Linkuri accesibilitate

FMI contrazice UE: Grecia nu va putea niciodată să plătească


Fondul Monetar Internațional și-a făcut cunoscut în mod oficial documentul după ce el a ajuns în presă.

Grecia va avea nevoie de ștergerea unei părți a datoriei și de restructurarea celeilalte, precum și de un sprijin financiar din partea partenerilor europeni mult mai mare decât s-a decis la ultimul summit UE. Este concluzia unui raport raport secret al Fondului Monetar Internațional (FMI) care a ajuns în mâinile presei, cel mai probabil in mod intenționat.

Raportul a fost trimis de FMI capitalelor din zona euro luni, la câteva ore după ce Grecia și celelalte capitale au ajuns la un acord în Bruxelles în legătură cu datoria Greciei, acord de bailout care va atinge 86 de miliarde euro, ceea ce, după propria analiză a FMI nu e deloc suficient pentru a salva Grecia.

Fondul Monetar Internațional și-a făcut cunoscut în mod oficial documentul după ce el a ajuns în presă.

Doar o reducere a datoriei ar permite Greciei să-și repare economia, scrie FMI.

FMI consideră că țările europene creditoare ale Greciei ar trebui să acorde Atenei o perioadă de 30 de ani de scutire de dobândă, sau chiar de rambursarea datoriei; sau să sporească foarte mult transferurile anuale către Grecia; sau, o a treia posibilitate - să accepte din start o reducere masivă a datoriei.

Studiul FMI mai spune că decizia guvernului de la Atena, pe 29 iunie, de a inchide băncile și de a impune controlul pe capital “a pus o uriașă presiune pe economia țării ducând la o degradare și mai mare a economiei și sistemului bancar".

În 2 iulie, țările UE au încercat să împiedice FMI să publice un alt report care spunea că datoria Greciei nu este „sustenabilă", altfel zis nu poate fi plătită.

Studiul FMI dezvăluit zilele acestea avertizează că datoria Greciei va atinge 200 % din PIB în următorii doi ani, față de 177 % acum.

Chiar și în 2022, datoria tot va fi de 170 % din PIB, cpmparat cu 142 %, cât se estima încă acum câteva săptămâni.

Chiar și așa, FMI avertizează că va pluti permanent riscul unei înrăutățiri, ceea ce înseamnă că țările UE vor trebui să pompeze în economia Greciei fonduri excepționale din ce în ce mai importante.

În limbajul tehnocratic obișnuit al FMI, raportul atrage atenția asupra faptului că în istoria recentă, foarte puține țări au reușit să mențină vreme de decenii un excedent primar de 3.5 % din PIB, așa cum i se cere Greciei să facă.

Raportul FMI, așadar, contrazice cu totul afirmațiile optimiste ale europenilor că Grecia va fi capabilă să satisfacă cerințele piețelor pentru noi împrumuturi în 2018.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG