Parlamentul din Sofia a aprobat în prima lectură un amendament la Legea cetateniei care ar permite acordarea de pașaport bulgaresc celor care investesc 2 milioane de euro si deschid 50 de locuri de munca și celor care au merite deosebite in sectoarele economiei, științei, tehnologiei, culturii sau sportului.
Ideia vânzării de pașapoarte bulgaresti a fost lansată de Ministerul economiei, energeticii și turismului. „Meritele deosebite” pentru economia bulgară vor trebui confirmate printr-un act al Ministerului. Din partidul de guvernământ GHERB [STEMA] au propus adoptarea unei legi speciale în care să fie enumerate criterii pentru toate sectoarele, nu numai pentru cel economic. Aceasta pentru a fi îngreunată tradiționala corupție.
În 2010, Bojidar Dimitrov, ministru, responsabil cu problemele diasporei, a lansat ideea acordării cetățeniei contra unei donații de 100 000 de euro pentru restaurarea unor monumente istorice sau culturale. Un canadian și un american au și primit pașapoarte bulgărești după ce au participat la restaurarea unor biserici.
Inițial, ideea acordării cetățeniei contra investiții era nu pentru 2 milioane ci pentru 100 000 de euro donație la fondul național de inovații. Între timp însă suma a crescut de 20 de ori.
Proiectul de amendament a fost elaborat de experți ai Consiliului de miniștri și urmărește stimularea investițiilor care au marcat o scădere de câteva ori după 2008. Alte criterii – investițiile să fie făcute în zonele cu șomaj peste media pe țara, în sectorul înaltelor tehnologii, locurile noi de muncă să fie menținute cel puțin trei ani în companiile mici și mijlocii și cinci în cele mari.
În ultimele 6 luni au primit cetățenie bulgară 4365 de persoane din care jumătate din fosta republica iugoslavă Macedonia, un sfert din Republica Moldova, iar restul din Rusia, Israel, Ucraina, Serbia și Albania. Au fost respinse cererile a 316 de persoane printre care opt, cu donații de 100 000 de euro. Legea permite retragerea cetățeniei în unele cazuri.
Între timp au crescut cazurile de obținere a cetățeniei prin falsă căsătorie. Operațiunea costă în medie 5 000 de euro și este practicată în primul rând de rusoaice, pakistanezi, nigerieni, indieni și arabi. Unii avocați au făcut avere din aranjarea de nunți fictive. De regulă, căsătoria este efectuată în Cipru după ce noua familie sosește în Bulgaria și depune cerere de cetățenie.