Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: un an tumultos administrînd treburile Capitalei


Primarul Chișinăului răspunde întrebărilor Europei Libere.



Europa Liberă: Dacă e să îmi amintesc ce a titrat presa pe parcursul anului care rămâne în istorie: Dorin Chirtoacă riscă să rămână fără funcție, demiterea lui Dorin Chirtoacă pe ordinea de zi a CMC, Dorin Chirtoacă rămâne primar. Cum a fost acest an pentru Dorin Chirtoacă?

Dorin Chirtoacă: „Și ultima știre: Chirtoacă persona non grata în Federația Rusă...”

Europa Liberă: Ajungem și la aceasta.

Dorin Chirtoacă: „Un an tumultuos, cu foarte multe întâmplări, cu foarte multe evenimente, cu evenimente chiar contradictorii, de la un pol la celălalt, un an al extremelor, aș putea spune, pentru că, în ceea ce privește proiectele primăriei, o parte s-au finalizat, cum a fost stația de epurare Valea Morilor, troleibuzele, drumurile, zece care s-au reparat în 2012. Altele au început, șase străzi care acum vor intra în proiectul BERD, Alecu Russo, strada pietonală, Monumentul în memoria victimelor deportărilor, acum renovarea, modernizarea Regiei Apă-Canal, cu finanțare BERD-BE, circa 60 mln de euro, dar, în același timp, cu acele evenimente neplăcute care s-au succedat, pe parcursul anului, trădarea care a avut loc în primăvară…”

Europa Liberă: Vorbiți despre trădarea politică?

Dorin Chirtoacă: „Da, trădarea politică în Partidul Liberal, ruperea acordului Alianței, criza politică. De fapt, așa a și început anul, cu specularea Pădurii Domnești. În final, formarea guvernului actual. Și, cu greu, deja aș spune, cu un mers împiedicat, evenimentul pozitiv al anului: parafarea Acordului de Asociere de la Vilnius, și speranță că poate va fi mai bine, deja după anul 2014, în cazul în care tot forțele democratice vor câștiga alegerile.”

Europa Liberă: Vorbind despre europenizarea Chișinăului, totuși mai mulți bani identificați de la bugetul primăriei sau atragerea fondurilor este salvarea?

Dorin Chirtoacă: „Republica Moldova nu este încă un stat asociat al Uniunii Europene, nu este nici pe departe în etapa de pre-aderare sau aderare, respectiv, autoritățile locale nu au acces la fondurile europene, nici primăria Chișinău, nici toate celelalte.”

Europa Liberă: Atunci granturi, credite?

Dorin Chirtoacă: „Credite doar de ordin comercial, ca și cum ai merge ca persoană fizică sau juridică și ai împrumuta la bancă cu dobândă. Asemenea finanțare noi am obținut. Dar nu am obținut pentru ochi frumoși, ci pentru că am reușit să ne îmbunătățim situația financiară, respectiv, să ajungem la o situație de întoarcere a datoriilor, de creștere cât de cât a veniturilor și posibilitatea de programare a rambursării unor asemenea credite, pe viitor.

Am primit finanțare în condiții destul de bune, la circa 5-6% dobândă anuală de la Banca Europeană de Reconstrucții de Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, de asemenea, o finanțare privată, acum, din nou, aceleași bănci. De-a lungul timpului, am primit zece mln de euro pentru troleibuze, zece mln pentru drumuri, încă zece pentru canalizări și apeducte în suburbii, acum 22 mln euro pentru drumuri. Și, cel mai mult, se pare că va fi pentru Apă-Canal, 49 mln de euro pentru reabilitarea întregii regii. Dar, raportat la dimensiunile Chișinăului, acestea sunt sume foarte mici. Pentru că nu există în regiune un oraș de asemenea dimensiuni cu un buget atât de mic.

Bugetul Chișinăului a fost de 100 mln de euro, când am preluat primăria, acum l-am ridicat a aproape 200 mln de euro, dar, în același timp, în fiecare an, s-a tot tăiat, când s-a tăiat cinci mln de euro, când zece. Acum, din nou, în 2014, se taie de la trei mlrd, adică aproape 200 de mln de euro, la două mlrd jumătate, în cel mai bun caz.”

Europa Liberă: Câți pași s-au făcut în calea autonomiei și descentralizării puterii?

