Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va vota în aprilie noul raportor pentru Moldova. Deputații vor avea de ales între deputatul lituanian Egidius Vareikis si senatorul din Olanda, Tiny Kox. Într-un interviu acordat la Strasbourg corespondentei Europei Libere, Tiny Kox a spus că una dintre principalele sale priorități ar fi „reîntregirea” Republicii Moldova. Kox, cunoscut pentru opinia că e nevoie de relații mai bune cu Rusia, mai crede că „Acordului de Asociere dintre UE și R.Moldova, nu este nici în beneficiul cetățenilor moldoveni, nici în cel al cetățenilor europeni”, iar președintele Dodon ar trebuie să îl renegocieze.
Europa Liberă: Domnule Kox, ați avut anul trecut o întâlnire, la Moscova, cu, pe atunci, candidatul socialiștilor moldoveni la alegerile prezidențiale, dl Igor Dodon. Între timp a câștigat alegerile și este președintele R. Moldova. Ce l-ați sfătuit atunci, în 2016, și de ce v-ați întâlnit la Moscova, și nu în altă parte?
Tiny Kox: „L-am sfătuit să facă ce poate mai bine ca să câștige alegerile, și după cum se vede a urmat sfaturile mele. L-am felicitat pe dl Dodon, în noua sa calitate de președinte al R.Moldova. Am avut atunci, în Moscova, o întrevedere foarte bună, în care am discutat problemele din R. Moldova și posibilele soluții.”
Europa Liberă: Nu vă întreb întâmplător ce l-ați sfătuit, ci pentru că aș vrea să știu dacă l-ați sfătuit să denunțe sau să renegocieze Acordul de Asociere cu UE, acesta fiind unul dintre planurile dlui Dodon, după cum știm cu toții. Ar fi acest lucru bun pentru cetățenii moldoveni, pentru viitorul Moldovei?
Tiny Kox: „Ca senator în Parlamentul olandez am votat împotriva Acordului de Asociere dintre UE și R.Moldova, pentru că eu cred că nu este nici în beneficiul cetățenilor moldoveni, nici în cel al cetățenilor europeni. Cu toate acestea Acordul a fost ratificat, ceea ce înseamnă că președintele Dodon trebuie să ia act de faptul că dacă dorește să schimbe ceva, trebuie să negocieze cu UE, pentru a vedea dacă sunt posibile schimbări sau îmbunătățiri.”
Europa Liberă: Dar de ce nu este bun pentru cetățenii moldoveni? Acum pot călători fără vize în UE, pot să își vândă produsele pe o piață mai mare…
Tiny Kox: „E adevărat, dar ce produse pot să vândă? Moldova va fi adăugată pieței UE, ceea ce înseamnă că UE va exporta în Moldova, în timp ce Moldova va avea mari dificultăți să concureze cu produsele europene. De aceea, cred că acest Acord de Asociere este prea extins, este periculos pentru industrie și pentru locurile de muncă din Moldova. Acesta este motivul pentru care partidul meu a votat împotriva Acordului în ambele camere ale Parlamentului olandez. Dar, cum spuneam, acordul este ratificat atât de UE cât și de Moldova, ca atare președintele Dodon trebuie să negocieze cu UE.”
Europa Liberă: Ați recomanda același lucru și țării Dvs., Olanda? Bănuiesc că nu toate prevederile tratatului cu UE sunt pe placul țării Dvs. De ce nu ați renegociat tratatul până acum? Știți că o astfel de abordare a avut Regatul Unit, care a dorit mereu excepții de la Tratatul UE, si a fost criticat pentru asta.
Tiny Kox: „Este clar că UE are probleme. Pentru că s-a supraestimat, a crescut prea repede, prea multe reforme în domeniul economic, prea mulți membri, de aceea este o rezistență în creștere în mai multe state membre. In orice caz, în fiecare stat membru trebuie să aibă loc o discuție despre îmbunătățirea tratatului și a felului în care merg lucrurile în UE. Această discuție trebuie să aibă loc în parlamente, apoi populația să decidă în cadrul unui referendum. Sper ca și poporul olandez să se facă auzit și sper ca UE să asculte dorințele noastre.”
