Dupa summitul NATO din Tara Galilor, ministrul american al apararii Chuck Hagel se va deplasa in Georgia si respectiv Turcia. Ce spun aceste escale despre politica americana in regiunea Marii Negre? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Popasurile lui Chuck Hagel au legatura cu prioritati ale politicii Statelor Unite, care sint acum ascensiunea unor grupari militante islamiste in vecinatatea Turciei si agresiunea rusa in Ucraina. Turcia poate juca un rol vital in campania impotriva miscarii Statul Islamic, ISIS. Georgia, care a solicitat intrarea in NATO are motive sa fie ingrijorata de evolutiile din Ucraina si expansionismul rusesc si este un aliat important impotriva unor astfel de tendinte.
Acestea sint coordonatele vizitei, care are o componenta strategica, dar si una pronuntat conjuncturala. Evenimentele ultimelor luni demonstreaza ca Rusia lui Vladimir Putin nu ezita sa recurga la forta bruta, santaj energetic si propaganda fara scrupule pentru a-si atinge obiectivele, vizind retrasarea frontierelor post-sovietice.
Occidentul se vede in situatia de a gasi solutii pentru a contracara aceasta tendinta. Situatia creata de ocuparea Crimeei de catre Rusia si ceea ce a urmat pune in discutie componente esentiale ale securitatii la Marea Neagra: securitatea maritima, cea energetica si capacitatea actorilor principali – Uniunea Europeana, Rusia, Turcia, America si NATO de a mentine stabilitatea in regiune.
Experti considera ca Flota rusa de la Marea Neagra este menita sa functioneze ca o fortareata, protejind flancul sudic al imperiului, obiectivul Moscovei fiind controlarea intregului bazin. In chestiunea energetica, miza Rusiei este sa mentina dependenta Europei - inclusiv a Ucrainei - de surse de energie rusesti, cu toate avantajele politice care deriva dintr-o astfel de situatie.
Analisti politici considera ca conceptul de securitate la Marea Neagra este in impas. In prezent sint puse in discutie disponibilitatea si capacitatea Aliantei Nord Atlantice de a oferi umbrela de securitate, aliatilor din regiune. Asta in conditiile in care se manifesta temeri fata de ceea ce este calificat drept atitudinea timida a Occidentului in fata agresiunii rusesti in Ucraina si faptului ca nici Ucraina si nici Georgia nu par a avea sanse imediate sa intre in Alianta.
Administratia americana incearca sa ofere asigurari in regiune ca aceasta umbrela de protectie este reala si ca aliatii - membrii sau parteneri - pot conta pe ea. Dar critici ai administratiei de la Washington spun ca dupa ce bazinul Marii Negre a fost o prioritate americana, la inceputul mileniului, atentia pentru regiune s-ar fi diminuat, la Washington, odata cu instalarea la Casa Alba a lui Barack Obama. In prezent, principalele componente ale arhitecturii de securitate americane la Bazinul Marii Negre sint securitatea energetica si sistemul NATO anti-racheta, cu instalatii in Turcia si România.
Aceleasi voci sustin ca, inainte de criza ucrainiana, administratia Obama a preferat ca Europa sa preia initiativa in bazinul Marii Negre si Turcia sa incerce sa rezolve conflicte inghetate cum sint cele din Nagorno-Karabach sau din Cipru. Cele intimplate in regiune modifica insa datele problemei, din perspectiva americana si aceasta este contextul vizitei lui Chuck Hagel, care va avea loc dupa importantul summit NATO din Tara Galilor.