Procuratura Generală (PG) de la Chișinău a anunțat miercuri seara, 23 iulie, că procurorii eleni au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Mandatul este valabil 40 de zile, termen prevăzut de Convenția Europeană de extrădare pentru depunerea cererii oficiale. Decizia poate fi contestată.
Cu o zi înainte, PG și Ministerul Justiției au anunțat, pe 22 iulie, că au început să pregătească dosarul pentru cererea de extrădare din Grecia a fostului lider al Partidului Democrat. Președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile „trebuie să muncească pentru a obține extrădarea, care trebuie să se întâmple cât mai curând, respectând toate procedurile”. Ea a menționat „că este greu de spus” când anume Plahotniuc ar putea fi adus la Chișinău și a punctat că, după asta, justiția moldovenească trebuie să asigure „ca dreptatea să se facă până la capăt”.
În R. Moldova, Plahotniuc figurează în mai multe dosare penale, dar numărul lor nu a fost precizat de autorități. Cert este că pe numele lui sunt patru mandate de arest, în diferite cauze penale, fiecare pe o durată de 30 de zile. Ele au fost emise în perioada anilor 2019-2022 de Judecătoria Ciocana și confirmate de Curtea de Apel Chișinău.
Judecat în absență într-un dosar privind „furtul miliardului”
În singurul dosar penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc, care a ajuns deja în instanță, oligarhul fugar este învinuit că a creat și a condus o organizație criminală, prin intermediul căreia ar fi beneficiat de 39,3 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro sustrași din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în 2014.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, el ar fi obținut o parte din acești bani prin intermediul companiilor gestionate de grupul criminal al lui Ilan Șor și o altă parte – prin compania fostului deputat democrat Vladimir Andronachi. Acuzarea susține că oligarhul a cheltuit acești bani făcând investiții în afacerile lui, cumpărând imobile și un avion Embraer Legacy 650.
Dosarul a fost pornit în 2014, însă Plahotniuc a fost pus sub acuzare abia în 2021, la 2 ani distanță după ce a părăsit R. Moldova. Din 2023, cauza este examinată de Judecătoria Buiucani, unde a fost conexată cu dosarele foștilor șefi ai Băncii Naționale și administratorilor celor trei bănci devalizate în ceea ce s-a numit „furtul miliardului”.
Ultima ședință de judecată în acest caz, la care a fost audiat un martor al acuzării, a avut loc pe 13 iunie 2025. Următoarea va fi pe 15 septembrie, iar până pe 12 decembrie urmează să aibă loc 20.
Trei dosare în fișa Interpol
Acest dosar este unul din cele trei trecute în fișa de căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc, publicată de Interpol, și unul din cele patru în care are un mandat de arest.
Încă un mandat de arest pe numele lui Plahotniuc a fost emis în 2022, în cadrul dosarului numit generic „Metalferos”, care este gestionat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Mai exact, procurorii spun că Plahotniuc a creat și a condus o organizație criminală care a făcut escrocherii și a spălat bani în proporția deosebit de mari.
Tot PCCOCS a anunțat în 2021 că îl anchetează pe Plahotniuc într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice. Potrivit procurorilor, oligarhul a dat indicații „unui deputat afiliat” și directorului Agenției Serviciilor Publice să-l asigure pe el și persoane din anturajul lui cu pașapoarte. Actele au fost emise fără ca aceștia să depună o cerere personal și fără să-și pună semnătura.
- Te-ar putea interesa și: Un iaht în schimbul clădirii GBC și un agent sub acoperire. Detalii din dosarul lui Plahotniuc
Fostul lider al Partidului Democrat a părăsit R. Moldova în vara anului 2019, când s-a schimbat guvernarea de la Chișinău. El a locuit o perioadă în Statele Unite și în Turcia, iar apoi, conform unor informații neoficiale, în Ciprul de Nord.
Din februarie 2025, este căutat de Interpol. În baza acestei notificări, el a fost reținut pe 22 iulie, alături de fostul deputat democrat Constantin Țuțu, pe Aeroportul din Atena când se îndreptau spre Dubai. Potrivit poliției din Grecia, cei doi locuiau într-o vilă din suburbia Atenei. În timpul perchezițiilor, din casă au fost ridicate 155.000 de euro, 17 documente de identitate false, ceasuri de lux, telefoane, computere și o mașină.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te