Linkuri accesibilitate

Moldova și bunăstarea copiilor


Cornel Râșcanu: „în Moldova, fiecare al cincilea copil trăiește în sărăcie şi 38% dintre familiile care au trei şi mai mulţi copii, de asemenea, trăiesc în sărăcie.”


Fondul pentru copii al Națiunilor Unite, UNICEF, a publicat recent un raport despre bunăstarea tinerei generații din 29 de țări bogate și relativ bogate ale lumii. Una din concluzii a fost că nu întotdeauna venitul pe cap de locuitor corespunde nivelului grijei pentru copii din țara respectivă. Astfel spus, că pot fi copii fericiți și în țările mai sărace. Diana Răileanu a cerut explicații lui Cornel Râșcanu, coordonator de programe la UNICEF Moldova.

Cornel Râşcanu: „Norocul sau bafta de a locui într-un stat care este dezvoltat din punct de vedere economic nu înseamnă numaidecît că copilul, tânărul, sau alt membru al societăţii, este protejat şi îi este asigurat un nivel adecvat al bunăstării. Acest raport a scos la iveală faptul că nu este demonstrată o legătură directă între nivelul de dezvoltare al unui anumit stat şi nivelul de bunăstare al copiilor şi tinerilor din acest stat. De exemplu, în Slovenia copiii trăiesc mai bine decât în Canada, ori în Portugalia, un stat erodat de criza economică mai mulţi ani, devansează Statele Unite ale Americii.”

Europa Liberă: Cum explicaţi Dvs. o atare stare de lucruri? Deseori putem auzi oamenii spunând că dacă ar locui în altă ţară, cu siguranţă ar avea un trai mai bun!

Cornel Râşcanu:
„Factorul economic cu siguranţă are o importanţă şi el nu trebuie neglijat, însă şi mai importante sunt politicile care sunt elaborate şi implementate la nivel naţional. Statele care au fost prezentate în acest studiu cu cei mai buni indicatori sunt statele în care politicile sociale sunt axate pe copii, pe tineri. Există un sistem de taxare care, poate, nu este prea popular, însă care contribuie la menţinerea, din punct de vedere financiar, a acestor politici axate pe copii şi tineri.”

Europa Liberă: Dle Rîşcanu ce constatări are UNICEF Moldova referitoare la bunăstarea copiilor de aici, din ţară?

Cornel Râşcanu:
„În ceea ce priveşte bunăstarea copiilor, la moment, în Moldova, fiecare al cincilea copil sau 20% dintre copii trăiesc în sărăcie şi 38 % dintre familiile care au trei şi mai mulţi copii, de asemenea trăiesc în sărăcie. Dar îngrijorătoare este discrepanţa între zonele rurale şi cele urbane. 85 % dintre toţi copiii care trăiesc în sărăcie în Moldova se află în zonele rurale, ceea ce este o discrepanţă colosală.

Dacă e să ne referim la indicatorii de sănătate, atunci merită să menţionăm că Moldova a făcut un progres remarcabil în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii infantile. În ce priveşte indicatorii pe educaţie, aici ar fi bine să facem o comparaţie la nivelul ratei de şcolarizare, în Moldova rata este bună, în anul 2011 am ajuns la un procentaj de 78,3 %, însă comparând cu indicatorii din Uniunea Europeană majoritatea statelor raportează date de peste peste 90%.

Dacă e să ne referim la factorii comportamentali, cum ar fi fumatul şi consumul de alcool, aceştia sunt mai slabi decât cei din Uniunea Europeană, fapt care denotă un risc comportamental mai mare în rândul tinerilor. Deci, 82 % dintre tinerii din Republica Moldova între 10 şi 19 ani au raportat că cunosc prieteni şi tineri care fumează, pe când acest indicator în Islanda este de 3 la sută, în Letonia la fel 3 la sută.”

Europa Liberă: O astfel de bunăstare a tinerei generaţii ce consecinţe poate avea asupra dezvoltării ţării?

Cornel Râşcanu:
„Tinerii sunt cea mai eficientă pătură a populaţie pentru investiţii de viitor, însă aceste investiţii trebuie să fie orientate spre tineri şi să fie axate, planificate, pe lungă durată. Numai atunci, în urma acestor investiţii, va exista o rentabilitate şi un beneficiu.
XS
SM
MD
LG