Oamenii aflați în străinătate așteaptă un președinte cu multă autoritate, spune Andrei Popa, care de mai mulți ani muncește în Italia. El își va da votul pentru candidatul care ar putea solidariza societatea moldavă în următorii patru ani și așteaptă de la șeful statului mai multă implicare și independență.
Andrei Popa: „Este foarte bine că preşedintele Republicii Moldova trebuie să fie ales de întregul popor. Aceasta e unica instituţie statală care poate să menţină toată societatea şi structurile statului într-o configuraţie uniformă. Alegerea de către popor îi dă putere maximă de a gestiona întreg statul în direcţia pe care şi-o doresc cetăţenii.”
Europa Liberă: Ce îşi doresc cetăţenii Republicii Moldova astăzi?
Andrei Popa: „După 25 de ani de independenţă ne găsim tot în aceeaşi barcă de plutire. Toţi aşteaptă un miracol, dar miracolul acesta în conjunctura actuală poate să nu fie. Pentru că jocul politic care se face la momentul de faţă în Republica Moldova cu alegerea preşedintelui, cu candidaţi independenţi, nu ştiu dacă chiar şi alegerea următorului preşedinte va determina poziţia unei majorităţi totale, ca după ce va fi ales, preşedintele să aibă o valoare morală asumată din partea unei majorităţi.”
Europa Liberă: Aceasta pentru că societatea moldavă e foarte divizată şi această scindare se răsfrânge asupra parcursului pe care trebuie să meargă Republica Moldova, cu Estul, cu Vestul? Deschide parantezele.
Andrei Popa: „Societatea din Republica Moldova e foarte dezbinată. Absolut în toate cercurile de prieteni şi de colegi, şi de cetăţeni lipsește un pilon comun care să îi unească. Dacă să vorbesc de valorile culturale ale Republicii Moldova, nu este o majoritate unică unde Moldova vrea să se ducă, spre Est sau spre Vest, care este strategia şi unde îşi doresc ei viitorul nepoţilor, copiilor, strănepoţilor.”
Europa Liberă: Cine îi scoate din această rătăcire pe cetăţenii care balansează încotro să meargă ţara, cu Estul sau cu Vestul? Cine îi scoate din rătăcire?
Andrei Popa: „Îmi vine foarte greu să răspund la această întrebare, pentru că sunt rădăcini foarte adânci în trecut, fiind alături de Rusia, fiind alături de societatea în care am trăit până în anii ’90. Acum o bună parte din tineret lasă studiile, lasă facultăţile şi vor să iasă în lumea cea mare, unde să-şi găsească o stabilitate pentru un viitor pe care să-l construiască în felul lor. Şi această generaţie tânără care, practic, trebuie să construiască acest stat, și noi, care suntem mai în vârstă trebuie să le dăm un ajutor, un sprijin şi din punct de vedere moral, şi educaţional, şi cultural.”
Europa Liberă: Să revenim la importanţa acestui scrutin prezidenţial. Voi, cei care sunteţi în străinătate, veţi merge să votaţi? Pentru voi este importantă participarea la vot?
Andrei Popa: „Pentru oricare cetăţean al Republicii Moldova este o datorie civică şi o obligaţiune faţă de sine, faţă de neam, faţă de ţară.”
Europa Liberă: Cât de informaţi sunteţi voi ca să ştiţi pentru cine ar trebui să vă daţi votul?
Andrei Popa: „Vorbind cu colegii şi cu prietenii, de fiecare dată, ne întrebăm pe cine votăm? Suntem conştiincioşi de faptul să ne prezentăm la vot, dar până la momentul de faţă nu suntem determinaţi care ar fi persoana pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova, un politician mai puternic care să unească societatea, să reformeze societatea, parcursul dezvoltării statului, direcţia, spre Uniunea Europeană, spre Rusia. Sunt cetăţeni peste hotare care, totuşi, se gândesc să întoarcă înapoi calea spre Rusia, cred că aşa va fi mai bine. Cu părere de rău, sunt şi de aceştia peste hotare, în ţări europene, dar votează în continuare formula aceasta: cum vreau eu – nu se doreşte, cum doresc eu – nu se vrea. Aşa şi în jocul acesta de alegere a preşedintelui la momentul de faţă pentru o categorie de cetăţeni. Dar, până la urmă, vom fi nevoiţi să alegem dintre acei care sunt înscrişi în cursa electorală.”
Europa Liberă: Cetăţenii leagă mari speranţe că, odată cu venirea următorului şef de stat, lucrurile în ţară se vor schimba. Şi dacă aceste aşteptări sunt exagerate şi vine iarăşi dezamăgirea, ce viitor are Republica Moldova?
Andrei Popa: „Un stat există atunci când apără interesele cetăţenilor şi are grijă de cetăţeni. Este foarte greu de imaginat care va fi viitorul Republicii Moldova. Prezentul este foarte rău. Republica Moldova poate fi salvată numai prin intermediul României. Pentru că în formula actuală statul Republica Moldova şi în condiţiile geopolitice nu poate supravieţui ca stat şi nici nu poate să aibă grijă de cetăţeni. Soarta Republicii Moldova nu aparţine ei şi nu este în mâna cetăţenilor Republicii Moldova. Unica ieşire este unirea cu România. Dar aceasta nu e poziţia mea, să fie ales numaidecât un preşedinte unionist la momentul de faţă.”
Europa Liberă: Deci, la vot veţi merge?
Andrei Popa: „Da, desigur.”
Europa Liberă: Votul acestui milion de moldoveni plecaţi la muncă peste hotare e unui decisiv? Sau, mai degrabă, e unul simbolic?
Andrei Popa: „Dacă analizăm prezenţa la alegerile precedente, a fost o prezenţă foarte slabă a acestui milion de cetățeni care se află în afara Republicii Moldova. Ar fi decisiv dacă se vor prezenta. Neprezenţa la vot a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare ar lăsa Republica Moldova într-o situaţie foarte agravantă, într-o izbelişte totală, într-o mocirlă, așa cum se află în ultimii ani.”