Linkuri accesibilitate

În Cehia, o valiză diplomatică întețește conflictul cu Moscova și tensiunile politice interne


Andrei Konceakov, directorul Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Praga
Andrei Konceakov, directorul Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Praga

Posibila amenințare la adresa unor politicieni cehi stârnește nu doar tensiuni la nivel înalt cu oficialii de la Moscova, dar și animație pe scena politică internă.

Diplomatul rus Andrei Konceakov se bucură de atenție dublă din partea poliției din Praga, fiind atât sub protecția ei, cât și sub investigație, după ce săptămâna trecută presa locală a scris că el ar fi adus în martie o valiză cu toxina ricin pentru a otrăvi trei primari din Praga.

După acuzațiile din presă, Ambasada Rusiei a cerut autorităților cehe să-l pună pe Konceakov sub protecția poliției, pe motiv că ar fi primit mai multe amenințări.

În Cehia, o valiză diplomatică întețește conflictul cu Moscova și tensiunile politice interne
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Ministrul de externe ceh Tomas Petricek a declarat că împotriva lui Konceakov sau a altor diplomați ruși nu vor fi întreprinse acțiuni punitive decât dacă poliția va găsi dovezi concrete privind complotul cu ricin.

Ambasada rusă la Praga are în jur de 140 de angajați cu statut diplomatic, fiind de departe cea mai mare ambasadă în Cehia, și e considerată unul din centrele spionajului rus în Europa.

Konceakov și colegii săi se bucură de imunitate diplomatică, așa că anchetatorii cehi au o misiune foarte dificilă în investigarea presupusului complot.

Mai mult decât atât, președintele filorus al Cehiei Miloș Zeman a declarat că ricinul ar fi doar un laxativ, nu o otravă, iar cei trei primari din Praga ar fi cerut protecția poliției doar pentru a acumula capital politic.

De la stânga la dreapta: primarul Pragăi, Zdeněk Hřib, și ceilalți doi primari de sector Ondrej Kolar și Pavel Novotny
De la stânga la dreapta: primarul Pragăi, Zdeněk Hřib, și ceilalți doi primari de sector Ondrej Kolar și Pavel Novotny

Tânărul primar al Pragăi, Zdeněk Hřib, de la Partidul Piraților, o formațiune de opoziție, i-a răspuns lui Zeman că președintele Cehiei ar trebui să fie solidar cu propriii cetățeni în loc să apere interesele unor puteri străine.

Pavel Novotny, fost jurnalist de investigație și primarul unui cartier din Praga, despre care tot s-a scris că ar fi o țintă a complotului cu ricin, l-a numit pe Miloș Zeman un „bătrân senil”.

Analiștii cehi spun că premierul Andrei Babiș, care are mai multă putere decât președintele, ar prefera să nu-l supere pe Zeman și să nu-și alieneze aliații pro-ruși din Partidul Comunist al Boemiei și Moraviei.

Așa că, pe lângă obstacolul imunității diplomatice, investigația privind valiza cu ricin a lui Konceakov pare a fi incomodă din punct de vedere politic.

Unii analiști contactați de Europa Liberă au declarat de altfel că, în spatele zvonurilor despre complotul cu ricin, s-ar putea afla însăși Rusia, la mijloc nefiind vorba despre o tentativă reală de asasinat, ci despre un atac psihologic menit să intimideze autoritățile cehe.

Statuia mareșalului Ivan Konev a fost înlăturată la Praga pe 3 aprilie 2020
Statuia mareșalului Ivan Konev a fost înlăturată la Praga pe 3 aprilie 2020

În toiul acestui scandal, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că cehii ar trebui să reinstaleze statuia mareșalului sovietic Ivan Konev, văzut la Moscova ca eliberator al Pragăi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În regiune, Konev este însă ținut minte pentru înăbușirea răscoalei anti-sovietice din 1956 în Budapesta, contribuția sa la construcția Zidului Berlinului și pregătirea invaziei condusă de URSS care a zdrobit Primăvara de Praga din 1968.

Ondrej Kolar, primarul cartierului de unde a fost scoasă statuia lui Konev, e al treilea oficial ceh care, potrivit presei locale, ar fi urmat să fie asasinat cu ricin.

XS
SM
MD
LG