Linkuri accesibilitate

Război și pace în Ucraina de est...


Interviul audio realizat de Andrei Babiţki cu preşedintele aşa-numitului parlament al Novorosiei, Oleg Ţarev, de la Doneţk.

Europa Liberă: Ce fel de negocieri ar putea fi acceptate în acest moment de republicile populare Donețk și Luhansk?

Oleg Ţarev: „Noi trebuie să obținem încheierea războiului. Acesta nu se va încheia atâta timp cât aici, pe teritoriul republicilor Donețk și Luhansk – în Novorossia – se vor afla garda națională, detașamentele speciale ale Ministerului de Interne, subdiviziunile armatei ucrainene care s-au compromis în operațiuni de reprimare.”

Europa Liberă: Credeți că în situația actuală despărțirea trupelor aflate în conflict este, în general, posibilă?

Oleg Ţarev: „Altfel încetarea focului nu va fi posibilă. Când trupele ostile se află în contact direct, când o cantitate atât de mare de oameni înarmați stau față în față, este aproape imposibil de controlat situația și de oprit focul, oricât de mulți observatori ai trimite. Veți vedea. Noi vom încerca. Dar cum vor derula lucrurile, atâta timp cât aici se vor afla trupele de ocupație, nu se știe și este clar că situația nu va putea fi stabilizată.”

Europa Liberă: Aveți probabil ceva informații de la Kiev – cum credeți, acolo există forțe gata să meargă la retragerea trupelor?

Oleg Ţarev: „Deocamdată „partidul războiului” la Kiev e mai puternic decât „partidul păcii”. Din păcate așa este. Elita politică de la Kiev, cea care a salutat Maidanul, care a adus lucrurile la un război civil este și finanțată, și alimentată ideologic de Statele Unite ale Americii. Iar americanii și-au propus ca aici, în centrul Europei, să fie război, să fie certată Rusia cu Europa, iar economiile acestor țări să fie și ele atrase (în conflict) și slăbite. Și, din păcate, iată că această parte a elitei pseudo-ucrainene lucrează acum împotriva Ucrainei, împotriva cetățenilor Ucrainei.”

Europa Liberă: Acum câteva luni ați declarat public că nu susțineți anexarea Crimeii. Ce atitudine aveți astăzi față de această problemă?

Oleg Ţarev: „Dacă atunci acest lucru nu ar fi fost făcut, mă tem că și acolo ar fi fost lupte, la fel ca aici, și ar fi murit oameni.”

Europa Liberă: Adică, atitudinea Dvs. s-a schimbat?

Oleg Ţarev: „Știți, nu vorbesc acum despre faptul că susțin sau nu. Vorbesc despre faptul că existau alte scenarii, care, din cauza acțiunilor puterii de la Kiev, din păcate nu s-au realizat. Țin minte – am participat la acele consultări – solicitările celor din Crimeea erau aproape ca ale noastre. Doar că spre deosebire de noi, ei cereau direct confederație. Ei vroiau forțe armate proprii, pentru că nu aveau încredere în Kiev, și vroiau să ducă politici independente în domeniile cultural și financiar. Ei erau de acord să rămână în componența Ucrainei, cu simbolică ucraineană, cu grăniceri și vameși ucraineni. Ca răspuns la asta, Kievul a deschis dosare penale împotriva liderilor parlamentului din Crimeea, a spus: „Nu, numai stat unitar!”. Urmărim același scenariu care este și aici – „numai stat unitar, noi vom face ordine, îi vom închide pe toți!”. Așa a fost situația acolo – cei din Crimeea nu aveau altă ieșire, trebuiau să se apere și să-i apere și pe oameni.

Aici a fost același lucru. Dacă acum câteva luni puterea de la Kiev ar fi spus: „Bine, de acord, haideți să discutăm chestiunea autonomiei sau a confederației, haideți să soluționăm problema celei de a doua limbi de stat”, lucrurile ar fi evoluat cu totul altfel. Pentru că solicitările noastre erau simple. Oare chiar a fost mai simplu să fie omorâți oameni, să fie distrusă țara, decât să fie soluționate niște chestiuni? Limba rusă ce are? Ce e rău în asta, în limba rusă pe care o vorbește minim jumătate din populația Ucrainei? De ce ar fi fost atât de grav să fie făcută a doua limbă de stat? De ce ar fi fost atât de grav ca atribuțiile financiare și culturale să fie transmise regiunii?”

Europa Liberă: În opinia Dvs., destrămarea țării este deja inevitabilă?

Oleg Ţarev: „Avem ceea ce avem. A avut loc un referendum, oamenii și-au făcut alegerea. Mai departe, sarcina noastră în calitate de parlamentari este de a reflecta voința oamenilor și de a o îndeplini. Și cu asta ne vom ocupa. Cum vor decide oamenii, așa și vom face.”

XS
SM
MD
LG