Lider al Grupul Socialistilor și Democratilor, Gianni Pittella, a preluat în 2014 ștafeta de la germanul Martin Schulz, dupa ce acesta a devenit președinte al legislativului european. La cei 58 de ani ai săi, Pitella este un politician experimentat și moderat: pledeaza pentru o adâncire a relațiilor cu Partenerii Estici și pentru integritatea teritoriala a Ucrainei, dar și pentru excelente relatii cu Rusia, în chestiunea refugiaților pledează pentru cotrolul granițelor, dar nu pentru desființarea Schengen, și, pentru ca temele sociale sunt la inima socialiștilor, Pittella se alătură angajaților când spune: „muncă mai multă și salarii mai bune”.
Europa Liberă: Domnule Președinte Pittella, grupul dumneavoastră, promite relansarea Europei. Este timpul pentru schimbarea direcției, spuneți Dvs. Ce înseamnă exact asta? Care ar trebui să fie noile priorități ale Europei?
Gianni Pittella: „În primul rând, trebuie schimbată direcția politicilor economice. Trebuie să sprijinim redresarea economică, să stimulăm investitiile, să creăm mai multe locuri de muncă. Aceasta este, în viziunea noastră, prima prioritate, deoarece sentimentul de nemulțumire și neliniște din rândul cetațenilor se naște în primul rând din marginalizarea si dificultatile sociale pe care le trăiesc.
A doua prioritate: problemele sociale. Vom aproba o serie de directive importante cu privire la drepturile lucrătorilor, un exemplu fiind Mobility Package care va aduce condiții mai bune de muncă și plată pentru muncitorii care sunt mobili. Noi susținem aplicarea în practică a principiului „munca egală, salariu egal”. Nu în ultimul rând, lupta impotriva evaziunii fiscale, unde noi credem că impozitele se platesc unde se fac profiturile, nu cine știe pe unde, in paradisuri fiscale.”
Europa Liberă: Președinția olandeză a UE a spus că Ucraina și Rusia se află în topul priorităților sale de politică externă. Dumneavoastră cum ați traduce acest lucru? La ce ar trebui să ne așteptăm?
Gianni Pittella: „Eu cred că trebuie să se pună în aplicare Acordurile de asociere și de liber schimb semnate între UE și Ucraina, concomitent cu o stabilizare treptată, dar progresivă a relațiilor dintre Rusia și Ucraina, prin apărarea integrității teritoriale a Ucrainei. În ce ne privește, vom promova dialogul cu Rusia, fiindcă Rusia este un actor important, nu numai în relația cu Uniunea Europeana, dar și în contextul internațional. Dacă vrem stabilizarea situației din Orientul Mijlociu și Mediterana, de exemplu, avem nevoie de Rusia. Fără Rusia este dificil.”
Europa Liberă: Da, dar poate că UE ar trebui să decidă ce este mai important pentru ea. Ce este mai important pentru UE, integritatea Ucrainei sau relații bune cu Rusia?
Gianni Pittella: „Ambele. Aceste două obiective nu sunt incompatibile. Trebuie să susținem integritatea teritorială a Ucrainei, să ajutăm financiar Ucraina si, de asemenea, trebuie să menținem deschisă o linie de dialog cu Rusia. Aceasta pentru obiectivele comune pe care le avem cu Rusia în plan internațional, pentru reinstaurarea păcii în anumite zone ale lumii unde există astăzi un război fratricid, un război care este alimentat de terorism, de ISIS, care este inamicul nostru comun, și pe care noi, împreuna cu Rusia trebuie să îl învingem.”
Europa Liberă: Ați menționat lupta împotriva terorismului, care, iată a devenit o urgență pentru UE. În aceste condiții, mai are UE timp și energie pentru Parteneriatul Estic? Este încă important pentru UE?
Gianni Pittella: „Desigur că este important. Partenariatul Estic este foarte important pentru abordarea acestor probleme enunțate mai sus. Dar este adevărat că acum suntem preocupați să oprim fluxurile de refugiați, să eliminăm cauzele pentru care acesti oameni isi părăsesc patriile. Iar pentru asta trebuie să rezolvăm problema numită Siria, iar acest lucru nu il putem face decât prin constituirea unei coaliții largi care include toate forțele care pot contribui, de la Rusia la Iran, si chiar Arabia Saudită, țările din Golf, precum și Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii. Avem nevoie de o mare coaliție internațională pentru a învinge ISIS, pentru a stabiliza Siria și, de asemenea, pentru a opri și a reduce migrația refugiaților care fug de război.”
Europa Liberă: Criza refugiaților s-a transformat într-o criză între capitalele din UE. Care este poziția socialiștilor, cum ar trebui abordată această chestiune?
Gianni Pittella: „Există măsuri legislative care se află pe masa Comisiei Europene, pe care le-am sustinut și le vom susține. O idee pe care o susținem este întărirea controalelor la frontierele externe.”
Europa Liberă: Mini-Schengen?
Gianni Pittella: „Nu, Mini-Schengen nu este o opțiune. Este „băutura morții”.
Europa Liberă: De ce credeți asta?
Gianni Pittella: „Nu este nevoie de Mini-Schengen. Este inutil și nu va rezolva problema refugiaților și a persoanelor strămutate. Este un medicament greșit împotriva unei boli care trebuie să fie tratată cu alte medicamente. Trebuie să primim refugiați, să îi identificam și să îi acceptăm pe toti cei care au dreptul să primească statutul de refugiat. Trebuie introdusă o politică europeană de azil, deoarece in prezent nu exista o astfel de politică la nivel comunitar. Președintele Juncker s-a angajat în acest sens, iar eu apreciez angajamentul său.”
Europa Liberă: Ultimea mea întrebare, dle Pittella, este despre Polonia. Când în Ungaria guvernul Orban a promovat legi considerate anti-democratice sau anti-stat de drept, UE a reacționat dar nu a amenintat cu actiune de infringement. Care este diferenta intre cazurile Poloniei si Ungariei?
Gianni Pittella: „Noi am acordat o mare atentie și situației din Ungaria. Cu Polonia, Comisia a făcut un lucru bun și a făcut-o în timp util; adică a trimis experți ai Comisiei Europene, pentru a verifica dacă legile care privesc relația dintre puterile statului, respectarea libertății de informare și pluralismul mass media sunt sau nu în contradicție cu legislația europeană și cu principiile și cu valorile pe care se bazează Unuiunea Europeană. Această verificare trebuia facută. La sfarsitul acestei revizuiri vom trage concluzii. Deocamdată nu exista nici o acțiune împotriva guvernului polonez, ci doar o preocupare legitima care a rezultat în declanșarea acestei acțiuni de control. Atâta tot.”