E, de fapt, ca și cum la referendum ar fi câștigat cei care au spus DA. Este vorba într-adevăr, lăsând deopatrte câteva mici nuanțe, de planul pe care două treimi din greci l-a respins pe 5 iulie.
Este un plan foarte sever, prin care Grecia se angajează să atingă un excedent primar de 3,5% in 2018. In privința pensiilor, reducerile vor atinge 1%. Vârsta ieșirii la pensie va fi ridicată treptat până la 67 de ani.
Vor crește taxele și impozitele, 28% pentru întreprinderi. Companiile maritime vor fi taxate, ceea ce nu era cazul până acum. Cheltuielile militare vor fi reduse cu 100 milioane de euro anul acesta și 200 milioane euro anul viitor.
TVA va crește la 23%, inclusiv pe restaurante, și va fi de 13% pentru hoteluri. Tot de 13% va fi TVA pe energie.
Cu totul, economiile se vor ridica la 13 miliarde de euro, mai puțin decât cereau creditorii, dar mult mai mult decât 8 miliarde, cât propunea până acum partidul Syriza al premierului Tsipras.
Dacă în mare austeritatea va continua, însă între limite teoretic acceptabile, planul va fi mai greu de acceptat politic și de prezentat populației ca o victorie. Măsurile sunt practic identice cu cele respinse la referendum. Asta arată că Tsipras și guvernul lui interpretează acel NU răsunător al populației din 5 iulie ca pe o reconfirmare a încrederii colective și a mandatului său, ceea ce înseamnă că populația are încredere că actualul guvern poate lua cele mai bune măsuri.
Concesiile au fost făcute pentru că Grecia are absolut nevoie de lichidități, de cash, de un influx rapid de fonduri pentru a plăti pensiile și salariile.
Va trebui convinsă aripa radicală de stânga a partidului, care reprezintă 70 de deputați din 149 câți are Syriza în parlament. Tsipras are, însă, atuuri și argumente. Salariile rămân neatinse în aceste propuneri, iar pensiile sunt coborâte foarte puțin. Alte concesii vor putea fi smulse direct de către Tsipras la reuniunea la vârf de duminică seara, unde Tsipras va pleda în fața celorlalți 27 de lideri europeni. In primul rând, Tsipras va căuta să obțină o restructurare a datoriei. Fără o restructurare, datoria rămâne de neplătit, iar dacă Tsipras nu obține asta se va produce o implozie a coaliției guvernamentale, noi alegeri, iar instabilitatea va fi și mai mare, riscând să agraveze situația pe întregul continent.