Dorin Chirtoacă: „Doar strategia s-a aprobat în Parlament, în rest, la noi a avut loc o centralizare a puterii. Exemplu: poliția a fost centralizată, învățământul a fost centralizat, acum se centralizează termoficarea. Dar eu știam, eram conștient, de la bun început, că atunci când cineva ajunge la putere, nu vrea să facă descentralizare pentru că aceasta ar însemna, de fapt, să dea puterea mai jos, la nivelul regiunilor, la nivelul primăriilor.

Chiar și ultima Lege cu privire la finanțele publice locale a fost încă o dovadă a faptului că, din păcate, guvernarea democratică care e în Republica Moldova astăzi, nu este gata să se țină de cuvânt. E mai ușor să influențezi cu oamenii, când dirijezi și din punct de vedere financiar cu ei. Nu este și cazul Chișinăului, pentru că noi ne-am descurcat de unii singuri de fiecare dată, dar, evident, este neplăcut la nivelul întregii administrații locale din Moldova.”

Europa Liberă Ați fost văzut la proteste, alături de alți colegi de-ai dumneavoastră. La ce au dus acele acțiuni de protest?

Dorin Chirtoacă: „Acțiunile vreau să vă spun că au avut un rezultat, pentru că nu s-a ajuns la nivel internațional, au fost sesizați partenerii de dezvoltare. Statele Unite, din câte știu, au și pus problema în felul următor, că nu mai fac absolut niciun fel de mișcare înainte în ceea ce privește democratizarea Republicii Moldova, în cazul în care nu se votează această lege. Același mesaj a fost și din partea Strasbourgului și, respectiv, a Bruxelles-ului. Însă și aici au făcut o șmecherie colegii noștri și anume au votat aprobarea legii doar pentru patru unități administrativ-teritoriale.”

Europa Liberă: Municipiul Chișinăul se regăsește în lista celor care vor pilota legea?

Dorin Chirtoacă: „Da, Chișinăul și încă vreo trei raioane. Dar problema e că la Chișinău situația oricum era diferită față de restul republicii. Noi oricum nu primeam de la stat nimic, ca să zică acum că ne-au făcut vreo favoare, nu. Doar s-a schimbat modalitatea de repartizare a banilor publici, dar, în rest, noi cum nu am primit, așa și nu primim, dimpotrivă, ni se tot taie. Noi, de fiecare dată, am finanțat guvernul.

În toți anii aceștia, din 2007, primăria Chișinău a finanțat cu sute de milioane și chiar cu miliarde de lei guvernul central. Înțeleg că în capitală se acumulează mai mulți bani, dar nu există nicăieri în lume să nu se investească nimic în capitală. Or, de șase ani de zile, în capitală nu s-a investit niciun leu din partea administrației centrale, chiar la monumentul în memoria victimelor deportărilor,un leu nu s-a dat de nicio guvernare, din 1990 încoace.”

Europa Liberă: Anul 2014 va fi unul electoral. Va fi mai bună situația?

Dorin Chirtoacă: „Partea financiară nu arată deloc bine. Din ceea ce îmi raportează Direcția finanțe, încasările sunt destul de slabe și aceasta, de fapt, este o tendință, în ultimii doi ani, din ce în ce mai accentuată. Mai mulți agenți economici, fie se eschivează, fie din cauza anumitor aranjamente, dar nu achită sume în buget, așa cum a fost, cel puțin, anterior, în 2008, 2009, 2010, chiar și în apogeul crizei. Sunt unii, care chiar dau în judecată și fug de la plata impozitelor, cum sunt cei cu jocurile de noroc, sau cu piețele, sau cu publicitatea stradală. Adică asistăm și la abuzuri. Și aceasta pentru că, aș spune, există chiar o ruptură între mesajele și declarațiile publice ale politicienilor și ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi, real, în relațiile dintre administrație și mediul privat de afaceri.”

Europa Liberă: Domnule Dorin Chirtoacă, ce vă propuneți pentru 2014?

Dorin Chirtoacă: „Îmi propun să continui proiectele la primărie, să vedem dacă reușim cu parcarea în Piața Marii Adunări Naționale, să continuăm în suburbii cu apeducte și canalizări, să asamblăm în continuare troleibuze, cum facem, de fapt, și în prezent, 20 am asamblat anul acesta. Și să venim cu un bilanț cât de cât corect, valabil din punctul de vedere al omului de rând, inclusiv pentru alegerile parlamentare care vor fi anul viitor.”