Europa Liberă: Dar există vreun proiect mai bun pentru Europa în afara UE?
Tiny Kox: „Cred că UE mai bine se oprește din această creștere, din această dezvoltare, nu își mai extinde piețele, se oprește din aceste ambiții de a fi din ce în ce mai influentă, de a avea propria ei armată, de a deveni un super-stat. Cred că asta este o greșeală. Mi-ar plăcea ca UE să redevină ce ar fi trebuit să fie, adică o asociere a unor state independente care și-au unit forțele pentru a evita noi războaie, și pentru a dezvolta prosperitate și respectarea drepturilor omului în statele sale membre.
Există UE, dar să nu uităm că avem și Consiliul Europei cu 47 state membre, și ar fi înțelept dacă UE nu va pune monopol pe orice domeniu de politici, și va lăsa loc de manevră și Consiliului Europei. Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție care recomandă UE să semneze Carta Socială Europeană. În Tratatul de la Lisabona scrie că UE trebuie să adopte Convenția pentru Drepturile Omului. Ca atare, sper că UE va coopera și cu alte organizații, iar Consiliul Europei este cea mai veche și mai mare dintre acestea.”
Europa Liberă: Președintele român, dl Klaus Iohannis a vorbit plenului APCE în ianuarie și dvs ați fost unul dintre membrii APCE care l-au chestionat despre relațiile moldo-române. Ce rol are România în viitorul Moldovei? Ce părere aveți despre această întreagă dezbatere privind unirea cu România?
Tiny Kox: „Atât Moldova cât și România sunt membre ale Consiliului Europei. M-am bucurat să aud declaratiile dlui Iohannis despre viitorul României și Moldovei si colaborarea in cadrul Consiliului Europei. Cred că cele două țări trebuie să aibă relații foarte strânse, dar nu cred că trebuie să discutam de unire. Avem două state independente, și, după cum se vede, actualul președinte al Moldovei are altă idee cu privire la viitorul Moldovei decât are președintele României.
În orice caz, președintele român este de părere, din ce am înțeles, că România și R.Moldova sunt două state independente care trebuie să colaboreze. Ca atare, nu cred că este cel mai bun lucru să vorbim de reunificare. Haideți să respectăm aceste două țări și să le ajutăm cât de mult putem. România și Moldova au multă istorie în comun, si cred că au și un viitor comun, dar ca state independente.”
Europa Liberă: Sunteți un bun cunoscător al Rusiei, fost raportor, ați condus misiuni APCE de observare a alegerilor în Rusia. Ce rol joacă Federația Rusă în conflictele înghețate din fostele state sovietice?
Tiny Kox: „Rusia este cel mai mare stat membru al Consiliului Europei. Sigur că joacă un rol important. Asta fac toate țările mari. Eu vin dintr-o țară mică, cu vecini mari, care știu că sunt foarte importanți și uneori pot deveni foarte dificili. Nu trebuie să uităm că Uniunea Sovietică a pierdut o portiune enormă din fostele sale teritorii. Toate astea nu pot avea loc fără durere și conflicte. Am văzut multe conflicte în această parte de lume, care după ce au fost înnăbușite au devenit conflicte înghețate. Este un termen oribil, pentru o situație oribilă.
Conflict înghețat înseamnă că avem teritorii în Europa care nu se află sub jurisdicția CEDO, unde cetățenii nu pot fi apărati de Convenția pentru apărarea drepturilor omului, și unde nu se aplică statul de drept. Trebuie să vedem dacă APCE poate ajuta găsirea unor soluții. Vestea bună este că, iată, cel mai vechi conflict înghețat, cel din Cipru, pare să fi ajuns la o soluție, agreată atât de comunitatea grecilor ciprioți, cât și de cea a turcilor ciprioți.
Legat de Transnistria, am văzut că președintele Dodon a mers la Moscova să caute sprijin pentru reunificarea țării, prin întoarcerea Transnistriei la R.Moldova. Această diviziune a țării este de prea lungă durată și este dureroasă pentru cetățeni. Sigur că aici și Rusia ar trebui să joace un rol, mai ales ca nici unul dintre conflictele inghețate nu aduce pe termen lung beneficii Rusiei.”