorabile referendumului cerut de formaţiunea DA.
Într-un proces judecat înainte de demitere, magistrata a luat partea Jurnal TV într-un dosar de calomnie în care speakerul democrat Andrian Candu ceruse acestui post de televiziune extrem de critic la adresa guvernării să dezmintă anumite informaţii despre el apărute în programele sale informative.
Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, organizaţie care la fel ca altele 30 i-au luat apărarea Domnicăi Manole, spune că ceea ce i se întâmplă magistratei trimite un semnal extrem de negativ despre starea de lucruri din justiţia moldovenească:
„Cazul acesta nu este despre dna Manole, ci despre cum puterea legislativă şi executivă vrea să vadă judecătorii: cei care măcar admit că ar putea să se opună, să nu o facă, pentru că altfel vor fi aruncaţi din sistem. Nu sunt avocatul ei, dar este cert că persoane din sistem cu păcate serioase sunt promovate, iar poe de altă parte, iată ce s-a întâmplat cu unul din judecătorii care au încercat să vorbească despre problemele din sistem.”
În ciuda unor reforme de milioane, comunitatea internaţională continuă să avertizeze Republica Moldova că trebuie să ia măsuri serioase pentru asigurarea independenţei justiţiei.
În ultimii ani, Domnica Manole a fost una din puţinele voci din interiorul sistemului care au criticat lipsa acestei independenţe.