Igor Boţan: „Semnificaţia este una majoră. De un astfel de document au nevoie ambele părţi – România trebuie să adere la acordul Schengen, iar Republica Moldova trebuie să pună capăt unor speculaţii interne privind atitudinea României faţă de suveranitatea Republicii Moldova. Semnarea acestui tratat va fi în favoarea ambelor părţi, ajutându-le să-şi atingă obiectivele menţionate.”
Europa Liberă: Totuşi, există neclarităţi legate de contextul politic din Republica Moldova şi de faptul că semnatarii nu sunt omologi.
Igor Boţan: „Neclarităţi sunt mai multe şi ele ies la suprafaţă din cauza declaraţiilor politicienilor şi a lipsei de discuţii publice, deschise pe marginea acestui subiect sensibil. În primul rând, trebuie să menţionăm că guvernarea precedentă, comunistă, a făcut totul pentru ca subiectul respectiv să devină unul de dispută. Guvernarea precedentă a insistat asupra unui tratat de frontieră, pe când România a insistat asupra unui acord privind regimul de frontieră, similar, în linii mari, cu acordul pe care România l-a semnat cu Ucraina.
În al doilea rând, semnarea acestui tratat în perioada campaniei electorale din Republica Moldova, după ce preşedintele Băsescu anunţase că este vorba despre o favorizare în acest fel a Alianţei pentru Integrarea Europeană, a stârnit nedumeriri şi interpretări false din partea aceleaşi opoziţii comuniste.
În al treilea rând, este important să menţionăm că preşedintele interimar Mihai Ghimpu declarase acum câteva săptămâni, că nu ştie absolut nimic despre negocierile purtate de reprezentanţii celor două ministere de Externe pe marginea acestui tratat, lăsând să se înţeleagă că se va gândi asupra semnări sau respingerii semnării acestuia.
Finalmente, este interesant faptul că din partea Republicii Moldova documentul este semnat de către prim-ministru, iar din partea României de către ministrul Afacerilor Externe. Este un lucru foarte curios, care va genera interpretări referitoare la existenţa unor agende politice ascunse ale unor forţe politice de la Bucureşti şi Chişinău.”
Europa Liberă: Am văzut, totuşi, că semnarea acestui tratat a fost salutată de cancelarul german Agela Merkel şi de preşedintele Comisiei Europene José Barroso. De ce ar trebui atunci să apară aceste interpretări?
Igor Boţan: „Uniunea Europeană doreşte ca România să aibă toate tratatele privind regimurile de frontieră semnate cu vecinii, pentru ca România să poată adera la spaţiul Schengen. Pe de altă parte, se crede că semnarea acestui tratat cu Republica Moldova ar dezbate unul din argumentele Moscovei în cadrul de negocierilor privind soluţionarea problemei transnistrene. Eu, însă, nu cred că opoziţia comunistă de la Chişinău şi separatiştii transnistreni se vor linişti după semnarea acestui tratat. Dimpotrivă, vor da startul unui nou val de acuzaţii, precum că acest tratat e un fel de instrument, un fel de abordare paleativă, care lasă fără răspuns apelurile, ca România să semneze un acord de bază şi un tratat de frontieră cu Republica Moldova.”