Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite a anunțat miercuri că toate cuplurile căsătorite, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul la beneficii federale: de pildă în domeniul asistenței medicale, al pensiilor sau al scutirii de impozite.
Prin această decizie instanța supremă din Statele Unite a îngropat legea cunoscută sub acronimul DOMA, legea apărării căsniciei, semnată în 1996 de președintele Bill Clinton și care prevedea că în ce privește drepturile federale familia este numai uniunea dintre un bărbat și o femeie.
Democratul Clinton a spus de atunci de mai multe ori că regretă semnarea legii, că a fost nevoit s-o accepte ca să evite o lege republicană și mai nedreaptă, iar de câțiva ani este unul din suporterii cei mai cunoscuți ai egalității conjugale, adică al dreptului la căsătorie pentru cupluri de același sex.
Cazul concret care a dus la verdictul de astăzi este al unei femei care a fost nevoită să plătească sute de mii de dolari în taxe și impozite după ce partenera ei de-o viață i-a lăsat moștenire tot ce avea. Dacă reclamanta ar fi fost căsătorită cu un bărbat, nu ar fi trebuit să plătească nici un dolar.
Unul din judecătorii liberali ai Curții Supreme, care a adoptat verdictul cu cinci voturi pentru și patru împotrivă, a spus că în baza legii DOMA cuplurile de același sex căsătorite au fost împovărate prin decret guvernamental și că scopul legii a fost de a identifica un set de căsătorii considerate inferioare de stat și să le facă inegale.
Abolirea legii DOMA vine după ce administrația președintelui Obama a încetat de vreun an s-o mai apere în tribunale, fără să o abroge cu totul. De atunci legea fusese apărată în instanță de magistrați delegați de partidul republican din Congres.
În a doua decizie anunțată astăzi, Curtea Supremă a deschis calea căsătoriilor cuplurilor de același sex în cel mai populat stat al Statelor Unite, California. Instanța a anunțat că NU dă vreun verdict asupra interzicerii căsătoriilor gay în California în urma unui referendum ținut în acel stat în 2008. În practică, asta înseamnă că instanța supremă validează deciziile unor tribunale inferioare care au decis deja în California că interdicția de acum cinci ani a fost ilegală.
Anunțurile de la Curtea Supremă de Justiție, întâmpinate cu urale de sute de persoane aflate în sală și în fața clădirii, vin pe fondul înmulțirii rapide a statelor americane care acceptă căsătoriile gay și al schimbării majore a opiniei publice în favoarea lor.
„Cred că America se îndreaptă rapid spre libertate și egalitate”, a declarat Europei Libere la Washington Mark Solomon, directorul de campanie al uneia dintre grupările care luptă pentru drepturile minorităților sexuale.
Pentru suporterii egalității conjugale, deznodământul ideal al dezbaterii din Curtea Supremă de Justiție ar fi fost ca ea să proclame dreptul la căsătorie pe tot cuprinsul Statelor Unite. Dar judecătorii au evitat un asemenea verdict, părând să fie de acord cu politica administrației Obama, care lasă această problemă la latitudinea fiecărui stat.