Partidul Comunistilor este al 12-lea in buletinul de vot. Sloganul PCRM este „Moldova alege victoria”. Invitatul editiei electorale este unul dintre fruntasii formatiunii, Igor Dodon.
Europa Liberă: Salariul de trei ori mai mare decît minimul de existenţă, cam atît promite PCRM în campania electorală. De unde bani? Experţii spun că în cazul unei majorări cu 300 % bugetul statului va sărăci dramatic, alertant, ce se întîmplă?
Igor Dodon: Nu doar atît, este vorba de un program şi o platformă electorală mult mai complexă, aţi scos din context doar un singur element, însă dacă e să vorbim de sursele de acoperire a eventualelor creşteri de salarii ele sînt în primul rînd disciplina şi administrarea fiscală corectă, deoarece pe parcursul ultimului an au fost mai multe probleme la acest capitol, e vorba de înregistrarea fiscală şi vamală, în care intră şi contrabanda de ţigări, inclusiv din raioanele de est ale Republicii Moldova, care de fapt nu aduc bugetului nici un fel de venituri.
Europa Liberă: Deci pînă la urmă s-ar putea recurge totuşi la majorări de salarii?
Igor Dodon: Da, eu v-aduc aminte că din 2001 pînă în 2009 bugetul de stat a fost majorat de la 6 miliarde de lei pînă la cca 18 miliarde de lei, doar în trei ani, în mare sînt şi surse, ar putea fi găsite surse şi pe intern.
Europa Liberă: Dar potrivit actualei guvernări deficitul bugetar lăsat de conducerea comunistă a fost de 8 miliarde de lei şi datorille la Moldova Gaz de 2 miliarde de lei...
Igor Dodon: Aceasta este o învinuire nefondată. La plecarea comuniştilor de la guvernare pe conturile trezoreriei, ale ministerului finanţelor erau mai mult de 2 miliarde de lei, în rezerva de stat valutară erau mai mult de un miliard şi 300 de milioane de dolari, şi în rezerva de stat mai mult de 60 de mii de grîu. Cel care nu se poate isprăvi cu atribuţiile sale de guvernare încearcă să dea vina pe cei care au fost pînă la el. Cred că este exemplul şi în această situaţie.
Europa Liberă: Pentru că vorbim despre promisiunile electorale, PCRM a promis şi 3 milioane, pare-se, locuri noi de muncă, iar în realitate acestea timp de 8 ani se zice că ar fi scăzut cu peste 300 de mii.
Igor Dodon: Este o întrebare sau o afirmaţie din partea dvs?
Europa Liberă: Eu nu afirm, eu am luat totuşi datele pe care le-am găsit în statistici.
Igor Dodon: Dvs nu utilizaţi date din statistică, însă din presa anticomunistă pro-liberală. În perioada 2005-2009 în Republica Moldova au fost create peste 260 de mii de locuri de muncă, lucru confirmat în statistici, şi a fost o promisiune îndeplinită de fapt de Partidul Comuniştilor în perioada de guvernare 2005 - sfîrşitul anului 2008, începutul anului 2009. De aceea trebuie să ne uităm la ce surse utilizăm cînd afirmăm sau infirmăm anumite elemente.
Europa Liberă: Dar totuşi, pot fi create noi locuri de muncă, din moment ce inevstiţiile bat pasul pe loc? Cum se creează aceste noi locuri de muncă?
Igor Dodon: Şi aici probabil sînteţi dezinformată, deoarece din 2 miliarde 500 de milioane de dolari investiţii străine directe în perioada 1991-2009, adică existenţa Republicii Moldova, 2 miliarde, adică 65 %, au venit în perioada guvernării comuniste. Şi anume în această perioadă în Republica Moldova au venit cei mai mari investitori, cum ar fi Suzuki, Societé Générale şi alţi investitori strategici, Giurguleştiul şamd. Este posibil atunci cînd este o stabilitate politică şi o guvernare corectă şi responsabilă.
Europa Liberă: Acum am să vă citez chiar pe dvs de la o conferinţă de presă: „PCRM nu intenţionează să sacrifice interesele ţării pentru părerea structurilor politice şi financiare internaţionale”. Va apartine aceasta declaraţia ?
Igor Dodon: Astăzi dimineaţă la conferinţa de presă.
Europa Liberă: Ce ar trebui să înţelegem? Pe de altă parte promiteţi îmbunătăţirea relaţiilor cu vecinii, cu partenerii internaţionali...
Igor Dodon: Să înţelegem foarte clar că este vorba de negocierea cu organismele financiare internaţionale în interesul statului, al poporului, şi nu cedarea, pentru obţinerea următoarei tranşe de injecţie financiară, cum ar fi un credit de la FMI, a intereselor naţionale sau ale cetăţenilor, prin majorări de tarife şi preţuri, de fapt cum s-a procedat la sfîrşitul anului precedent.
Europa Liberă: Şi cum caracterizaţi actuala relaţie dintre Republica Moldova şi FMI?
Igor Dodon: Din păcate acuma nu este, cu regret, nici o relaţie, deoarece FMI a spus că nu vine în această toamnă în Republica Moldova şi şi-a amînat misiunea de monitorizare. Ar trebui să apară mai multe întrebări, inclusiv şi la presa liberă şi independentă la acest capitol.
Europa Liberă: Dle Dodon, acum şase luni aţi primit carnetul de membru al Partidului Comunist. V-aţi autodescris ca un reformator al partidului, dar reforma de esenţă s-a amînat?
Igor Dodon: În primul rînd nu cunosc Partidul Comunist...
Europa Liberă: Partidul Comuniştilor…
Igor Dodon: Da, să utilizăm noţiunile corecte. În opinia mea, aceasta este unica forţă politică care are principiile şi luptă pentru statalitatea Republicii Moldova. Alte forţe politice, cu regret, la această etapă, cel puţin forţe politice parlamentare nu am observat. În ceea ce ţine de reforme, aceasta este o problemă internă a partidului care se discută. Însă ar fi bine ca dvs să observaţi că în premieră în această campanie electorală Partidul Comuniştilor din Republica vine cu un nou semnal, vine cu drapelul lui Ştefan cel Mare, probabil este un semnal bun în acest sens.
Europa Liberă: Deci, rebranding-ul a început cu simboluri noi?
Igor Dodon: Asta e concluzia dvs, aşa ceva eu nu am afirmat...
Europa Liberă: Eu vă întreb dacă e un început...
Igor Dodon: Faceţi concluzii...
Europa Liberă: Dle Dodon, ce coaliţie postelectorală credeţi că poate fi posibilă după alegerile din 28 noiembrie?
Igor Dodon: E prematur să se vorbească despre coaliţii postelectorale la această etapă. Trebuie să menţionez că datorită unor insinuări de coaliţii cu Partidul Democrat în anul precedent la electorala din 29 iulie, această forţă politică a obţinut mai multe voturi ale unor alegători care credeau că PD va face coaliţie cu PCRM. Nu cred că este cazul acum să facem astfel de declaraţii. Noi mergem singuri în campania electorală. După campania electorală, după 28 noiembrie vom propune care vor fi principiile care, în caz dacă vor fi acceptate de către alte partide parlamentare, ar putea servi ca bază pentru coaliţii postelectorale.
Europa Liberă: Cîte mandate speraţi să obţineţi in aceste alegeri?
Igor Dodon: Suficiente pentru a guverna ţara.