Un studiu realizat în 2011 de Fundaţia Est Europeană din Republica Moldova arăta că o treime dintre tinerii chestionaţi recunosc că participarea lor la viaţa economică a ţării este foarte scăzută. Ce piedici stau astăzi în calea tinerilor care sunt decişi să investeacă banii puşi de-o parte într-o afacere şi cum ar putea fi stimulate activităţile de antreprenoriat printre tineri? Sunt întrebări la care vom căuta răspunsuri de la Olga Melniciuc, preşedinta filialei Chişinău a Organizaţiei tinerilor lideri şi antreprenori din Moldova JCI.
.
Europa Liberă: Dna Melniciuc, Organizaţia tinerilor lideri şi antreprenori din întreaga lume, JCI, s-a lansat în Republica Moldova în 2011. Până în prezent, cum şi prin ce aţi contribuit la participarea mai activă a tinerilor în afaceri?
Olga Melniciuc: „Da, într-adevăr, JCI s-a lansat în Chişinău în 2010, iar în 2011 s-a lansat JCI în Republica Moldova. Până acum, aceste două organizaţii, una dintre care este organizaţia-mamă pentru cealaltă, noi am organizat mai multe proiecte şi iniţiative pentru tinerii antreprenori. Tineri în cazul nostru sunt cei care au de la 18 la 40 de ani.
Ce am făcut noi? De exemplu, în 2012, împreună cu partenerul nostru – Asociaţia Tinerilor Manageri, am făcut concursul naţional de business-planuri în care 20 de planuri de afaceri ale tinerilor au fost finanţate, consultate şi susţinute pentru a fi lansate.
Alte evenimente pe care le facem – de exemplu, în fiecare săptămână, JCI Chişinău organizează un eveniment intern care se numeşte „Întâlniri cu antreprenori”. Aceasta înseamnă că în fiecare săptămână mergem la un antreprenor care ne povesteşte despre cariera sa, despre cum s-a lansat în afaceri, despre calităţile unui lider, unui antreprenor adevărat şi fie ne motivează, fie se creează nişte contacte bune pe viitor pentru tinerii noştri şi tot aşa.
Un proiect tipic al JCI care se face la nivel mondial este şi Business Networking Event, un eveniment în care se adună în jur de 20-25 antreprenori care timp de două ore discută despre afacerile lor.”
Europa Liberă: Ceea ce faceţi Dumneavoastră pare să fie o pregătire pentru nişte afaceri mai mari…
Olga Melniciuc: „Absolut. Este un fel de platformă pentru cei care fie doresc să creeze o afacere, fie deja au o afacere mică sau medie, fie sunt gata să meargă la următoarea etapă de a fi afacerişti mari.”
Europa Liberă: Câţi dintre aceştia renunţă pe parcurs?
Olga Melniciuc: „În Moldova este aşa o statistică neoficială – cam jumătate dintre cei care lansează afaceri – renunţă. Şi nu este doar cazul Moldovei, sunt toate ţările. Dacă este procentul mai mare sau mai mic, cam tot acolo – jumătate rămân. E şi cazul JCI.”
Europa Liberă: Făceam trimitere la un raport al Fundaţiei Est Europene din 2011, care arată că o treime dintre tineri recunosc că participarea lor la viaţa economică a ţării este foarte scăzută. Cum vă explicaţi Dvs. această concluzie? Ce piedici ar sta astăzi în calea tinerilor antreprenori?
Olga Melniciuc: „În Moldova, înţelegeţi, este mult mai uşor să lansezi o afacere decât să o menţii şi să creşti. Şi aici sunt mai multe piedici – fie vorbim despre controale şi corupţie, fie vorbim despre administraţia fiscală proastă şi tinerii se trezesc cu faptul că idee nu au ce taxe trebuie să plătească chiar dacă au citit toate legile şi chiar dacă au urmat tot ceea ce era necesar.
Pe de altă parte, noi din păcate încă nu avem bine dezvoltată infrastructura de suport în afaceri. Mă refer şi la incubatoarele de afaceri care abia se dezvoltă în Moldova, vorbesc şi despre clustere, care încă nu există şi despre lipsa finanţelor ieftine, dedicate special acelor tineri care acum se lansează. În alte ţări sunt programe speciale dedicate tinerilor. Noi în Moldova deocamdată avem un singur program PNAET gestionat de ODIMM şi cam atât, pentru tineri nu mai sunt programe la nivel de stat.”
Europa Liberă: Dar dacă e să ne referim la cunoştinţe şi abilităţi. Cunoştinţe despre, de exemplu, cum să facă faţa birocraţiei, controalelor excesive de care se plâng des oamenii de afaceri moldoveni. Aceste cunoştinţe se învaţă undeva, in general? Sau fiecare trebuie sa treacă prin „şcoala vieţii” şi să calce pe aceeaşi greblă?