Europa Liberă: Pe plan politic, la ce vă așteptați? Partidul Liberal urmează să desfășoare, se pare, la finele lui mai, și congresul republican al formațiunii, în cadrul căruia își va alege conducerea.

Dorin Chirtoacă: „Să știți că nu m-am rupt niciodată la o funcție, nici la cea de vicepreședinte de partid, nici la cea de primar general, nici la oricare alta. Pentru mine contează să existe încredere din partea oamenilor, din partea acelor care gândim la fel și care ducem Republica Moldova spre Europa și, în același timp, spre românism pentru că aceasta avem în suflet. Și îmi doresc să avem această încredere în continuare pentru că, având încrederea, mai departe, mai ușor poți decide care este soluția corectă în activitatea administrativă sau politică.

Știu următorul lucru: că ideile pe care noi le promovăm, Partidul Liberal, echipa noastră, sunt idei corecte, idei la care treptat va adera toată lumea. Și nu numai electoratul Partidului Liberal, și electoratul PLDM, și electoratul PD și poate, într-o bună zi, și electoratul comunist, și poate și cei din Transnistria. Este o problemă doar de timp și de dorință din partea tuturor celorlalți colegi de a explica ceea ce, de fapt, se întâmplă cu noi.

Din capul locului, Partidul Liberal era pentru Europa, din capul locului era pentru limba română, din capul locului era pentru identitatea românească, pentru transparență, pentru economie de piață, pentru supremația legii și toate celelalte. Din păcate, vin foarte încet toate aceste lucruri. Și, din păcate, avem și duble standarde. Din ce funcție voi promova în continuare aceste valori, aceste lucruri la care țin, nu contează, chiar nu are nicio relevanță.”

Europa Liberă: Și de ce mulți totuși își pun întrebarea: Dorin Chirtoacă sau Mihai Ghimpu în fruntea PL-ului?

Dorin Chirtoacă: „Pentru că se încearcă a fi puse în aplicare niște stereotipuri, că trebuie ales unul sau altul. Nu poate exista așa ceva, poate fi „doar împreună” . Formula este în funcție de cum vom simți noi că este mai potrivită, dar, din punctul meu de vedere, prezența domnului Ghimpu în viața politică reprezintă garanția parcurgerii de către Republica Moldova a drumului european, fără duble standarde și fără șmecherii și alte lucruri la care am asistat, din păcate, în ultimii 20 de ani. Pentru că dânsul este dedicat sută la sută doar acestui lucru, indiferent de aspectele care pot să nu convină, legate de anumite exprimări sau altceva.

E mai bine dacă ni se vorbește frumos și zâmbitor de pe toate canalele de televiziune, dar de aici dispare, peste noapte, Aeroportul și, respectiv, Banca de Economii?! Aeroportul care reprezintă un punct strategic, care reprezintă un pericol pentru securitatea Republicii Moldova, concesionarea acestuia pentru că e automat cale deschisă spre Transnistria. Noi nu mai avem alt aeroport, în general, funcțional. Cum poate fi dat statului, care ți-a ocupat o parte din teritoriu, unul dintre punctele strategice ale tale, la fel și cu Banca de Economii? Și așa sistemul financiar-bancar este în proporție de 2/3, aproape, deținut de către acționari din Federația Rusă. De aceea, nu știu cum ne integrăm noi în Europa, făcând asemenea fapte. Aceasta poate duce la descurajarea electoratului democratic și încurajarea electoratului comunist.”

Europa Liberă: Cum credeți, de ce s-a ajuns ca anumiți politicieni din Rusia să solicite ca Dorin Chirtoacă să fie declarat persona non grata?

Dorin Chirtoacă: „Rusia șantajează fie sunt implicați într-o anumită relație unii sau alții cu Federația Rusă, fie îi determină să fie implicați, prinzându-i în capcane cu datorii sau cu alte probleme. Cazul cu Ucraina este extrem de elocvent: cu zâmbetul pe buze merge la Moscova și, respectiv, îngenunchează Ucraina, pretinzând că face bine Ucrainei, atunci când împrumută 15 mlrd de dolari care foarte bine erau oferite și în condiții mult mai bune de către Fondul Monetar Internațional și partenerii vestici. Plus, iluzia cu viața mai bună, cu așa-numitul preț la gaze și așa mai departe, dar acesta nu reprezintă un viitor pentru Ucraina.

