Europa Liberă: Deci, avem acest raport, „Ţări în tranziţie” pentru 2011. Dacă ne uităm la Republica Moldova: patru puncte din şapte - cel mai rău, unul - pentru cel mai bun, pentru procesul electoral. Cum comentaţi?
Oazu Nantoi: „Pentru spaţiul ex-sovietic, Republica Moldova se evidenţiază pozitiv prin faptul că au loc alegeri periodice, care sunt recunoscute relativ democratice şi transparente şi în urma acestor alegeri, de regulă, are loc schimbarea guvernării. Prin urmare, la acest capitol noi stăm bine. La consecinţele actelor de guvernare stăm mult mai prost.”
Oazu Nantoi despre factorii ce erodează democraţia în Moldova
Europa Liberă: De ce sunt comparabile aceste patru puncte cu cele din 2004 şi 2005?
Oazu Nantoi: „Partidul Comuniştilor, care s-a aflat la guvernare opt ani, ultimii ani a mimat guvernarea. În realitate, Republica Moldova a fost în izolare internaţională
Spre regret, principalele preocupări ale AIE nu ţin de rezolvarea problemelor ţării, ci de concurenţa internă.
totală. Inclusiv Partidul Comuniştilor a mimat faptul că Republica Moldova nu este afectată de criza mondială economică. Nemaivorbind de faptul că Republica Moldova cum a rămas o ţară scindată, aşa şi rămâne în continuare. Spre regret, vedem că înlăturarea comuniştilor de la putere a fost substituită cu Alianţa, dar în interiorul Alianţei principalele preocupări nu ţin de rezolvarea problemelor ţării, ci de concurenţa internă, care capătă forme distructive. Este evident că nici Alianţa nr.2 pentru Integrare Europeană nu este una viabilă şi iarăşi ţanţoş mergem spre alegeri parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Domnule Nantoi, şi tot dacă fac trimitere la datele din acest Raport „Ţări în tranziţie”, văd că aici continuă erodarea democraţiei în Republica Moldova. În 2011 ţara a acumulat 4,96 de puncte, pe când în 2005 a avut 5,07 de puncte. A avut cinci puncte şi în 2008.
Oazu Nantoi: „În 2005 noi am avut structurile guvernamentale completate, nu existau dubii vis-a-vis de funcţionalitatea structurilor de stat. Pe când după 2009 deja doi ani de zile suntem fără preşedinte şi suntem într-o criză politică continuă. Aceasta probabil s-a răsfrânt asupra acestor parametri.”
Europa Liberă: Un alt capitol – corupţia. Şase ani consecutiv Republica Moldova acumulează şase puncte din şapte, şapte fiind cea mai mică notă.
Oazu Nantoi: „Sunt de acord. Când noi am comparat indicele de percepere a corupţiei în Republica Moldova după alegerile din 2009 şi ceea ce s-a întâmplat, de
Pe fundalul turbulenţelor politice, fenomenul corupţiei se simte bine-merci.
exemplu, în Georgia după venirea la putere a domnului Mihail Saakashvili este evident, că venirea lui Saakashvili la guvernare a însemnat o cotitură substanţială, simţită de toată societatea în ceea ce priveşte combaterea fenomenului corupţiei, pe când la noi pe fundalul turbulenţelor politice fenomenul corupţiei se simte bine-merci. Să vedem ce va fi în continuare.”
Europa Liberă: În ceea ce priveşte independenţa justiţiei – Moldova acumulează 4,5 puncte, comparativ cu 2005, pe atunci avea 4,75 de puncte, tot din şapte.
Oazu Nantoi: „În Republica Moldova noi încă nu avem o justiţie independentă, care
Un avocat bun în Moldova înseamnă că el ştie cui şi cât trebuie să i se dea.
să judece în baza legii. Şi atunci când pe cetăţeanul Republicii Moldova îl întrebi: „Tu crezi că ajungând în justiţie, cazul tău va fi judecat în baza legii?”, acesta de regulă provoacă un zâmbet ironic. Deoarece toţi ştiu că un avocat bun în Republica Moldova înseamnă că el ştie cui şi cât trebuie să i se dea.”
Europa Liberă: Domnule Nantoi, dacă mă gândesc la sondajele de opinie, poate au dreptate moldovenii, atunci când spun că ţara lor merge într-o direcţie greşită?
Oazu Nantoi: „Aici probabil situaţia este mai complexă. Este aşa un fenomen care se numeşte mentalitatea noastră naţională, care încetul cu încetul totuşi se schimbă. Dacă ne uităm cum arătam noi în anul 90 şi cum se comportă societatea, alegătorii Republicii Moldova începând cu 2009, ţara merge într-o direcţie corectă.”
Europa Liberă: Păi, atunci într-o direcţie corectă cu paşi de melc, să înţeleg din ceea ce spuneţi Dumneavoastră?
Oazu Nantoi: „Cam aşa e, deoarece deocamdată elanul nostru pro european arată
Elanul nostru proeuropean arată mai mult declarativ.
mai mult declarativ şi este erodat din interior de acele procese complicate, care au loc în interiorul Alianţei. Şi probabil putem să ne aşteptăm la schimbări şi în interiorul PCRM-ului şi de aici poate va rezulta o calitate nouă a guvernării, care ne va face puţin mai optimişti.”
Europa Liberă: Adică ce ar putea să facă PCRM-ul?
Oazu Nantoi: „În interiorul PCRM-ului apar tensiuni interne. În interiorul
Ar putea să apară în interiorul PCRM un alt curent, mai constructiv
PCRM-ului există aşa-numitul „partid al războiului”, care după alegerile eşuate din 2007, eşuate de acest partid, a declanşat acest război total împotriva tuturor în interiorul societăţii. Ar putea să apară în interiorul PCRM-ului un alt curent, mai constructiv, care ar fi dorit să se debaraseze de acei ce identifică această formaţiune cu crimele trecutului. Atunci vor apărea precondiţii pentru combinaţii mai viabile şi mai stabile după eventualele alegeri anticipate.”
Europa Liberă: Ar putea să apară alte coaliţii, asta aveţi în vedere?
Oazu Nantoi: „Da, eu nu exclud. Atunci când ne uităm la Alianţa de azi, cine poate ignora faptul că domnul Marian Lupu a apărut pe arena politică, fiind creat de Vladimir Voronin? Cine poate nega faptul că aceste zvonuri insistente, care circulă în jurul domnului Plahotniuc, au apărut cu mult înainte de 2009, atunci când el se simţea bine-merci în colaborare cu Vladimir Voronin. Prin urmare, domnul Plahotniuc este un fel de schelet căzut din dulapul comuniştilor. Şi aceasta, cum spun matematicienii, este necesar pentru a-i înlătura pe comunişti de la guvernare, dar nu este suficient pentru ca să avem reforme necesare pentru a ne debarasa de trecut şi pentru a avea o ţară reală.”