Linkuri accesibilitate

Jean-Claude Mignon: „Acordurile de asociere nu au fost elaborate pentru a concura Uniunea Vamală”


Diana Răileanu în dialog cu fostul președinte APCE.

Fostul preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, conservatorul francez Jean-Claude Mignon conduce misiunea APCE care monitorizează pregătirile de alegerile parlamentare moldovene. Aflat la Chişinău, Mignon s-a întâlnit zilele trecute cu liderii partidelor de la guvernare şi din opoziţie. Într-un interviu cu Diana Răileanu, el a lăudat autorităţile pentru organizarea campaniei, dar şi-a exprimat şi regretul că Parlamentul moldovean n-a adoptat legea despre finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.

Jean Claude Mignon: „Recunosc că am parte de impresii pozitive urmare a vizitelor pe care le-am avut cu premierul, cu preşedintele Republicii Moldova, cu liderii partidelor politice. Cu toţii au dat dovadă de maturitate politică. Sunt conştienţi că alegerile din 30 noiembrie reprezintă o etapă foarte importantă în calea Republicii Moldova spre democraţie. Consiliul Europei monitorizează alegerile care se desfăşoară în Republica Moldova din 1994, e adevărat că avem parte şi de amintiri mai puţin plăcute în trecut, însă se pare că pentru alegerile din acest an s-au luat măsurile necesare ca scrutinul să se desfăşoare în condiţii prielnice. Desigur, există şi imperfecţiuni. Noi, la Consiliul Europei, şi cred că această părere este împărtăşită şi de alţii, am fi dorit ca faimoasa lege privind finanţarea campaniei electorale şi finanţarea partidelor politice să fi fost adoptată de Parlament. Din păcate, legea nu a fost adoptată şi nu va fi aplicată în această campanie electorală. De asemenea, pe parcursul acestei vizite, am constatat că registrul electronic al alegătorului va fi utilizat în aceste alegeri şi că echipamentul cu care vor fi dotate secţiile de vot sunt satisfăcătoare, iar oamenii vor putea vota fără probleme. Am avut de asemenea sentimentul că munca depusă de Comisia Electorală Centrală este una remarcabilă. Moldova se confruntă cu o mare provocare acum: să se asigure că toţi cetăţenii moldoveni din afara ţării vor reuşi să voteze. Din câte cunoaştem, unele ţări au parte de mai multe secţii de votare decât la alegerile precedente, Rusia, de exemplu, în acest an vor fi deschise aici cinci secţii de vot spre deosebire de o secţie, care a fost deschisă la alegerile trecute. Cred că toate măsurile au fost luate pentru ca alegerile să se desfăşoare corect. Nu am simţit tensiunile din trecut. Totuşi, am impresia că cetăţenii moldoveni îşi pun întrebări: unde se văd în viitor, integraţi în Uniunea Europeană sau mai aproape de Federaţia Rusă? Le sugerez celor implicaţi în campanie să abordeze subiectul de o manieră constructivă şi eficientă.”

Europa Liberă: Dle Mignon, din câte cunoaştem, aţi avut o întâlnire şi cu liderul partidului de opoziţie, dl Vladimir Voronin. În ultima perioadă, PCRM este nemulţumit de faptul că nu are acces la televiziunile cu acoperire naţională. E adevărat, asemenea plângeri au existat şi atunci când PCRM era la guvernare. În aceste condiţii, putem vorbi de o campanie electorală echilibrată şi corectă?

Jean Claude Mignon: „De fapt, rolul opoziţiei este să se opună. Personal sunt deputat din opoziţie în Parlamentul francez şi uneori mă opun anumitor decizii luate de majoritate. Credeţi că toate reproşurile opoziţiei sunt obiective? Eu nu cred. Pe de altă parte, ştiu că întotdeauna este loc pentru mai bine.”

Europa Liberă: Dle Mignon, spuneţi că cetăţenii moldoveni balansează între est şi vest. Ţinând cont de situaţia din regiune, ce ar însemna, de fapt, un vot pro-est la alegerile din 30 noiembrie?

Jean Claude Mignon: „Din câte cunoaşteţi, există un Acord de Asociere semnat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Întotdeauna am spus că semnarea acestui Acord nu vine în contradicţie cu relaţia mai strânsă pe care ţara o are, de exemplu, cu Federaţia Rusă şi Uniunea Vamală. Acordurile de asociere nu au fost elaborate pentru a concura Uniunea Vamală. Consider că în spaţiul geografic în care ne aflăm trebuie să lucrăm împreună. Desigur, o anumită concurenţă este normală, dar aceasta trebuie să fie loială şi nu ar trebui să ne concentrăm pe acest singur aspect.”

XS
SM
MD
LG