La fel e și cu Republica Moldova. În momentul în care nu poți șantaja și, respectiv, nu poți implica persoana într-o anumită situație convenabilă, începi a ataca și, în special, atac la persoană. De aici am și spus: de ce nu au chemat din start plutonul de execuție, de ce să mă anunțe persona non grata? Că așa este în stilul lor. Nu am nicio problemă, până la urmă. Stau și mă întreb dacă noi chiar am fi interzis ziua de 9 mai, ziua Victoriei, atunci care ar fi fost reacția? Că noi nu am interzis-o, noi doar am spus că facem în paralel și Ziua Victoriei, și Ziua Europei, în aceeași zi. Putem să mai adăugăm 9 mai 1877, Ziua Independenței Principatelor Unite, de acum 150 de ani aproape. Deci mai sunt evenimente, pe 9 mai.”

Europa Liberă: Dar, până la urmă, acest gest adaugă la imaginea lui Dorin Chirtoacă?

Dorin Chirtoacă: „Este păcat că trebuie să se ajungă la asemenea tipuri de replici politice, în secolul 21. Ar fi trebuit să depășim asemenea lucruri, mai ales, că este pe loc gol. Ori sunt neinformați și atunci este o rușine pentru stat cu asemenea structuri de spionaj și așa mai departe, ce mai au ei pe aici, să nu fie informați, fie este rea credință. Noi oricum, am spus, îi așteptăm la Chișinău, sunt bineveniți atât la Ziua Europei, cât și la Ziua Victoriei, Ziua Europei – în Piața Marii Adunări Naționale, Ziua Victoriei – la Memorial.”

Europa Liberă: După ce Curtea Constituțională a pronunțat verdictul pe marginea denumirii limbii, dumneavoastră ați declarat că rămâne la obrazul clasei politice să modifice articolul 13 din Constituție. Chiar credeți că ar putea să se întâmple acest lucru?

Dorin Chirtoacă: „Nu, în actualul Legislativ este exclus, nu are cine. Scâncetele acestea, că nu este momentul să spunem lucrurilor pe nume nu mai impresionează pe nimeni.

Dimpotrivă, duc la dezgust chiar și la nivelul acelora care știu, își dau seama, dar pe undeva poate se mai opun. Pentru că acesta este rolul clasei politice și al unor oameni de stat adevărați, să miște lucrurile înainte. Și acolo unde oamenii nu înțeleg, să și explice, chiar dacă riscul există să mai intre în polemici, în nemulțumiri, în discuții.

Dar, în momentul în care ești cu adevărul, mai devreme sau mai târziu, oamenii îți vor da dreptate. Și îți vor aprecia curajul, dar nu de fiecare dată, te ascunzi, ca struțul, cu capul în nisip și din nou preiei stereotipurile vechi, sovietice, staliniste. Dacă așa ar fi procedat oameni ide stat, de-a lungul timpului, nu am fi ajuns nicăieri.”

Europa Liberă: În ce rol vă regăsiți mai degrabă? În cel de politician sau în cel de manager?

Dorin Chirtoacă: „Cu siguranță, anul viitor, voi participa la alegerile parlamentare, pentru a promova echipa din cadrul formațiunii, în Parlament, și pentru ca Partidul Liberal să revină la guvernare și să poată promova acele lucruri la care ținem și care, din păcate, parte dintre ele, dacă nu chiar toate, sunt călcate în picioare la ora actuală, în cadrul unei guvernări democratice. Cu siguranță, voi participa la aceste alegeri. Pentru mine este prioritar să-mi continuu proiectele pe care le-am început la primărie. Aceasta simt că-mi doresc, aceasta este ceea ce m-a și format și așa m-a cunoscut lumea și așa m-am afirmat și eu.

În același timp încă, voi participa la alegerile parlamentare pentru a promova cât mai sus Partidul Liberal. După alegerile parlamentare, vom vedea ce este mai oportun, ce este mai potrivit, cum este mai bine. Dar, până atunci, contează să ne îndeplinim angajamentele, în următoarele 12 luni, să avem cu ce veni în fața locuitorilor Chișinăului și, respectiv, ai republicii și să fim corecţi în relaţia pe care o avem cu electoratul încă din 2007, eu şi echipa pe care o reprezint.”

Europa Liberă: Ireversibilitatea parcursului european e bătută în cuie?

Dorin Chirtoacă: „Nu aş spune. Poate este o asemenea dorinţă şi intenţie. Dar, în condiţiile în care noi avem circa 40% din populaţie care se orientează către Est şi aceasta nu este de o zi, de două, aceasta este de 20 de ani încoace.”