Olga Melniciuc: „Cred că module importante într-un astfel de trening, dacă vorbim despre cunoştinţe care pot fi absorbite în cadrul unui trening, trebuie să fie despre cum să creezi corect afacerea, cum să înregistrezi, gestionarea corectă financiară a afacerii şi dacă tinerii urmează corect toate regulile, nu fac exces, contabilitate dublă, atunci au toate şansele să nu aibă probleme nici cu fiscul, nici cu alte organe care ţin de control. Eu aş spune aici că şi teoretic, dar şi practic trebuie să ştii foarte multe pentru ca să nu nimereşti la controale.”
Europa Liberă: De ce credeţi că renunţă, cei care renunţă, după ce trec de primul contact cu realitatea?
Olga Melniciuc: „Mi se pare un proces absolut firesc să renunţi atunci când vezi că nu merge. Fie că renunţă pentru că nu au fost calculate corect din start cheltuielile, fie pentru că într-o ţară atât de mică se simte concurenţa şi atunci când tu cumva fie nu ai calculat, fie că ai făcut investiţii prea mari şi simţi că în doi ani nu ai cum să le rambursezi, atunci unii renunţă. Plus, tinerii de obicei renunţă cu gândul că dacă renunţ acum, mai bine plec cât am posibilitatea. Posibilitatea aceasta de a pleca este probabil încă un motiv de a renunţa la ceea ce ai acum.”
Europa Liberă: O întrebare-provocare – dacă v-aţi afla pe parcursul unei luni în fotoliul de Ministru al Economiei sau în postura unui parlamentar, ce aţi schimba pentru a face mai uşoară activitatea tinerilor antreprenori şi, de ce nu şi a celor maturi?
Olga Melniciuc: „Mulţumesc pentru aşa o întrebare frumoasă – încă nu am visat să fiu în fotoliul de prim-ministru sau în fotoliul Ministrului Economiei, dar dacă m-aş afla acolo, aş începe în primul rând cu oportunităţi mai mari pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Vorbesc despre nişte programe de stat, susţinerea specială, mă refer la cât mai multe programe cât mai diversificate pentru tineri. Aş susţine asociaţiile de afaceri care încearcă să fie un fel de partener de dialog pentru Guvern şi să vină cu propuneri. Vin deseori şi nu sunt ascultaţi. Dacă am începe cu aceste două elemente, cred că am face un pas important înainte.”
Europa Liberă: Dar în legislaţie, în factorii care influenţează mediul de afaceri?
Olga Melniciuc: „Aici m-aş referi la taxe speciale pentru cei care sunt în primii trei ani de lansare a afacerii, să fie scutiţi de nişte impozite, să fie scutiţi de nişte taxe care le-ar permite să crească mai repede şi după aceea deja să plătească taxe.”
Europa Liberă: JCI Moldova şi-a propus să ajungă în comunităţile din întreaga ţară pentru a-i încuraja pe tineri să se lanseze în afaceri. Se crede că antreprenorii din localităţile rurale ar avea mai puţine şanse de a lansa o afacere decât colegii de la oraş. Aşa să fie?
Olga Melniciuc: „Aveţi dreptate, dar probabil acest lucru este legat de oportunităţile mai mari care există de obicei în capitale, în centre, în raport cu zonele rurale. Acum, JCI Moldova deja are un grup de iniţiativă în Ungheni şi în oraşul Ştefan Vodă, care sunt gata să creeze o astfel de asociaţie şi să se alinieze la JCI Moldova şi împreună cu JCI Chişinău să facă mai multe iniţiative pentru a dezvolta spiritul antreprenorial local. Pentru că, într-adevăr, local nu prea sunt oportunităţi pe care le putem găsi în Chişinău.”
Europa Liberă: Şi, spre finalul interviului, aţi putea oferi câteva sfaturi pentru tinerii care vor sa lanseze o afacere, ce să facă în primul rând?
Olga Melniciuc: „În primul rând să fie informaţi cum să-şi deschidă o afacere, proceduri, ce taxe trebuie să plătească. În al doilea rând, cu siguranţă, să calculeze foarte corect costurile şi riscurile. Da, afacerea este o aventură, dar este o aventură calculată, atunci când ştii ce faci, ştii cum o faci şi eşti gata să rişti. Desigur, să caute cât mai multe oportunităţi pentru afacerea lor. Dacă găsesc un proiect care oferă fie instruire gratuită, fie o mică finanţare, fie o consultanţă – să meargă şi să utilizeze ceea ce este. să nu creadă că fiind singuri şi deştepţi poţi să mergi înainte şi foarte departe. Şi desigur să se alinieze la asociaţiile de afaceri pentru că asociaţiile de afaceri de genul JCI Chişinău vin cu mai multe persoane care sunt antreprenori, care sunt gata să povestească despre afaceri, să dea sfaturi, să ajute, în cazul în care este nevoie şi plus, sunt şi potenţiali clienţi sau potenţiali parteneri. Aşa că, să nu ezite să vină într-o asociaţie de felul acesta.”