Nimeni nu-și asumă răspunderea în rândul socialiștilor pentru eșecul lui Victor Ponta la scrutinul prezidențial de ieri pe care l-a pierdut în fața liberalului Klaus Iohannis cu aproape 10 la sută. Este cea mai dură înfrângere suferită vreodată de un candidat al stângii în istoria politică a României. „E vina lui Dumnezeu” spunea astăzi președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, care a fost și șeful campaniei prezidențiale. Partidul „trebuie să facă un pas înapoi” și să renunțe la guvernare cerea unul dintre finanțatorii PSD, primarul sectorului 3, Robert Negoiță. Acesta a fost semnalul începerii luptei pentru revanșă și pentru putere în PSD. Victor Ponta și-a lăsat tovarășii să-și arunce săgeți otrăvite la televizor, iar în cele din urmă a apărut și el, în pulover și blugi, de parcă ar fi fost în vacanță, punându-și la punct colegii: „Trebuie să avem decența și înţelepciunea să tăcem din gură o perioadă, toți” și asigurându-i că va păstra unitatea partidului.
Victor Ponta nu vrea să-și asume prin acțiuni imediate nici organizarea dezastruoasă a alegerilor din diaspora, nici pierderea scrutinului prezidențial. De altfel a spus și astăzi că i se cuvine postul de premier, pe care l-a câștigat la vot în 2012 alături de marea coaliție cu liberalii. Pentru a demonstra că are în continuare lângă el această alianță a ieșit alături de Călin Popescu Tăriceanu, care este șeful unei fragile aripi dizidente din PNL. Victor Ponta a înțeles în cele din urmă că PSD nu este doar cel mai mare partid din România, ci și cel care „atrage cel mai mare vot negativ”. „Electoratul a dat ieri un mesaj foarte puternic” a adăugat Ponta, anunțând că „mâine toată coaliția va vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei și pentru încuviințarea legilor justiției”.
Acest anunț a venit după-amiază, după ce noul președinte ales, Klaus Iohannis le ceruse parlamentarilor să se întâlnească mâine pentru „a pica” această lege și a le retrage imunitatea celor cu dosare penale, pentru a putea fi cercetați de procurorii anticorupție. În prima sa conferință de presă ca președinte ales, Iohannis a mai vorbit despre urgența unui pachet pentru votul electronic și prin corespondență, care să fie gata la începutul anului viitor, despre proiectul bugetului de stat care ar trebui să fie trimis cât mai repede în parlament și despre faptul că guvernul trebuie să analizeze cine sunt cei vinovați pentru umilirea românilor în diaspora, iar apoi aceștia „să plătească cu funcțiile”.
În primă instanță Victor Ponta s-a arătat cooperant, acceptând, cel puțin aparent, cererile lui Klaus Iohannis. Nu este încă destul de clar dacă e vorba despre un joc pentru adormirea vigilenței electoratului sensibilizat în ultimele săptămâni și gata să iasă din nou în stradă cu pancarte pe care scrie „DNA! DNA!” sau dacă a înțeles într-adevăr comandamentele alegătorilor, care i-au administrat o lecție la scrutinul de ieri.
Mulți lideri socialiști din teritoriu sunt de acord cu ridicarea imunității parlamentare pentru cei care au dosare de corupție, tocmai fiindcă ei din funcții de primari sau consilieri județeni nu au nici un fel de protecție și li se pare incorect. Pe de altă parte, exista o speranță destul de mare printre fruntașii PSD în ceea ce privește adoptarea legii amnistiei și grațierii, iar Victor Ponta nu a vrut să promită în campanie că această lege nu va deveni realitate.
Victor Ponta a amânat analiza cauzelor eșecului peste două săptămâni, dar lucrurile sunt simple: între cele două tururi a apărut celebra „lebădă neagră” a lui Nassim Taleb, adică un eveniment rar și cu impact extrem. Este vorba despre nemulțumirea românilor din diaspora al căror vot a fost obstrucționat, nemulțumire care i-a contagiat și pe românii activi din țară, care au declanșat proteste viguroase în mai multe orașe mari. Această „lebădă neagră” trimisă de românii din străinătate s-ar putea să-i fi compromis pentru multă vreme cariera politică lui Victor Ponta, fiindcă e greu de crezut că el va rămâne pentru încă multă vreme liderul PSD și chiar premier al țării.
Într-adevăr, în final, nici Biserica Ortodoxă nu l-a mai ajutat pe Victor Ponta, după luni de zile de campanie naționalist-ortodoxistă, patriarhul Daniel a ținut o slujbă ecumenică, în care încerca să le explice românilor că „nu numai cei de-un neam cu noi pot să ne ajute, ci, adesea, chiar și oameni străini de neamul nostru, dar care îl iubesc și vor să îl ajute”. A dat exemplul regelui Ferdinand care a unit România în 1918. Unirea a fost și subiectul de campanie al candidatului stângii.