Linkuri accesibilitate

„e - Documente normative în construcţii”


Ce beneficii va aduce cetăţenilor noul sistem electronic? Interviu cu Iurie Socol de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.


Un nou serviciu electronic oferit specialiştilor şi cetăţenilor în general de ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor împreună cu Centrul de Guvernare Electronică - un serviciu numit „e - Documente normative în construcţii”. Cu ce va fi lumea mai bună sau, cel puţin, mai confortabilă odată cu acest nou serviciu? Vom discuta în această dimineaţă despre ceea ce ar trebui să fie nişte beneficii clare cu Iurie Socol, şeful Direcţiei reglementări tehnico-economice a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Europa Liberă: Aşadar, un nou serviciu oferit specialiştilor şi cetăţenilor în general de ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor împreună cu Centrul de Guvernare Electronică - un serviciu numit „e - Documente normative în construcţii". Un nou serviciu de care se poate beneficia oriunde… De fapt, ce trebuie să înţelegem - că acum oricine poate avea nevoie doar de computer şi acces la Internet pentru a-şi găsi documentele cu normativele dorite?

Iurie Socol: Exact. Serviciul presupune plasarea pe internet a tuturor documentelor normative în construcţii care sunt valabile pe teritoriul Republicii Moldova şi accesul la aceste acte normative va fi liber. Şi, precum aţi menţionat, este nevoie doar de un computer, acces la internet şi din orice localitate este posibil de vizualizat, de accesat şi chiar de descărcat documentele normative în construcţii care sun t protejate cu semnătură digitală de către minister şi prin aceasta se oferă o autenticitate acestor documente.

Europa Liberă: Şi până acum cum era obţinut accesul la aceste acte normative, ce trebuia să faci, de unde le luai?

Iurie Socol: Până acum aceste documente se editau în forma tradiţională, la tipografie, în formă de broşură şi doritorii le procurau de la magazinul specializat în normative în construcţii. Dar cea mai mare incomoditate am fost faptul că acest magazin este amplasat doar în municipiul Chişinău şi accesul era complicat pentru cei din teritorii, chiar din alte ţări, dacă vorbim despre investitori străini care vor să cunoască care sunt condiţiile tehnice de construcţii în Republica Moldova. Evident că lor nu le este comod să vină în Chişinău, să procure documentele. Dar prin internet acces va avea oricare doritor, fie companie, fie persoană fizică, un specialist, un arhitect etc.

Europa Liberă: Accesul - iată - că a devenit evident şi indiscutabil: dar care-i situaţia cu documentele normative şi chiar legislaţia din domeniu? Nu se poate întâmpla ca specialistul sau cetăţeanul curios să aibă un acces mult mai rapid şi mai larg dar la nişte documente mâncate de carii, cum s-ar spune, de vechi ce sunt? Sau ele sunt actualizate şi aduse la nivelul rigorilor moderne în construcţii?

Iurie Socol: Acest lucru de armonizare a documentelor este un proces de durată. Noi lucrăm permanent la actualizarea documentelor normative în construcţii. Astăzi normativele care sunt elaborate de Republica Moldova, sunt circa 240 de documente care deja au fost transformate în formă electronică şi plasate în sistem. În continuare lucrăm la revizuirea acelor documente vechi care astăzi sunt încă în vigoare. Circa o sută de documente avem acum în lucru care se actualizează şi ele în continuare vor fi plasate în sistem.

Europa Liberă: De pildă, mai avem normative din perioada sovietică, nu că în perioada sovietică nu s-ar fi construit cât de cât sigur?

Iurie Socol: Sunt câteva, dar vă spun că acum ele sunt revizuite şi înlocuite şi prin acest sistem noi vor beneficia de versiunea actualizată. Astăzi noi am început acest lucru, deoarece procesul de transformare în formă electronică tot este de durată şi noi preconizăm în perioada imediat următoare, jumătate de an – un an de zile, să transformăm în formă electronică toate documentele şi să le plasăm în sistem. Mai este o parte pot să spun a monedei: Ministerul lucrează şi la adoptarea standardelor europene în construcţii, împreună cu instituţia de standardizare. Şi la moment deja peste 500 de standarde au fost adoptate, dar plasarea standardelor în sistem la moment încă nu este controlată această problemă deoarece există reguli internaţionale, reguli de autor etc., şi noi conlucrăm cu instituţiile ca să rezolvăm această problemă.

