Nu sint putine controversele in spatiul politic american. Care sint cele mai recente? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Presedintele Comisiei pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor, Devin Nunes, a declansat o controversă atunci cind a declarat ca e posibil ca o serie de comunicatii ale presedintelui Trump si asociatilor sa fi fost interceptate, prin ricoseu, de catre servicii americane de informatii, care urmareau obiective din strainatate. Nunes s-a dus imediat la Casa Alba pentru a impartasi informatiile obtinute de la surse neidentificate, fara ca insa sa aduca la cunostinta democratilor din opozitie ce aflase.
Liderul democratilor din Comisie, Adam Schiff a spus ca actiunile lui Nunes arunca o umbra de indoiala asupra integritatii investigatiilor comisiei pe care Nunes o conduce, cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane si legaturi ale echipei de campanie a lui Trump cu oficialitati sau intermediari rusi.
Se stie ca presedintele Trump isi acuzase predecesorul, pe Barack Obama ca ar fi dispus interceptarea convorbirilor telefonice la Trump Tower in perioada campaniei, o acuzatie foarte grava, chiar cu implicatii juridice. Ceea ce Nunes pare sa fi aflat ofera o portita de scapare sefului executivului si Casei Albe, care fuseseră invinuiti ca il acuza pe Barack Obama, fara dovezi.
Dar, de fapt, ce sustine Nunes nu are nici o legatura cu substanta alegatiei initiale, creaza doar impresia că are. Este fireste posibil ca membrii ai echipei Trump sa fi fost interceptati, indirect, atunci cind vorbeau cu obiective de interes din strainatate, dar asta nu pare sa insemne ca Obama ar fi dispus interceptari la Trump Tower.
Pe de alta parte, au aparut informatii de presa ca asociați ai presedintelui Trump ar fi comunicat cu rusi, suspectati de activitati de informatii, posibil pentru a coordona in timpul campaniei, publicarea unor informatii compromitoare pentru campania lui Hillary Clinton. Conform acelorasi surse neidentificate, FBI-ul ar ancheta in prezent această posibilitate pe baza unor surse si analizarea datelor avute la dispozitie cu privire la calatorii, conturi si convorbiri ale persoanelor suspectate. Informatiile arata ca exista suspiciuni ca ar fi existat coordonare intre echipa Trump si rusi, dar ca nu s-a ajuns la o concluzie ferma si ancheta continua.