Europa Libera: Cand spuneti in ultimul Dvs. raport ca GRECO regreta lipsa unui progres substantial in privinta nepedepsirii automate a celor acuzati de mituire activa, la ce va referiti exact?
Michael Janssen: Ne referim la faptul ca, in Moldova, cel care da mita nu poate fi tras la raspundere pentru simplul fapt ca raporteaza acest lucru autoritatilor. Sigur, noi intelegem ca o astfel de prevedere este un stimulent pentru raportarea unor astfel de cazuri, caci mita este o crima ascunsa. Insa atunci cand o astfel de regula este atat de extinsa, asa cum se intampla in Moldova, unde tribunalul nu poate decide altceva, caci legea nu ii permite, ei bine, atunci nu suntem de acord. Autoritatile moldovene au facut un pas catre noi si au facut propuneri pentru schimbarea legii. Cu toate acestea, inca nu s-a luat nici o decizie. Ceea ce asteptam este ca tribunalele sa poata decida cine trebuie sanctionat, cine a avut initiativa si asa mai departe. Legea trebuie sa ofere o baza pentru astfel de decizii pe care sa le ia, cunoscand foarte bine cazurile, judecatorii.
Europa Libera: GRECO a facut cunoscut ca Moldova a implementat in mod satisfacator 6 din 17 recomandari. Este acesta un rezultat bun? In ce domenii ar trebui sa se depuna mai multe eforturi?
Michael Janssen: 6 din 17... Nu, nu este un rezultat bun. Insa pe de alta parte, trebuie sa observam ca Moldova are o multime de initiative de schimbare a legilor, a lansat reforme, dar nu toate au fost duse mai departe. Mai ales cand vorbim de transparenta finantarilor partidelor politice. De altfel ne ingrijoreaza faptul ca desi GRECO a convenit impreuna cu Moldova asupra unor reforme ale legislatiei, acestea nu au fost operate. Cat priveste criminalizarea coruptiei, codul de conduita a fost modificat in acord cu recomandarile COE. Acesta este un progres important. Insa ceea ce este foarte important este aplicarea legii. In acest moment Moldova are instrumente de criminalizare a coruptiei. Insa aceste instrumente nu sunt puse in aplicare. Aici asteptam un progres mai consistent. Este valabil si cu finantarea partidelor politice. Legi exista, insa nu sunt aplicate, nu exista o atitudine pro-activa din partea celor care trebuie sa aplice legea.
Europa Libera: Sunteti multumit de felul in care arata legislatia moldoveneasca la capitolele combaterea mitei in sectoarele privat si public si a traficului de influenta?
Michael Janssen: Da. In acest moment, de pilda, legislativul moldovean a inclus chiar si oficialii internationali pe lista celor care pot fi acuzati de mita si trafic de influenta. Deci a fost extinsa aceasta lista la toate persoanele care lucreaza in sectoarele privat si public. Este important pentru ca traim intr-o lume globalizata iar afacerile nu se opresc la granita unei tari.
Europa Libera: Credeti ca traficul de influenta ar trebui sa fie vazut si sanctionat ca o infractiune principala?
Michael Janssen: Da, asa credem. Si Moldova ne-a urmat sfatul. De pilda este o infractiune sa primesti bani pentru a influenta alte persoane care lucreaza in sectorul public.
Europa Libera: Aproape toate recomandarile GRECO vizand finantarea partidelor politice nu au fost implementate. Care sa fie problema? Sa fie si faptul ca in acest moment Moldova traverseaza o criza politica?
Michael Janssen: Cu siguranta, pentru ca schitarea legii a fost foarte un proces in care autoritatile s-au miscat foarte rapid, cooperarea dintre noi a fost foarte constructiva si in termenii stabiliti. Moldova a pregatit un proiect de lege excelent care a fost deja vizat de cateva institutii. Acum insa totul a stagnat si da, credem ca criza politica este cea care a stopat lucrurile.