Europa Liberă: Bine, dar nu tot politicienii divizează, scindează societatea?

Dorin Chirtoacă: „Unii spun că politicienii divizează societatea tocmai prin valorile naţionale. Dar adevărul nu are cum să dea apă la moara minciunii. Nu prin promovarea valorilor naţionale am putea da apă la
Viitorul european presupune revenirea la valorile naţionale, la identitatea adevărată, la limba română, la identitatea românească ...
moara comuniştilor. Pentru că toată lumea ştie despre ce este vorba. Este vorba acuma doar să avem curajul în ale spune de o manieră corectă, încadrată în tot ceea ce înseamnă viitor european.

Pentru că viitorul european presupune revenirea la valorile naţionale, la identitatea adevărată, la limba română, la identitatea românească, la românism şi tot ce este legat de faptul că suntem unii şi aceeaşi, de o parte şi de alta a Prutului. Ceea ce însă ne poate crea probleme este calitatea guvernării: cum se guvernează; în ce măsură se respectă ceea ce se spune; sunt sau nu duble standarde; este corect ceea ce vede omul de rând în activitate, dincolo de declaraţii.”

Europa Liberă: Dar o relaţie bună cu Rusia cum o vedeţi?

Dorin Chirtoacă: „O relaţie bună cu Rusia este posibilă în condiţiile în care am fi corecţi noi faţă de noi înşine, am fi corecţi faţă de Europa.”

Europa Liberă: Corectitudinea constă în ce?

Dorin Chirtoacă: „Constă în respectarea legilor, constă în respectarea acelor lucruri care sunt scrise în lege, dar şi a spiritului legilor, a normelor europene, a tot ceea ce înseamnă bunul simţ şi corectitudine în administrare. Pentru că poţi avea legi bune, dar dacă le aplici greşit sau le aplici rău, ajungi la un rezultat prost.”

Europa Liberă: Şi aceasta duce la o relaţie bună cu Rusia?

Dorin Chirtoacă: „Nu. Şi, respectiv, poţi avea legi proaste, dar dacă le aplici bine, ajungi să ai rezultate mai bune. Însă, având un cadru intern
În studioul Europei Libere, la Chișinău
În studioul Europei Libere, la Chișinău
pus la punct, cât de cât, care nu este bazat pe duble standarde, care nu este bazat pe scheme frauduloase, care nu duce la dezamăgirea electoratului, până la urmă. Chiar dacă este greu, poate fi mobilizată societatea în a rezista presiunilor care ar veni din partea Rusiei în continuare, „ofertelor” şi s-ar putea construi o relaţie bazată pe respect, bazată pe necesitatea de a ţine cont că Republica Moldova este stat şi se orientează către Uniunea Europeană.

Dar dacă nu te respecţi tu pe tine însuţi, cum să te respecte cineva care are pretenţii de influenţă nici măcar regionale, ci tocmai mondiale? Or, în a nu respecta regulile de joc, în interiorul republicii înseamnă, de fapt, a nu te respecta pe tine însuţi. Pentru că şi Rusia vede cum se guvernează în Moldova. Şi dacă este o guvernare slabă, care nu-şi respectă angajamentele, care aplică duble standarde, care joacă la două porţi, automat vulnerabilitatea aceasta este folosită împotriva respectivei guvernări şi este prinsă în diferite hăţişuri care după aceea duc la subordonare, la imposibilitatea îndeplinirii anumitor angajamente şi, până la urmă, la discreditarea unei guvernări democratice. Mai ales că suntem şi în datorii din ’90 încoace la diferite produse.”

Europa Liberă: Până la urmă, viitorul Republicii Moldova depinde de una sau altă putere sau totuşi depinde de cetăţenii acestui stat?

Dorin Chirtoacă: „Ţările Baltice cum au reuşit să-şi impună respectul din partea Federaţiei Ruse? De ce ei pot, dar noi trebuie permanent să căutăm răspuns la această întrebare. Nu se doreşte, probabil. Altcineva sau cetăţenii? Cetăţenii au contribuit chiar mai mult decât trebuie pentru ca lucrurile să meargă bine aici. Cei care au mai rămas încearcă să supravieţuiască, încearcă să se descurce şi plătesc şi ei taxe, şi impozite la buget.

