39 candidaţi vor astepta duminica votul a peste 2,6 milioane de alegatori. Despre miza acestui scrutin pentru Republica Moldova discutam cu invitatul emisiunii electorale de azi, Roman Mihaes, analist politic de la Chisinau.
Europa Liberă: Mesajul comun al concurenţilor înscrişi în această cursă electorală ar fi în mare parte ieşirea din sărăcie, lupta cu corupţia şi integrarea în Uniunea Europeană. Sînt acestea promisiuni realizabile?
Roman Mihăieş: Pe lîngă aceste mesaje mai există mai nou şi cîteva partide, de exemplu Partidul Umanist care propune să se creeze o Uniune Europeană de Est, sau un CSI fortificat. Şi în aceste alegeri se duce lupta pe axa est-vest, există şi miza integrării europene, sau stagnarea Republicii Moldova în mocirla CSI-istă. În ce priveşte celelalte componente sociale şi economice, ele sînt tradiţionale în orice campanie electorală. Lupta cu sărăcia, cu corupţia, nimic nou în acest domeniu.
Europa Liberă: Mai crede alegătorul în aceste promisiuni electorale?
Roman Mihăieş: În principiu, alegătorul nu are de unde să aleagă, în sensul că este obligat să meargă la alegeri şi să-şi exprime un punct de vedere, pentru că aşa prevede legislaţia, dar pentru că şi alegătorii au anumite predilecţii electorale, unora le place să voteze cu partide de dreapta, alţii votează partide de centru, alţi partide de stînga, dar pînă la urmă toţi votează nişte lideri care sînt mai carismatici, nişte lideri care au pentru moment o vizibilitate mai bună, şi stau mai bine în sondaje. După cum ştiţi, sondajele arată cam 4 sau 5 partide cu şanse de a intra în Parlament.
Europa Liberă: Pot schimba opiniile alegătorilor acţiunile partidelor pe ultima sută de metri de campanie electorală?
Roman Mihăieş: Fără îndoială că există cele 10 sau 20 de procente de indecişi...
Europa Liberă: Chiar 30...
Roman Mihăieş: Poate chiar 30 de procente care se decid în ultimele zile, unii dintre ei chiar în faţa urnei, şi e important din acest punct de vedere ca partidele să-şi fortifice mesajele în ultimele zile, să-şi cristalizeze electoratul. Vedem că şi la noi se întîmplă diverse lucruri, unele mai stranii, altele mai normale, lucruri pe care le întreprind partidele pentru a capta electoratul.
Europa Liberă: A propos, cum poate fi apreciat comportamentul concurenţilor electorali în aceste alegeri?
Roman Mihăieş: Se spun iarăşi diverse minciuni, din păcate, în domeniul social şi economic, se fac promisiuni greu de realizat; mi se pare că partidele n-au depăşit încă acest stadiu de instituţii care încă urmează să devină instituţii solide ale societăţii civile, ele încearcă din păcate încă să manipuleze electoratul prin anumite mesaje, şi asta nu face bine democraţiei moldoveneşti.
Europa Liberă: Îmi scrie un fost ambasador care s-a stabilit într-o ţară occidentală că aceste alegeri sînt importante dar el regretă că sînt atît de murdare, atît de ridicole, şi fără o elită politică, aşa cum ar fi în alte ţări europene, iar moldovenii din străinătate, spune diplomatul, sînt dezamăgiţi în special de orgoliile liderilor politici, de ambiţiile nejustificate, şi nu în ultimul rînd de dorinţa de a ajunge cu orice preţ la putere...
Roman Mihăieş: Fără îndoială că clasa politică din Republica Moldova are nevoie de o modernizare şi o shimbare de generaţii, care are loc din mers. Într-adevăr, cam 80-90 % din politicienii şi liderii de partid nu sînt bine pregătiţi, sînt oameni care provin din vechile structuri şi nu cedează locul liderilor mai noi. Vedem partide care nu trec de două sau trei pragul electoral şi încearcă a patra, a cincea sau a zecea oară fără nici o şansă. Sînt mai multe şi în legislaţie care trebuie modificate pentru ca să poată avea loc o schimbare a clasei politice, o îmbunătăţire, sau chiar o modernizare. Într-adevăr spectacolul este de prost gust şi durează de atîta vreme. Să sperăm că odată cu aceste alegeri vom avea în sfîrşit şi o stabilitate politică.
