Grecii au respins duminică, într-un referendum, principiul unui program de austeritate. Pentru că întrebarea care le fusese pusă era oricum irelevantă: se referea la un program, propus de creditorii externi, care era depășit și parțial suspendat. Un vot de principiu, cere o reacție de principiu: pentru moment, grupul țărilor euro a declarat că este dispus să discute noi credite pentru Grecia, dar nu este clar în ce condiții. Confruntată cu o situație inedită, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de imaginație.
O Europă șocată și debusolată s-a trezit in această dimineață neștiind cum să răspundă mobilizării masive a grecilor, care, duminică, in proporție de mai bine de 60%, au respins planul de austeritate al creditorilor.
Toate estimările prevedeau o margine de diferență infimă între DA și NU, ideea fiind că oricare ar fi fost rezultatul, impresia care s-ar fi degajat ar fi fost cea a unei națiuni foarte divizate. Rezultatul, însă, este de aproape doi la unu din greci care resping austeritatea.
Angela Merkel a plecat in seara aceasta pentru a se întâlni la Paris cu Francois Hollande și a defini o poziție comună, cei doi participând mâine la Bruxelles la un summit special al celor 19 țări din Eurozonă.
Tsipras a anunțat-o de altfel telefonic pe Merkel că va prezenta marți, la summitul european, noile propuneri ale guvernului grec vizând încheierea unui acord cu creditorii.
Tsipras se regăsește acum singur, chiar dacă într-o poziție aparent de forță. El are împotriva lui până și principalul partid de stânga din Parlamentul European, facțiunea socialistă. Astfel, preşedintele Parlamentului European, socialistul german Martin Schulz, spusese deja înainte de referendum că Grecia va trebui să adopte o monedă proprie şi să iasă din zona euro dacă majoritatea cetăţenilor se vor pronunţa împotriva măsurilor economice propuse de Grupul Bruxelles.
Schulz a mai estimat că pe ordinea de zi a discuțiilor summit-ului de marți ar trebui să figureze și "un program de ajutor umanitar pentru Grecia". Lucrul a fost confirmat de alti oficiali germani: liderii vor discuta, fără îndoială, problema unui "ajutor umanitar" pentru Grecia, a declarat luni vicecancelarul german Sigmar Gabriel.
Adevărul este că în acest moment, majoritatea politicienilor europeni adversari lui Tsipras, precum șeful Eurogrupului, ministrul olandez al finanțelor Jeroen Dijsselbloem și omologul său german Wolfgang Schäuble, nu mai știu cum să dea înapoi, după declarațiile foarte dure din ultimele săptămâni. Astfel, rezultatul referendumului a fost doar considerat "foarte regretabil" duminică seara de către Jeroen Dijsselbloem.
Socialiștii olandezi au cerut luni demisia lui Dijsselbloem de la șefia Eurogrupului, subliniind faptul că el a contribuit la propunerile de austeritate respinse de greci.
Comisia Europeană s-a mulțumit să anunțe că "ia notă și respectă" rezultatul votului.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a susținut campania pentru DA la referendum, se va exprima oficial asupra rezultatului marți, în cursul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg.
Până atunci, el a început consultări - de duminică seara, după ce rezultatul votului în Grecia a fost cunoscut - cu liderii 'celorlalte 18 țări ale uniunii monetare și ai instituțiilor europene', a precizat Comisia, excluzând astfel Grecia dintre interlocutorii președintelui său.