Linkuri accesibilitate

Prezențe moldovenești și românești la Festivalul de film de la Cannes, ediția 66


Președintele juriului Steven Spielberg (al treilea din stînga) împreună cu alți membri ai juriului la ceremonia de deschidere a festivalului. Al treilea din dreapta e Cristian Mungiu. Cannes, 15 mai 2013.
Președintele juriului Steven Spielberg (al treilea din stînga) împreună cu alți membri ai juriului la ceremonia de deschidere a festivalului. Al treilea din dreapta e Cristian Mungiu. Cannes, 15 mai 2013.

Larisa Turea și Dorian Boguţă în dialog cu Valentina Ursu.


Criticul de film Larisa Turea și regizorul Dorian Boguță, care se află la a 66-a ediție a festivalului internațional de film d ela Cannes, au stat de vorbă cu Valentina Ursu despre prezențele moldovenești și românești anul acesta la festival.


Europa Liberă: Pe lângă nume sonore din lumea cinematografică, această a 66-a ediţie a evenimentului a atras şi nume din spaţiul românesc.

Larisa Turea:
„Sunt foarte multe nume din spaţiul românesc, ca să nu uităm că Audrey Tautou, care a fost maestru de ceremonii şi a fost absolut fermecătoare, în această postură de gazdă a festivalului, a avut un discurs foarte elegant. Ea însăşi fiind o persoană serafică, foarte plăcută, are origini româneşti şi, de fapt, este Tăutu şi vine de undeva din Transilvania. Dar evenimentul cel mai aşteptat pentru noi este această proiecţie specială, cu tinerii autori de scurtmetraje, la noul val românesc, care va fi duminică în care participă şi doi basarabeni, este vorba de Igor Cobâlenschi şi Dorian Boguţă pe care îl am alături. Şi aş vrea să îl rog să spună câte cuvinte pentru spectatorii săi din Moldova, care, probabil, îl mai ţin minte de pe atunci când era actor la Teatrul Naţional Mihai Eminescu, în perioada sa de glorie. A jucat în cele mai frumoase spectacole de atunci, în „Hamlet”, în „Ana Karenina”, în „Amadeus” şi acum are aici un film într-o proiecţie specială şi mai are câteva proiecte de viitor foarte interesante, aşa că sperăm să îl vedem şi la anul, pe croazieră la Cannes.”

Europa Liberă: Trăiţi emoţii?

Dorian Boguţă:
„Bineînţeles, întotdeauna am emoţii, emoţii pozitive, aceasta e cel mai important. E foarte important, filmul meu este prezentat aici, există şanse să fie văzut de alţi oameni de la alte festivaluri importante şi să fie luat şi proiectat la festivalurile de acolo. Dar emoţii oricum sunt pentru că e toată cinematografia, în momentul acesta, concentrată aici. E frumos oricum.”

Europa Liberă: Pentru acest mult râvnit Palme d’Ore se bat 20 de filme americane, franceze, e loc şi pentru cele din România şi Republica Moldova?

Dorian Boguţă:
„Păi bineînţeles, drept dovadă e că a câştigat filmul românesc Palmes d’Or acum 4 ani. Adică de ce nu? Dar cel mai important lucru anul acesta este că Cristian Mungiu este în juriul mare. E un lucru extraordinar pentru România şi pentru Moldova, pentru că în filmele lui Cristian întotdeauna au fost actori moldoveni, imaginea e semnată de Oleg Mutu care este basarabean şi este unul din cei mai buni operatori, la ora actuală, din Europa şi chiar aş spune şi din lume. E un lucru extraordinar şi pentru Moldova.”

Europa Liberă: Aţi putea face anumite pronosticuri?

Dorian Boguţă:
„Nu, deocamdată nu, pentru că festivalul e la început. Eu îmi doresc să văd filmul fraţilor Crown, e un film american, dar mie îmi plac foarte mult regizorii aceştia doi. Şi vedem. Eu îmi ţin pumnii.”

Larisa Turea: „Cristian Mungiu, de fapt, are şi el nişte rădăcini basarabene, bunica lui fiind de la Cahul şi este bunica care l-a crescut. Dar totuşi festivalul este foarte interesant, nu numai prin aceste prezenţe legate de noi, ci prin felul în care pune oglinda în faţa societăţii contemporane. A început cu două filme despre violenţă, două filme care par oarecum diferite, unul este filmul chinez „O trăsătură de păcat” care se presupune că ar putea lua un premiu mare, în competiţie şi de mult aşteptatul film al Sofiei Coppola care nu participă în competiţia oficială, dar care a fost în deschiderea programului, la secțiunea Un Certain Regard. Ambele filme vorbesc despre violenţă, despre mutaţiile violente care se întâmplă în China contemporană, dar şi despre o violenţă aşa pisicească, o violenţă în lumea de aur, în lumea copiilor de staruri din Los Angeles. Un alt fel de violenţă, într-o societate care se pare că nu are nimic ce să-şi mai dorească, într-o lume în care un grup de adolescenţi merge şi jefuieşte casele vedetelor şi din toată povestea asta iese basma curată. Sunt nişte filme foarte interesante.”

Europa Liberă: Până pe 26 mai, festivalul urmează să găzduiască sute de ecranizări. Cum vă selectaţi unde trebuie să mergeţi?

Larisa Turea:
„În competiţia oficială, de fapt, sunt 20 de filme. Deci acestea sunt filmele pe care le vedem întâi şi întâi. Mai apoi urmează secţiunile paralele. Poţi vedea maximum şase filme pe zi. Deci încercăm să reuşim, în felul acesta, vedem ca la un centru diagnostic, ce se întâmplă în lume astăzi.”

Europa Liberă: Vedeţi ceva deosebit? Pentru că dumneavoastră, la ultimele ediţii tot aţi fost prezentă.

Larisa Turea:
„Este o evoluţie în felul de a fi, deşi acest festival parcă ar avea nişte favoriţi. An de an, sunt cam aceleaşi persoane care prezintă filme. Dar totdeauna este şi o surpriză. Şi sperăm că juriul va ţine cont de acest lucru. Şi atunci când duminică, 26 mai, se vor anunţa premiile, vom aplauda cel mai bun film.”
XS
SM
MD
LG