Europa Liberă: Ce semnificatie ar avea aceasta vizita la Chisinau inaintea alegerilor parlamentare de duminica a liderului georgean Mihail Saakaşvili?
Vladimir Socor: „Ca şi în cazul vizitei sale din 2005, domnul Mihail Saakashvili vrea să întărească partidele pro europene şi partidele care se opun imperialismului rusesc în Republica Moldova. Ne amintim că în ajunul alegerilor prezidenţiale din anul 2005, domnul Mihail Saakashvili a vizitat Republica Moldova pentru a demonstra că îl susţine pe preşedintele Vladimir Voronin. Domnul Voronin a fost atunci susţinut de România, de Georgia, de Lituania, în mod făţiş, militant, pentru ca să fie reales. Şi în mod mai tacit, mai subtil de către Occident. Acum lucrurile s-au schimbat, domnul Voronin nu mai mizează pe Occident. cred că încă din anul 2007, domnul Voronin a abandonat miza pe Occident.”
Europa Liberă: Domnul Voronin a refuzat categoric să aibă o întrevedere cu domnul Saakashvili.
Vladimir Socor: „Sigur că a refuzat, pentru că domnul Voronin joacă acum o carte rusească. Şi domnul Sakashvili a venit tocmai ca să întărească acele partide, care au perspective de a se opune ocupaţiei ruseşti şi extinderii influenţei ruseşti în Republica Moldova. Este o solidaritate împotriva reexpansiunii ruseşti.”
Europa Liberă: Dar aceste vizite oficiale fac bine?
Vladimir Socor: „Domnul Sakashvili este un om de stat cu un mare succes. Sigur, a fost înfrânt de Rusia în război, porţiuni din ţara sa sunt ocupate de Rusia din cauza unor greşeli de calcul incredibile din partea Statelor Unite şi din partea Alianţei Nord Atlantice, care pur şi simplu au abandonat Georgia. Dar acesta este alt subiect. Saakashvili este un om de stat de mare succes. Georgia înregistrează o modernizare şi o creştere economică impresionantă de când partidul domnului Saakashvili a venit la putere. Şi aici e un exemplu care confirmă necesitatea unui sistem de guvernare prezidenţial, şi stabil şi continuu în Republica Moldova. Până în anul 2003, când a venit la putere partidul domnului Saakashvili, Georgia era un stat falit. Începând cu anul 2004, Georgia a avut o creştere economică impresionantă, inclusiv după războiul din 2008. Un avânt al investiţiilor occidentale extraordinar datorită liberalizării economiei. Şi celelalte precondiţii, pe care Georgia le întruneşte, dar Republica Moldova nu le întruneşte, sunt următoarele: domnul Saakashvili şi echipa sa au venit la putere fără gânduri de îmbogăţire personală şi fără a fi legaţi de nici un grup de interese economice. N-au avut business în spatele lor. Domnul Saakashvili şi echipa sa au venit la putere pentru a restaura statul georgian. Statul, stabilitatea şi succesul acestuia. Statul naţiunii georgiene. Toată echipa este şcolită în Occident, vorbesc englezeşte foarte bine. Sunt capabili să ducă o discuţie de la egal la egal cu partenerii occidentali. Sunt deschişi şi prezenţi în mass media occidentală tot timpul şi într-un mod foarte eficient. Iată precondiţii, care lipsesc, din păcate, în Republica Moldova. Şi mă întreb, de ce lipsesc? Oare Georgia a avut ceva avantaje speciale în perioada sovietică? Sau în anii 90 pentru a crea o întreagă generaţie de oameni de stat? În plus, mulţi dintre membrii echipei guvernante din Georgia alternează foarte uşor între sectorul public şi sectorul privat, conform unui sistem, unui obicei american. Sistemul se numeşte al uşii rulante. Este o experienţă deosebit de valoroasă pentru cei care conduc guvernarea. În Moldova încă nu avem aşa ceva.”