Linkuri accesibilitate

Stelios Kouloglou: „În realitate, grecii lucrează mai mult decît germanii"


Stelios Kouloglou: „În realitate, grecii lucrează mai mult decît germanii"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:17 0:00

Iolanda Bădiliță în dialoc cu Stelios Kouloglou.

Opiniile unui europarlamentar membru al partidului de guvernământ Syriza din Grecia.

După referendumul din Grecia politicenii din partidul premierului Alexis Tsipras, Syriza, nu contenesc să explice însemnătatea mesajului transmis de peste 61% dintre greci. „Vrem să rămânem in UE și in Eurozonă”, subliniază europarlamentarul Stelios Kouloglou într-un interviu în exlusivitate pentru Europa Liberă. Ca și șeful său de partid, politicianul de extremă stânga invocă solidaritatea europeană: ,,În UE, dacă sunt unii membri care au nevoie de ajutor, atunci ceilalți trebuie să îl ofere.", este opinia europarlamentarului grec.

Europa Liberă: Domnule Kouloglou grecii au spus NU. Ce înseamnă, de fapt, acest NU ? NU Eurozonei, NU Uniunii Europene ?

Stelios Kouloglou: „Nici una, nici alta. Vrem să rămânem în UE și în Eurozonă. Noi am respins propunerea creditorilor, care a fost catastrofală. Conținea cerințe pe care nici un guvern din lume nu ar fi acceptat să le aplice. De exemplu, taxarea cu 100% a întreprinderilor pentru anul următor. Deci pe lângă taxele pe care trebuie să le plătească anual, ar fi trebuit să plătească în avans taxele și pe anul următor.”

Europa Liberă : Europa a fost șocată de decizia dlui Tsipras de a organiza referendumul. Este adevărat, referendumul este un instrument democratic, dar riscant. Mulți se întreabă dacă grecii chiar au știut pentru ce au votat. Consecințele deciziei lor, adică.

Stelios Kouloglou: „Știți, să întrebăm și populația ce vrea, nu este o idee rea. Dar în vremurile noastre este considerată o idee rea. A fost doar o întrebare : doriți, sau nu acest acord ?”

Europa Liberă: Da, bine, dar sunt suficient informați? Nimeni nu răspunde Da, dacă îl intrebi dacă vrea sa îi tai salariul

Stelios Kouloglou: „Da, au fost informați chiar foarte bine.”

Europa Liberă: Adică toți grecii știau tot ce era în programul de reforme ?

Stelios Kouloglou: „Sigur că nu știu amănunte din toate cele 50 de pagini sau câte sunt, dar știu ideile de bază. Si anume că este vorba de noi măsuri de austeritate, după 8 ani de recesiune. Orice economist din lume vă va spune că terapia nu ar fi înca un set de măsuri de austeritate, ci măsuri de promovare a creșterii. Ca atare, oamenii au știut foarte bine care erau circumstanțele actuale. Băncile închise, șantaj din partea unor politicieni europeni, media a prezentat NU-ul ca pe sfârșitul lumii. Dar știți, 80% dintre tineri au votat pentru NU. Credeți că nu erau bine informați ? Erau !”

Europa Liberă : Deci nu este sfârșitul lumiiDar Grecia are nevoie de bani. De unde luați acești bani ? De la Rusia ?

Stelios Kouloglou: „Nu. Suntem parte a familiei europene, a Eurozonei, și vrem să împrumutăm bani de la europeni. Cu acești bani dorim să ne plătim datoriile mai vechi. 95% din aceste împrumuturi vor merge direct la plata datoriilor precedente. Vrem să onorăm acordurile pe care le avem si de aceea dorim să imprumutam mai mulți bani pentru că din cauza măsurilor de austeritate impuse Greciei economia este în recesiune. ”

Europa Liberă: De ce credeți că au permis țările din Eurozonă să se intâmple așa ceva, ca o țară destule de irelevantă din punct de vedere economic și cu doar 11 milioane de locuitori să pună în pericol moneda europeană ?

Stelios Kouloglou: „În primul rând Grecia nu este o țară irelevantă deloc."

Europa Liberă: Din punct de vedere economic, pentru Eurozonă, nu este foarte relevantă…

Stelios Kouloglou: „Nu este așa. Am participat la 10 summituri, 20 Eurogrupuri si alte reuniuni in doar cateva luni. Credeți că ar fi fost cazul dacă Grecia era irelevantă ? Există țări mai irelevante decât Grecia, ca să folosesc cuvântul folosit de Dvs. În UE trebuie să fim egali. Fiecare țară contează. Dacă sunt unii membri care au nevoie de ajutor, atunci ceilalți trebuie să îl ofere. Nu ca să îi satisfacă pe leneșii de greci, ci pentru că o serie de prevederi ale sistemului european trebuie să fie corectate."

Europa Liberă: Se discută mult despre relațiile prea apropiate dintre actualul guvern grec și Moscova.

Stelios Kouloglou: „Asta este teoria conspirației. Exact cum unii nebuni spun că evreii controlează lumea. De ce sunt aceste zvonuri, pentru că Tsipras a fost in vizită oficială în Rusia ? Știți, Germania are relații excelente cu Rusia, in ciuda situației din Ucraina. ”

Europa Liberă: Nu mai sunt chiar atât de apropiate acum

Stelios Kouloglou: „Ba da, chiar foarte! De ce unele țări au voie și altele nu să aibă relații apropiate cu Moscova ? Suntem țări independente, suverane…"

Europa Liberă: Apropo de Germania, de ce noi, spectatorii acestei drame, avem senzația că este vorba despre un soi de război între Germania și Grecia ?

Stelios Kouloglou: „Nu as spune război…Dar atunci când, in 2009-2010, a izbucnit criza, băncile germane și franceze au fost foarte expuse la datoria grecească. Apoi, ideea a fost transferarea acestei datorii de la băncile private la cetățenii germani. Nu a fost salvată Grecia, ci băncile. Guvernul german a decis să dea vina pe poporul grec. Așa am fost toți etichetați ca leneși, corupți etc. În realitate, potrivit statisticilor UE, grecii lucrează mai mult decat germanii.”

Europa Liberă: Dacă vorbim de productivitate însă...

Stelios Kouloglou: „Da, dar productivitatea este o chestiune care ține de dezvoltarea istorică a țării. Germania a fost mereu o țară industrială, și are, ca atare, o productivitate mult mai mare. Și au fost vremuri când a distrus productivitatea Greciei. Dar nu vreau să mă întorc atat de mult în istorie…”

Europa Liberă: Deci nu este vorba de vreun conflict între Grecia și Gemania…Știți, dl Schäuble, ministru de finante german, a pledat de multa vreme pentru excluderea Greciei din Eurozonă…

Stelios Kouloglou: „Noi vrem să rămânem in Eurozonă și vrem un nou acord, dl Varufakis s-a retras (nu s-a inteles bine cu dl Schäuble) si vrem un acord și un conses. Acum 15 zile, premierul nostru a oferit un acord cu aceleași rezultate financiare ca cele solicitate de creditori. La inceput au fost de acord, dar apoi s-au răzgândit și au propus un program care era gândit să nu poată fi acceptat. Ideea din spate era să cadă guvernul Tsipras. De aceea Tsipras nu a avut altă variantă decât să solicite referendum.”

XS
SM
MD
LG