Europa Liberă: Chinurile facerii sau mai „lungeşte-mi, Doamne, boala” aceasta se spune despre negocierile pe care le poartă partidele parlamentare pentru crearea unei majorităţi în Legislativul de la Chişinău. Cum se văd aceste negocieri din exterior, doamnă Gabanyi?
Anneli Ute Gabanyi: „Trebuie să recunosc că sunt oripilată, nu mi-aş fi închipuit, mai ales gândindu-mă la dramatismul alegerilor din noiembrie anul trecut. Şi cu cât am stat cu toţii şi am aşteptat rezultatul care speram noi să fie favorabil forţelor pro-europene şi gândindu-mă că acest moment este încă la o depărtare de doar două luni, nu-mi vine să cred şi totuşi este îngrozitor. Şi imaginea pe care politicienii moldoveni o creează în exterior este destul de deplorabilă.”
Europa Liberă: Au fost şi demnitarii europeni să ajute, într-un fel, la crearea acestei coaliţii de guvernare. Astăzi mai sunt multe semne de întrebare, se creează o majoritate parlamentară dintre partidele pro-europene PLDM, PD şi PL sau o altă majoritate parlamentară PLDM, PD şi sprijinul PCRM?
Anneli Ute Gabanyi: „Sunt aici două probleme. În primul rând faptul că demnitari de primă mână ai celor trei partide mari din Parlamentul European s-au deplasat la Aeroportul de la Chişinău este un fapt remarcabil. Întrebarea pe care mi-o pun eu este dacă dânşii au căderea să dea nişte sfaturi care după aceea trebuie urmate? Pentru că şi partidele din Parlamentul European au diverse interese de-ale lor şi găsesc că, deşi trebuie ascultate, nu cred că sunt o regulă care este neapărat de urmărit literă cu literă.
A doua este decizia care domneşte deocamdată, înţeleg, în Parlamentul Republicii Moldova între diversele partide care ar trebui cât mai repede să se înţeleagă asupra unei formule care să ducă la o guvernare cât mai stabilă. Faptul că, un lucru de asemenea destul de reprobabil, aceste negocieri se consumă într-un secret - întrerupt numai din când în când de nişte scăpări, mai mult sau mai puţin intenţionate ale unor detalii unii despre alţii, bineînţeles, nu fiecare despre poziţia lui -, de asemenea, mi se pare o metodă care nu va ajuta la găsirea mai rapidă a unei soluţii.
Întrebarea este, într-adevăr, de ce nu ar putea cele trei partide pro-europene să formeze o coaliţie. Pentru mine este de neînţeles, mai ales dacă ne gândim la tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, noi am fost de atâtea ori în astfel de situaţii neplăcute în Republica Moldova, încât a se repeta aceleaşi greşeli care au dus la pierderea majorităţii în Parlament, la pierderea respectabilităţii partidelor pro-europene, la câteodată pierderea şi a răbdării susţinătorilor Republicii Moldova în Occident, mă întreb cum se pot repeta astfel de greşeli? Şi astfel de obiceiuri se pare de nezdruncinat la politicienii din Republica Moldova.
Adică, în primul rând primul ţel al politicii, strategia invariabilă şi singură care va scăpa Moldova de haos politic şi de criză economică prelungită şi probabil şi de ajungerea eventuală pe o pantă mai estică a Republicii Moldova în ceea ce priveşte politica externă, este o înţelegere între aceste partide asupra unui guvern care să pună în practică această strategie pro-europeană.
Dacă domnii, pentru că am impresia că sunt numai domni, nu ştiu, dacă ar fi femeile la putere, Moldova poate ar merge mai bine, dacă aceşti domni în majoritate se gândesc la posturi, la influenţe, la felul de a influenţa politica judiciară, economică, de toate felurile din Moldova, vor intra aceste partide într-o criză care nu văd cum ar putea fi rezolvată.”
Europa Liberă: Între timp, liderul comuniştilor, domnul Voronin, a spus că este gata să susţină guvernarea minoritară PLDM-PDM, aceasta însemnând un guvern minoritar doar pentru a debloca criza politică. Iar pe viitor vor vedea ei ce mai au de făcut şi cum trebuie de făcut. Ce ar însemna să atragi la guvernare şi PCRM-ul?
Anneli Ute Gabanyi: „Personal, trebuie să spun şi o spun ca o anticomunistă înveterată, dar în acest moment cred că ar fi o soluţie benefică din mai multe puncte de vedere. Nu pot să judec, aşa cum spunea colegul meu Vladimir Socor, dacă într-adevăr Partidul Comuniştilor este în declin, dar pot să spun sigur că din momentul în care la stânga Partidului Comuniştilor a apărut o forţă roşie mult mai rabiată, mult mai pro-rusă şi periculoasă pentru drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană, Partidul Comuniştilor are deja, prin faptul că s-a restructurat geografia politică a Moldovei, are deja o altă calitate.
