Republica Moldova rămâne o sursă de victime ale traficului uman şi muncii forţate se arată în ultimul raport al Departamentului de stat american. În 2012, se arată în raport, s-a înregistrat o creştere a numărului de bărbaţi exploataţi la muncă în Rusia şi Ucraina. Acelaşi fenomen, al traficului uman în vederea exploatării la muncă se face simţit mai tare şi în interiorul Moldovei.
Raportul anual al Departamentului de stat contată că guvernul moldovean nu are o strategie în totală conformitate cu standardele minime pentru combaterea traficului cu persoane, dar că face eforturi în această direcţie. De observaţiile unor astfel de rapoarte anuale, depinde acordarea unui şir de ajutoare americane pentru ţările analizate.
Raportul observă că prinderea, judecarea şi condamnarea celor implicaţi în traficul uman sunt subminate de corupţia din sistemul juridic. Este deplâns şi faptul că procesele durează prea mult, câte odată ani de zile. Sunt salutate în schimb, eforturile făcute pentru protejarea victimelor şi programele de prevenire a traficului.
Ţările analizate în raportul Departamentului de stat american sunt împărţite în patru categorii, în funcţie de măsura în care autorităţile aplică sau încearcă să aplice standardele minime în combaterea traficului cu fiinţe umane:
În prima categorie sunt ţările cu guverne care acţionează în totalitate în conformitate cu standardele internaţionale privind combaterea traficului uman. Urmează ţările ale căror guverne respectă numai parţial aceste standarde dar fac eforturi să îmbunătăţească situaţia, categorie în care se află Republica Moldova, alături de exemplu de România. O sub categorie este rezervată ţărilor care ar putea oricând să cadă în ultima grupă, a ţărilor care nu combat sau ignoră traficul uman. În această subcategoriei se află de exemplu Ucraina sau Belarus. În ultima categorie se regăsesc între altele, Rusia şi Uzbekistanul, alături de Iran.
Secretarul de stat american, John Kerry, la lansarea raportului, a declarat între altele că scopul nu este de a judeca alte ţări, ci de a combate eficient această problemă globală, pentru că nici o ţară nu este imună la traficul uman. Iar Statele Unite se numără printre ţările afectate de acest fenomen, a precizat secretarul de stat american.
În Rusia, arată raportul, forma cea mai răspândită este traficul uman pentru muncă forţată. Potrivit Centrului pentru cercetarea migraţiei din Rusia, peste un milion de oameni sunt exploataţi la locul de muncă, fie că nu sunt plătiţi sau foarte prost plătiţi, fie că sunt obligaţi să lucreze în condiţii inumane sau li se confiscă documentele fiind aruncaţi într-o situaţie similară sclaviei.
Acelaşi fenomen, al muncii forţate, se face resimţit şi în Uzbekistan. Numai că acolo este vorba în primul rând de aşa numitul „trafic intern”: oameni forţaţi să muncească, de exemplu, la strângerea recoltei de bumbac. O muncă sezonieră, de multe ori ascunsă sub expresia neutră de „muncă la strângerea recoltei”. Un fenomen tipic ţărilor agrare, care se face resimţit din ce în ce mai tare şi în Republica Moldova, se arată în acelaşi raport al Departamentului de stat.