Europa Liberă: Ce alianţe post-electorale credeţi că se vor forma în viitorul legislativ. Valeriu Pasat vorbeşte despre depăşirea crizei prin crearea unei coaliţii apolitice de salvare naţională. Marian Lupu declară că Partidul Democrat optează pentru semnarea unui memorandum cu priorităţile Moldovei după alegeri. AMN insistă să nu fie creată o coaliţie cu PCRM. Cine ar putea totuşi să guverneze Moldova?
Roman Mihăieş: Trebuie să spunem foarte clar că va depinde de partidele care vor intra în Parlament. Dacă membrii Alianţei pentru Integrare Europeană vor avea 61 de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui, eu nu văd de ce ele ar trebui să se alieze cu PCRM sau să încerce să negocieze ceva cu PCRM. Atunci se va menţine Alianţa pentru Integrare Europeană, şi se va moderniza cumva protocolul de funcţionare a acestei alianţe, ca să corespundă necesităţilor. Dacă Alianţa nu va avea 61 de mandate, atunci sînt posibile diverse negocieri şi diverse scenarii, dintre care unele ar suna fantastic astăzi.
Europa Liberă: Ca de exemplu?
Roman Mihăieș: De exemplu ar suna fantastic o alianţă între toate partidele intrate în Parlament, în care toate cele patru sau cinci partide să intre la guvernare. Mi se pare că ar fi cumva neproductiv, pentru că astfel ar dispare competiţia politică, partidele s-ar complace într-o alianţă de guvernare, nu va exista opoziţie parlamentară, ceea ce e absolut necesar pentru ca un stat să se dezvolte normal.
Europa Liberă: Deci nu ar fi benefică o coaliţie de salvare naţională?
Roman Mihăieş: N-ar fi benefică pentru că s-ar amesteca dulcele cu săratul, s-ar amesteca stînga cu dreapta şi asta ar bulversa şi electoratul, ar bulversa şi partenerii externi ai Republicii Moldova. Un consens necesar între stînga şi dreapta s-ar putea obţine doar pe alegerea preşedintelui ţării, din punctul meu de vedere, pentru ca să se depăşească criza politică şi pe modificarea Constituţiei, în speţă articolul 78, într-o formă sau alta. Sau alegem preşedintele în mod direct, sau îl alegem în Parlament, dar cu o majoritate mai mică. Sînt două, trei aspecte care trebuie rezolvate de către partide în comun, dar în rest cred că trebuie să existe nişte alianţe bazate pe nişte doctrine şi programe mai clare, de centru-dreapta sau de centru-stînga.
Europa Liberă: Deci nu e exclusă o dezamăgire post-electorală?
Roman Mihăieş: Asta ar fi dezamăgirea - dacă toate partidele ar ajunge la guvernare.
Europa Liberă: Potrivit academicianului şi diplomatului Victor Borşevici, autorităţile îşi pregătesc un scenariu de rezervă în cazul în care vor pierde alegerile anticipate, un nou 7 aprilie, iar analistul Petru Bogatu se arată şi el îngrijorat că PCRM ar putea să pună la cale un alt 7 aprilie. De ce se aminteşte cu insistenţă de acele tragice evenimente?
Roman Mihăieş: Probail că analiştii atrag atenţia asupra anumitor discursuri, anumitor declaraţii izolate ale politicienilor. Însă opinia mea este că Republica Moldova nu va putea să supravieţuiască unui nou 7 aprilie, pentru că un nou 7 aprilie ar putea să ducă chiar la lichidarea, sau la dezmembrarea Republicii Moldova. Nu uitaţi că noi avem un conflict transnistrean de reglementat în stînga Nistrului. Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică, are nevoie de un preşedinte, şi în acest sens nu ar fi de dorit un scenariu de genul ăsta şi nu cred că el ar putea avea loc.