În al doilea rând, dacă politicienii occidentali i-au consiliat pe cei moldoveni să nu intre într-o alianţă sau nu se lase sprijiniţi de către comunişti, în cazul în care este adevărat că le-au dat acest sfat, cred că a fost un sfat greşit şi a fost un sfat care nu ia în consideraţie, de exemplu, situaţia care chiar în Germania, domnul Elmar Brok totuşi este din Germania. Şi în Germania avem astfel de cazuri la toate nivelele. Între timp, avem chiar şi un prim-ministru de land, adică este vorba nu numai de o sprijinire a altor partide prin stânga, adică partidul stângii, care sunt comuniştii get-beget, ce să înfrumuseţăm lucrurile? Şi nu se poate ca într-o ţară ca Germania, o ţară stabilă, o ţară totuşi care s-a născut din contopirea unei părţi occidentale şi partea estică este numai o parte care s-a aliat cu partea occidentală şi totuşi astfel de lucruri par a fi de neevitat.
Deci, de ce în Republica Moldova un astfel de lucru să fie considerat o deviere de pe drumul drept către Uniunea Europeană? Nu văd. Dimpotrivă, aş fi de părere că ar trebui cel puţin încercată această versiune. Iar dacă Partidul Comuniştilor oferă un fel de aliniere în doi paşi, adică mai întâi sprijin şi după aceea cu posibilitatea formării eventual şi a unei guvernări comune, acest lucru mi se pare foarte pozitiv până la urmă.
Sigur, trebuie procedat cu mare grijă, câteodată însă am impresia că nu grija şi diplomaţia este cea care domină clasa politică moldovenească, dar ar trebui încercat cel puțin dacă nu cumva o astfel de guvernare, mai întâi prin sprijinul Partidului Comuniștilor, ar putea să ia apa de la moara stângii. Pentru că altfel, dacă s-ar forma o stângă unită, cu Partidul Comuniștilor, plus socialiștii la braț, situația, mi se pare, ar deveni mult mai periculoasă.”
Europa Liberă: Dar ar fi explicabil ca un partid pro-european, precum este Partidul Liberal condus de domnul Mihai Ghimpu, să rămână în opoziție?
Anneli Ute Gabanyi: „Dacă aceasta este decizia domnului Ghimpu, care domină Partidul Liberal, atunci va rămâne în opoziție. Este evident alegerea domniei sale, alegere între o poziție totuși extrem de inflexibilă și niște cerințe care nu știu în ce măsură concordă realmente cu mărimea și importanța procentuală a Partidului Liberal în peisajul politic moldovenesc. Sigur, am multă simpatie pentru anumite idei și anumite cereri, nu toate, pe care domnul Ghimpu le-a preferat în decursul timpului, dar pe de altă parte politica este arta compromisului. Și cineva care de la început se arată atât de inflexibil ar trebui să conteze și pe posibilitatea de a se regăsi alături de stângiștii radicali, în opoziția parlamentară.”
Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, ați vorbit despre arta compromisului, vreau să vă întreb în concluzie, pentru Republica Moldova, ce ar fi mai avantajos: un compromis între aceste trei partide pro-europene, un guvern minoritar sau alegeri anticipate?
Anneli Ute Gabanyi: „Alegerile anticipate le-aș exclude din start, ar fi cea mai mare catastrofă care s-ar putea întâmpla Republicii Moldova și cred că i-ar obosi și pe cei mai fervenți susținători ai Moldovei în Uniunea Europeană. Imposibil, nu ne putem gândi la așa ceva.
Doi, întrebarea este ce fel de compromis poate fi găsit cât mai repede și cum va arăta acest compromis. Compromisul trebuie să se găsească pe teme mari, dacă cei cu care democrații și liberal-democrații negociază vor fi de acord că strategia principală la momentul de față este continuarea reformelor și continuarea drumului spre Uniunea Europeană cu oricine ar fi, acest lucru ar fi cel mai bun. Nu este vorba de șantaj, să știți că și în Germania sau în alte țări cei care au câștigat alegerile negociază în paralel cu mai mulți parteneri și de la început nu pot niciodată să știe în care variantă cantitatea de idei, de cereri suprapuse este mai mare cu un partener sau altul.
Dar cert este că trebuie acționat repede, trebuie acționat pe punctele principale și nu pe niște puncte care nu țin de strategie, ci de anumite detalii și mai ales trebuie lăsate la urmă ambițiile personale și ambițiile de partid. Acest lucru mi se pare important: rapiditate, claritate și, bineînțeles, transparență.”
Europa Liberă: Așa, ca să înțeleagă toată lumea, ce aduce după el un executiv minoritar?
Anneli Ute Gabanyi: „Executivul minoritar este numai soluția a doua, pe care aș alege-o pentru că un guvern minoritar totuși aduce cu el multă instabilitate. Și întrucât cunoaștem deja obiceiul politicienilor din Chișinău de a căuta harță pe toate temele, probabil că certurile ar fi mult mai mari decât dacă ar exista o alianță cât de cât. S-a văzut că și în alianță s-au certat mult, dar un guvern minoritar tolerat ar avea mai multe probleme. Deci, ideal ar fi totuși să se formeze o coaliție acum, chiar și cu Partidul Comuniștilor, dacă liberalii, ceea ce aș regreta foarte mult, nu s-ar gândi la interesul național și nu s-ar grăbi să formeze ei acest guvern de care Moldova are atâta nevoie.”