Independența justiției, mai exact a judecătorilor, este pusă, din nou, în pericol. Cel puțin asta au constatat mai multe organizații neguvernamentale care au semnalat îngrijorări în privința începerii urmăririi penale pe numele unui judecător. Este vorba de magistratul Judecătoriei Chișinău, Dorin Munteanu, care a refuzat solicitarea procurorilor să prelungească arestul unei persoane acuzate de escrocherie. Experții spun că este vorba de încă un caz evident de intimidarea, pe când procurorii sunt de părere că decizia judecătorului a fost ilegală.
Cazurile în care judecătorii par să fie supuși unei persecutări se înmulțesc, constată mai multe organizații neguvernamentale. După ce pe numele magistratei Curții de Apel, Domnica Manole, a fost pornită urmărirea penală, în urma unei decizii prin care a dat undă verde organizării unui referendum privind alegerea şefului statului de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei DA, acum un alt judecător este supus unei proceduri similare.
Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul pentru urmărirea penală a judecătorului Dorin Munteanu. Decizia CSM a fost luată la solicitarea Procurorului General, după ce magistratul Dorin Munteanu a considerat că acuzatorii n-au prezentat probele necesare pentru a prelungi mandatul de arest al unei persoane cercetate pentru escrocherie.
Astfel de exemple trezesc îngrijorări în societate. Potrivit unei declarații comune a mai multor organizații neguvernamentale, cazul lui Dorin Munteanu „poate avea un efect dezastruos asupra independenței judecătorilor”.
Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, are o explicație:
„Eu înțeleg acest lucru ca un semnal clar dat celorlalți judecători. Dacă nu vă veți comprota așa cum cer procurorii, riscați să aveți aceeași soartă.”
Europa Liberă: Există o similitudine dintre acest caz și cazul Domnicăi Manole?
„Unica similitudine este că și într-un caz și în altul era vorba de opunere la puterea statului. Era interesul statului, pe de o parte, ca să nu organizeze referendumul, sau a conducerii de vârf de atunci a țării, iar aici era vorba de interesul Procuraturii - să aresteze o persoană.”
Procurorii pot începe însă urmărirea penală a unui judecător doar cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele CSM, Victor Micu a declarat Europei Libere că nu s-a putut refuza solicitarea Procuraturii, pentru că, la părerea lui, procurorii au prezentat probe convingătoare.
Europa Liberă: Ce a făcut CSM-ul să considere că în acest caz se justifică urmărirea penală?
Victor Micu: „Nu am dreptul să vă divulg, pentru că noi am examinat chestiunea în cauză în ședință închisă. Procurorii ne-au prezentat niște probe referitor la niște înregistrări, prin care CSM a ajuns la concluzia că urmează să i se elibereze acordul procurorului pentru a verifica circumstanțele în cauză.”
Europa Liberă: Deci, există suspiciuni clare că e vorba de o ilegalitate?
Victor Micu: „Ilegalitate în sensul hotărârii... cu legătură cu alte persoane..., dar nu vreau să mă pronunț, nu am dreptul.”
Europa Liberă: Probabil ați văzut și o declarație a societății civile, mai multe organizații neguvernamentale spun că acest caz este un precedent ce „pune în pericol independența judecătorilor”. Cum răspundeți unor astfel de îngrijorări ce vin din societate?
Victor Micu: „Oricine se poate da cu părerea, dar când vorbim la general este una, dar când studiezi materialele dosarului este puțin altfel.”
Europa Liberă: De la cazul Domnicăi Manole a trecut mai mult de jumătate de an, iar dosarul încă n-a ajuns în instanță. Credeți că a fost justificată atunci decizia de a da acordul începerii urmăririi penale?
Victor Micu:„Deja, întrebările cu privire la subiectul de ce n-a ajuns dosarul în judecată putem să le acordăm la Procuratură, la organele de urmărire penală.”
Sistemul judecătoresc a ajuns de mai multe ori ținta criticilor din cauza problemelor de corupție, sau a unei justiții selective, despre care presa a scris în nenumărate rânduri. În 2014, fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, spunea că unii judecători acoperă criminalii de pedepse. Doar că în cazul lui Dorin Munteanu lucrurile ar sta altfel, sugerează Ion Diacov:
„Din ce am citit eu, cred că procurorii au făcut exces de zel. Apare dorința unor procurori de a arăta cine este stăpân pe situație. De exemplu, cu Domnica Manole, acolo 100% că nu este vorba de componența de infracțiune în acțiunile ei, dar acolo nu este vorba de sistem dar o chestie de... că a enervat pe cineva și au hotărât să o pună la punct.”
Ultimele sondaje au arătat că justiția rămâne a fi una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova, iar tendința nivelului de încredere al cetățenilor în justiție a înregistrat în ultimii ani o scădere continuă, și asta în ciuda eforturilor de implementare a reformelor în domeniu, de zeci de milioane de euro.