Gheorghe Cojocaru: În plină campanie electorală, mai mulți militanți ai Ligii Tineretului Rus au organizat o acțiune de protest în fața Casei Guvernului, acolo unde este instalată, din data de 28 iunie curent, piatra comemorativă în cinstea victimelor ocupației sovietice. Asemenea acțiuni nu sunt de loc o premieră pentru locuitorii Chișinăului, care au avut parte de-a lungul anilor de o serie de manifestări protestatare din cele mai diverse și cu o anvergură din cele mai largi.
Europa Liberă: Ce urmăresc de fapt acești tineri, pentru că din vară a trecut ceva vreme ?
Gheorghe Cojocaru: În primul rând, trebuie să subliniem că este dreptul lor să protesteze, dar în strictă conformitate cu legea în vigoare, fără a atenta asupra ordinii publice. În al doilea rând, este dreptul lor să expună de o asemenea manieră un punct de vedere asupra evoluțiilor istorice din controversatul și dramaticul secol XX. Şi, nu în ultimul rând, această acțiune de protest în plin centrul Chișinăului a unui grup de tineri de etnie rusă demonstrează că în Republica Moldova libertatea de expresie este asigurată și respectată. Tinerii respectivi au cerut înlăturarea acestei pietre comemorative din Piața Marii Adunări Naționale, considerând că instalarea și semnificația ei ar impieta asupra memoriei lor istorice, ar pune într-o lumină falsă epoca sovietică care pentru ei este una categoric luminoasă.
Europa Liberă: Dar, pînă şi aceşti tineri probabil ştiu că orice epocă are lumini dar şi umbre.
Gheorghe Cojocaru: Exact, și tocmai plecând de la această constatare, fiecare epocă istorică trebuie cercetată și cunoscută în toate manifestările sale, fără prejudecăți și, mai ales, fără interpretări fixate ideologic, prin forțarea unui comportament radical sau prin prisma intoleranței față de o altă opinie.
Europa Liberă: Oriunde vedem manifestări de radicalism, căutăm şi o sursă. În cazul tinerilor de etnie rusă din Republica Moldova ce sursă are acest radicalism?
Gheorghe Cojocaru: Judecând după declarațiile făcute de acest grup de tineri, este evident că aceștia cu greu ar putea fi bănuiți de o familiarizare îndeaproape cu istoria acestui pământ. Însă, această lacună în sfera cunoașterii istoriei naționale, cu dramele, tragediile ei, dar și cu un grad anume de dezvoltare socială și economică, pe care nu-l contestă nimeni de altfel, ar putea fi ușor suplinită cu un minim efort didactic, dacă s-ar dori sincer acest lucru. Ceea ce surprinde este, însă, altceva și anume că tinerii aceștia, se pare, nu par tentați să-și extindă bagajul de cunoștințe istorice.
Europa Liberă: În schimb tinerii profită foarte bine de campania electorală care le este ca o cutie de rezonanţă, nu-i aşa?
Gheorghe Cojocaru: Se pare că da, s-ar putea ca această acțiune să servească unor interese politice, interese care resping sau încearcă să țină dosit de ochii lumii adevărul istoric despre crimele împotriva umanității comise de fostul regim totalitar comunist exact în această epocă sovietică, pe acest pământ și care în acest fel minte și manipulează cu propriii lor simpatizanți.