Cei care au plecat peste hotare hrănesc Republica Moldova, căci dacă nu ar trimite un miliard şi jumătate de euro anual, noi, pur şi simplu, am da faliment. Acuma totul este în mâna administraţiei, a clasei politice. Deocamdată clasa politică nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor cetăţenilor. Dimpotrivă, s-a dus mult mai jos. Pentru că, începând cu primele promisiuni legate de 7 aprilie şi toate celelalte, la noi noroc că ne susţine Europa şi închide ochii la ilegalităţile care au loc. Şi vrea, aşa cum suntem noi, nu tocmai corecţi, totuşi să ne aducă mai aproape de Europa. Atunci vor veni şi regulile, standardele peste noi. Şi aceasta poate o să ducă la o viaţă mai bună.”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă există o idee naţională în jurul căreia să se consolideze întreaga societate?

Dorin Chirtoacă: „Ideea naţională nu poate fi alta decât viitorul european al Republicii Moldova, al tuturor cetăţenilor, indiferent de originea lor etnică, viitorul european care să ducă la reguli, standarde şi o viaţă mai bună, dar respectând identitatea fiecăruia dintre noi, fie că este vorba despre populaţia vorbitoare de limbă română, cei 80% români/moldoveni, fie că este vorba despre minorităţi: ucraineni, ruşi ş.a.m.d. Alt obiectiv naţional nu poate fi. Şi recunoaşterea faptului că acest teritoriu a fost cândva înstrăinat abuziv, luat de imperiul ţarist, apoi de Uniunea Sovietică, că cei de pe partea dreaptă şi partea stângă a Prutului sunt unii şi aceeaşi, de fapt. Iar, în cadrul Uniunii Europene, unde nu mai sunt frontiere, cel puţin, parţial nedreptatea din 1812 şi 1940 se corectează.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru segmentul de populaţie care îmbrăţişează opţiunea pro-estică?

Dorin Chirtoacă: „Mesajul nu este unul de respingere şi, respectiv, de a încerca şi a-i blama pentru viziunea pe care o au. Eu îi înţeleg. Nu au avut termen de comparaţie, nu au avut posibilitatea să vadă cum funcţionează Europa. Nu este vorba doar de un an, doi sau zece, este vorba de sute de ani de evoluţie. Singurul termen de comparaţie este Uniunea Sovietică şi, respectiv, viaţa de atunci. Sunt de acord că poate pentru ei viaţa este mai grea acum ca, de fapt, pentru foarte mulţi dintre noi. Dar nu odată cu Uniunea Sovietică a început existenţa noastră pe faţa pământului. A fost ceva şi înainte. A fost, de fapt, mult mai mult înainte.

Cine nu-şi cunoaşte trecutul – nu are viitor. Chiar dacă aparent ar propune o viaţă mai bună CSI şi, respectiv, Uniunea Euroasiatică, haideţi să facem o comparaţie în ansamblu, de ce în Est, chiar luăm şi în Moldova, şi în Ucraina, şi în Rusia, oamenii trăiesc mai rău, iar în Vest, mergem de la România încolo, Ungaria, Polonia, Cehia ş.a.m.d., Germania, Franţa, oamenii trăiesc mult mai bine. Şi chiar ţările din blocul din Est, din fostul lagăr socialist, care au trăit la fel de rău ca noi sau chiar şi mai rău, acuma trăiesc mult mai bine. De ce ei s-au dezvoltat în perioada aceasta, iar noi am rămas unde suntem? În condiţiile în care ni se promite ieftin gaz, ieftin cutare, ieftin cutare. Deci, este vorba despre modelul de organizare a vieţii.

Ceea ce propune Uniunea Vamală şi Uniunea Euroasiatică reprezintă un model de organizare a vieţii nereuşit, bazat pe presiune, pe dictatură, pe supremaţie militară şi, respectiv, presiune asupra tuturor vecinilor şi nu numai. Modul european este un model care este bazat pe libertăţile umane şi, respectiv, pe o economie de piaţă care asigură dezvoltare şi posibilitate de a avea un loc de muncă, cât de cât, decent plătit şi un loc de trai acceptabil şi o perspectivă pe sute de ani înainte.”

Europa Liberă: La Mulţi Ani şi Sărbători Fericite!

Dorin Chirtoacă: „Mulţumim. Asemenea. Şi am convingerea că în 2014 vom mai face un pas înainte, tot vom rămâne în democraţie, tot vom continua drumul spre Europa şi poate generaţiile viitoare vor trăi mai bine.”
XS
SM
MD
LG