Linkuri accesibilitate

Câţi copii cu părinţii în străinătate au nevoie de ajutorul statului?


Andrei Leu de la Ministerul Muncii despre „recensământul” copiilor despre care se spune că sunt în dificultate.


Din martie si pina la sfirsitul lunii mai Ministerul Muncii din Moldova face un fel de „recensamint” al copiilor despre care se spune ca sint in dificultate, din cauza ca parintii lor sint plecati peste hotare. Autoritatile vor sa stie cu precizie citi copii sint lasati doar in grija unui parinte sau a rudelor dar si ce necesitati au acestia, i-a spus intr-un interviu Luciei Diaconu Andrei Leu, specialist la Ministerul Muncii.

Europa Liberă: Cum decurge la modul practic această cercetare? Merg asistenţii din casă-n casă?

Andrei Leu: „În luna decembrie 2011, au fost instruiţi aproximativ 100 de formatori naţionali care, la rîndul lor, în ianuarie-februarie curent, au instruit toţi asistenţii sociali comunitari care momentan sînt angajaţi în sistemul de protecţie socială. Aceştia din urmă, începînd cu luna martie 2012 pînă la 31 mai, vor aplica aceste chestionare în fiecare familie.”

Europa Liberă: Prin acest studiu, urmăriţi să obţineţi doar o informaţie despre numărul copiilor care au părinţi plecaţi peste hoatre sau şi alte date?

Andrei Leu: „Informaţia referitoare la numărul copiilor a fost obţinută în baza unor liste preliminare, liste nominale ale copiilor în situaţie de dificultate care au fost perfectate în fiecare primărie din fiecare localitate. Conform datelor preliminare au fost identificaţi în jur de 170 000 de copii. Mă rog, la momentul aplicării chestionarelor această cifră credem că se va majora fiindcă ne dăm bine seama că vor fi identificaţi în familii şi alţi copii cînd se va lucra în teritoriu.

În cadrul acestui studiu a fost elaborat acest chestionar care va fi completat pentru fiecare copil din gospodărie, în baza informaţiilor prezentate de îngrijitorul copilului care poate fi unul dintre părinţi, reprezentantul legal sau persoana în a cărei îngrijire nemijlocită a rămas copilul, şi din discuţiile directe cu copilul care vor fi axate pe compnenta familiei date, contactele cu rudele plecate peste hotare, starea de sănătate a copilului, de exemplu, ultima vizită la medicul de familie, educaţia copilului, condiţiile de trai ale copilului, starea tehnică a locuinţei, numărul de mese pe zi pe care le ia copilul şi relaţionarea cu semenii şi cu persoana în grija căreia a fost lăsat copilul, comunicarea…”

Europa Liberă: Cui vor servi aceste informaţii?

Andrei Leu: „Dezvoltarea şi deţinerea acestei baze de date privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor cu părinţi plecaţi peste hotare este o prioritate strategică pentru guvern şi pentru autorităţile administraţiilor publice locale şi va reprezenta una din sursele principale de informaţie pentru cunoaşterea şi evaluarea situaţiei copiilor în dificultate, astfel încît autorităţile de orice nivel, datorită accesului la date actuale şi veridice, să poată mai eficient elabora şi promova politici şi activităţi pentru asistenţa şi protecţia copilului.

De asemenea, după ce vor fi procesate datele în format electronic, va fi elaborat şi un raport naţional compehensiv care ulterior va fi pus la dispoziţia tuturor autorităţilor şi instituţiilor interesate şi aceste date, la rîndul lor, vor servi la estimarea fenomenului migraţiei.”

Europa Liberă: Se pare că şi pînă acum autorităţile aveau pîrghiile necesare să afle aceste informaţii prin intermediul şcolii, primăriei. Ce vă face să credeţi că acum, prin această cercetare, veţi obţine informaţia completă despre situaţia acestor copii?

Andrei Leu: „Pînă acum fiecare instituţie pe domeniul sectorial aduna datele strict pe competenţa lor. Acum au fost unite eforturile instituţiilor şi vom avea o bază de date închegată. Nu va mai fi acea discrepanţă între datele unei instituţii şi datele altei instituţii. Acum ne aflăm într-o perioadă foarte importantă a derulării acestui studiu, deoarece, în funcţie de gradul de implicare atît a specialiştilor, cît şi a persoanelor intervievate, vom avea şi rezultatele propuse. Vreau să menţionez că pentru noi este important ca poziţia fiecărui copil să fie chestionată şi nu ne putem permite să fie omis măcar unul dintre ei”.

Europa Liberă: Cît de disponibili sînt oamenii să participe la această cercetare?

Andrei Leu: „Din informaţiile pe care le avem din teritoriu, rar sînt întîlnite persoane care să nu vrea să colaboreze. De obicei, rezervele lor se limitează la temerea de a nu fi taxaţi pentru remitenţele care vin de peste hotare sau să nu-i fie luat copilul dacă nu are stabilită o formă de protecţie”.
XS
SM
MD
LG