Linkuri accesibilitate

„Formatul '5+2' e un format care dansează, dar nu înaintează deloc”


Norica Nicolai
Norica Nicolai

Interviu cu europarlamentara Norica Nicolai realizat de Iolanda Bădiliţă.


Europa Libera: Dna Nicolai, dupa cum stiti in Ucraina s-au incheiat de curand primele negocieri din acest an in formatul „5 + 2”. Ucraina detine in 2013 presedintia OSCE si toata lumea se asteapta ca ea sa dinamizeze discutiile. Negociatorii Chisinaului au readus in discutie ideea crearii unui spatiu comercial unic pe ambele maluri ale Nistrului. Nu s-au inregistrat din pacate rezultate concrete. De ce credeti ca desi Ucraina, ca parte implicata in acest conflict, nu a reusit sa aduca progres in negocierile in dosarul transnistrean?

Norica Nicolai: Formatul „5 + 2” este un format politic care danseaza dar nu inainteaza deloc. De la instalarea lui pasi concreti nu am avut. Sigur am avut ceea ce in limbaj dimplomatic se numeste “achievement”, nu a existat insa, dupa parerea mea, nici un fel de determinare in a gasi o solutie pentru problema celor doua Moldove, daca as putea sa le spun asa. Cred ca acest format nu poate fi viabil pentru tarile din zona, pentru ca, din pacate, tarile implicate au propriile determinari si agende politice. Ucraina nu poate face foarte mult pentru a progresa, pentru ca ea este in momentul de fata, din pacate, la mijlocul podului intre interesele Rusiei in Ucraina si interesele UE. Si cred ca aici, Uniunea Europeana greseste major: amanarea semnarii acordului cu Ucraina pe un motiv pe care eu il consider minor si nejustificat in raport cu AQ-ul comunitar in materie de democratie…

Europa Libera: Va referiti la cazul Timosenco.

Norica Nicolai: Exact. Nu este o procedura uzuala a Comisiei Europene si a Parlamentului European sa conditioneze o serie de acte politice de punerea in libertate sau atenuarea situatiei unei persoane trimise in judecata. Cred ca Uniunea Europeana greseste fundamental si nu da Ucrainei o sansa. Lucrul acesta il vom vedea in temporizarea rezolvarii unor conflicte inghetate, cum este Transnistria, dar il vom vedea si in Georgia dar si in Nagorno Karabah. Rusia are propria ei agenda, diferita de a celor care au nevoie de un suport pentru a-si regasi statalitatea- si Moldova este in aceasta situatie. Rusia vrea sa demonstreze, prin agenda sa, ca ea continua sa ramana un mare jucator in acest peisaj geostrategic din zona.

Europa Libera: Si este, nimeni nu ii contesta acest statut.

Norica Nicolai: Nu, nimeni nu ii conteste asta. Insa in acelasi timp nimeni nu a avut vointa politica sa negocieze in asa fel incat lucrurile sa avanseze decisiv spre o solutie.

Europa Libera: Unii analisti sunt de parere ca de la numirea lui Dmitri Rogozin ca reprezentant al Rusiei pentru Transnistria, pozitia administratiei de la Tiraspol a devenit pozitia Rusiei.

Norica Nicolai: Fara indoiala. Il cunosc pe dl Rogozin de pe vremea cand era ambasadorul Rusiei la NATO. Am lucrat impreuna si promovorea dumnealui ca vicepremier si in special in aceasta calitate care vizeaza Transnistria a fost, dupa parerea mea, un semnal politic major. “Pozitia Transnistriei este pozitia noastra”, asta vrea sa spuna aceasta numire, si in aceasta materie va trebui sa discutati decisiv cu noi.

Europa Libera: Ca expert in problematica NATO v-as intreba: care este rolul Transnistriei, care este importanta sa strategica?

Norica Nicolai: Este o zona tampon si sa ne amintim ca nu cu mult timp in urma o serie de analisti, inclusiv americani, care spuneau ca extinderea NATO spre Rusia a fost una foarte rapida si a creat destul de multa probleme intre cele doua puteri: SUA si Rusia. In acest context cred ca nimeni nu este motivat in a spune Rusiei ca NATO se afla la frontierele ei. Iar Rusia fiind un jucator interesat in mentinerea sferelor sale de influenta in aceasta zona, joaca. Si dupa cum vedem joaca destul de eficient. Chiar si aceasta temporizare si, daca vreti, cadere in derizoriu a marilor dosare reprezinta un avantaj pentru Rusia si nu pentru ceilalti.

Europa Libera: Dupa cum stiti adminstratia de la Chisinau doreste crearea unui spatiu comercial comun pe cele doua maluri ale Nistrului, care va fi dezvoltat o data ce Chisinaul va semna acordul de liber schimb cu UE. Pe de alta parte insa, adminstratia de la Tiraspol a spus deschis ca prefera sa se implice in Uniunea comerciala euro-asiatica, pe care o propune Rusia.

Norica Nicolai: Dorinta Moldovei este una legitima si ar fi fost si fezabila daca nu intervenea aceasta criza politica. Sigur Tiraspolul doreste ce doreste Rusia: doreste o consolidare in spatiul caucazian si in centrul Asiei, zone traditionale de influenta ale Rusiei. Insa in acest moment acest proiect legitim al Moldovei este in foarte mare pericol in a fi realizat. Daca actuala criza politica nu se rezolva rapid, parcursul european al Moldovei este pus in pericol.
XS
SM
MD
LG