Europa Liberă: Principalii utilizatori ai sistemului electronic vor fi arhitecţii, proiectanţii, inginerii, firmele licenţiate în proiectarea şi executarea lucrărilor de construcţii, autorităţile publice centrale şi locale, precum și zeci de mii de cetăţeni…Apropo de cetăţeni… Ei n-ar trebui să se încreadă în specialişti şi să nu cultive amatorismul în materie de construcţii?

Iurie Socol: Sunt perfect de acord cu părerea dvs. că într-adevăr trebuie să începi orice activitate împreună cu un specialist, alături de un expert, inginer. Dar sunt cazuri când cetăţeanul înainte de a lua o decizie, trebuie să consulte anumite documente. Situaţii sunt diferite: începând de la tehnologia de instalare a unei pardoseli, de exemplu, sau alte chestiuni care zi de zi noi le întâlnim. Făcând reparaţie, anexând o anexă la o clădire etc. Este evident că lucrul trebuie încredinţat specialistului în primul rând.

Europa Liberă: Cum este şi cum va fi combătută în continuare neglijarea normativelor în construcţii ? Cine nu ştie că mulţi nici nu-şi pun problema dacă e bine să dărâme un perete care-i încurcă în apartament?

Iurie Socol: Eu aş pune un pic altfel problema: nu putem astăzi vorbi despre neglijarea totală. Totuşi normativele se respectă. Da, există cazuri de abateri, dar noi mergem din cealaltă parte a problemei, noi creăm accesul la aceste documente ca atunci când vrea omul să facă o acţiune, să aibă posibilitate să se documenteze, să se uite: este posibil acest lucru, este permis, cum se face etc. În felul acesta noi dorim să promovăm cultura tehnică şi să creăm un suport tehnic în sensul normativelor.

Europa Liberă: Apropo, din punctul de vedere al culturii tehnice, Republica Moldova cum stă ca să spunem aşa? Republica Moldova care exportă, iată, atâta mână de muncă în construcţii în Italia Rusia etc. ? În comparaţie cu alte ţări suntem mai cultivaţi din acest punct de vedere, moldovenii sunt mai cultivaţi sau rămân la un nivel oarecum mediu?

Iurie Socol: Pot să spun doar părerea mea personală: eu am observat că într-adevăr calitatea lucrărilor şi a specialiştilor sau muncitorilor în construcţii s-a schimbat esenţial faţă de ceea ce am avut 10 ani în urmă şi ceea ce avem astăzi. Asta denotă faptul că este şi un import de profesionalism, de tehnologii, de materiale etc. Şi evident că faptul că obţinem în felul acesta noi cunoştinţe este bine. Nu pot să spun că fenomenul de migraţiune a fost foarte benefic, dar trebuie să utilizăm acele cunoştinţe care se aduc în ţară şi lucrul acesta deja este vizibil.

Europa Liberă: Dle Socol, dar odată cu iniţierea acestui nou serviciu se pune începutul ca într-un viitor previzibil să putem accesa şi anumite autorizaţii în construcţii prin internet sau e devreme să ne gândim la aşa ceva?

Iurie Socol: Nu e devreme, dar încă ne gândim cum să facem acest lucru. Aici există probleme de alt gen. Autorizaţiile sunt emise de autorităţile publice locale, primăriile, şi ele sunt foarte multe, iar aici există anumite dificultăţi tehnice. Dar am avut astfel de discuţii cu centrul de guvernare electronică şi anul acesta noi ne vom gândi la următoarele servicii pe care să le lansăm în domeniul construcţiilor. Ne vom consulta cu specialiştii ca să alegem împreună acel serviciu care este mai prioritar. Dacă va fi acesta cu autorizaţiile, vom începe şi acest lucru să-l facem. Dar, repet, sunt chestiuni tehnice care complică implementarea acestui serviciu - pentru a obţine o autorizaţie este necesar de prezentat documentaţia de proiect etc., care deseori nu există în variantă electronică. Şi iată aici sunt anumite probleme.

Europa Liberă: Dle director, nu pot să nu vă întreb un lucru: cât de sigure sunt noile construcţii de acum, în special cele locative etajate, în faţa unui cutremur, de exemplu?

Iurie Socol: Eu mă tem că nu voi putea răspunde cu certitudine la această întrebare deoarece activitatea mea nu este legată nemijlocit de controlul calităţii în construcţii. Eu doar pot să spun în felul următor: consider că aceste presupuneri, sau discuţii, sau vorbe despre calitatea, necalitatea etc. sunt exagerate, din punctul meu de vedere.
XS
SM
MD
LG