Adevărul de astăzi revine, după două săptămâni, la subiectul care a scandalizat opinia publică locală şi care a ajuns inclusiv în mass-media internaţională – cel al inventarului medical de la spitalul pentru copii „Ignatenco” din Chişinău. Andrei Rizescu descoperă că „deşi după scandalul „bormaşina industrială” au primit un aparat special nou-nouţ, chirurgii secţiei de traumatologie de la spital se plâng că directorul îl ţine încuiat, iar ei sunt nevoiţi să opereze cu un burghiu non-medical”. Ziarul publică peripeţiile reporterului care a încercat, nu fără dificultăţi, să investigheze noile-vechi realităţi din cadrul spitalului, din care rezultă o situaţie absurdă, măcinată de o luptă acerbă a orgoliilor în urma căreia, până la urmă, au de suferit copiii care au nefericirea să ajungă cu traume la spital. „Ne-au luat burghiele vechi şi ne-au adus un altul în loc. Dar lucrăm tot cu o bormaşină de uz casnic. Luni am operat cu ea un copil de patru ani”, mărturiseşte Grigori Rusanovschi, şeful de secţie la spitalul „Ignatenco”.
Protv.md anunţă că încă o maşină a poliţiei a fost implicată într-un accident rutier. Martorii declară că aceasta nu avea girofarul şi alarma incluse atunci când s-a angajat într-o depăşire pe contrasens care se pare că a şi provocat accidentul. Este al patrulea caz în ultimele săptămâni cu implicarea unui autovehicul al poliţiei, penultimul s-a petrecut acum exact o săptămână.
Din Ziarul Naţional aflăm că astăzi, guvernul ar urma să aprobe un plan de acţiuni care ar duce la eliminarea paşapoartelor de tip sovietic până la 1 septembrie 2014. Adică, mai e un an până atunci. Cei care vor renunţa la paşaportul sovietic vor avea posibilitatea să-şi perfecteze buletinul de identitate pe gratis, iar populaţia va fi informată despre această intenţie prin intermediul unor campanii media ample, care ar urma să ajungă inclusiv în stânga Nistrului. O informaţie care îi vizează în primul rând pe cei circa 270.000 de cetăţeni moldoveni - deţinători de paşaport ai unui stat mort de peste 2 decenii.
A propos de morţi, tot Ziarul Naţional publică statistica localităţilor care deţin întâietate la capitolul persoanelor decedate, în 2012 - 40.000 în toată ţara. Pe locul trei este raionul Floreşti cu 1303 persoane decedate, pe doi se află Hânceşti cu 1447. Ce raion este lider pe ţară la acest capitol şi mai ales, care sunt cauzele cele mai frecvente din care mor moldovenii, aflaţi cumpărând ziarul de astăzi. Eu vă voi spune doar că cirozele se numără printre motivele principale ale deceselor co-naţionalilor noştri.