Linkuri accesibilitate

În 2020 „au fost multiple cazuri de sechestrare și răpire a cetățenilor R. Moldova” în stânga Nistrului (Declarație SIS, NEWSMAKER)


Revista matinală a presei.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Ziarul de Gardă citează un comunicat al Ministerului de Interne care anunță că a mobilizat forțele disponibile pentru a stabili locul aflării și pentru a-l elibera pe polițistul Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, care a fost răpit la 7 octombrie de angajați ai KGB-ului transnistrean. Poliția Republicii Moldova a fost sesizată de soția polițistului, cu domiciliul de familie în orașul Camenca, care a comunicat că Andrei Amarfi a fost răpit de acasă de mascați cu inscripția „КГБ” pe haine. Nu există deocamdată informații referitoare la motivele răpirii. Potrivit publicației, Procuratura din Florești, raion adiacent orașului Camenca, localitate controlată de autoritățile separatiste transnistrene, a deschis un dosar pentru „răpire de persoane” și „uzurpare de calități oficiale”. Între timp, SIS a anunțat că au fost identificate persoanele care au participat la răpirea polițistului.

  • Portalul NEWSMAKER, la rândul său, citează reprezentanți ai SIS care au menționat că „nu este primul caz de acest fel”. „Serviciul de Informații și Securitate constată amplificarea activităților provocatoare cu caracter destabilizator din partea pretinselor structuri de forță din stânga Nistrului. În cadrul activităților realizate potrivit competențelor, Serviciul a stabilit și documentat pe parcursul anului 2020 multiple cazuri de sechestrare și răpire a cetățenilor Republicii Moldova”, se arată într-o declarație a SIS. Portalul notează că a încercat în van să obțină un comentariu de la așa-numitului minister al securității de la Tiraspol. Pe site-ul Ministerului de Interne al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene nu a apărut nicio informație despre acest caz. La fel, presa locală din stânga Nistrului nu a publicat nicio știre în acest sens.
  • Autoarea unui articol publicat de NEWSMAKER scrie că „șansele ca FMI să aprobe până la sfârșitul anului un nou program de creditare pentru R. Moldova în valoare de jumătate de miliard de dolari sunt practic egale cu zero. Până în prezent, autoritățile n-au îndeplinit condițiile asupra cărora insistă FMI și e prea puțin probabil că le va realiza în termenii stabiliți”. În articol sunt citați experți care susțin că, din această cauză, Republica Moldova riscă să rămână anul curent cu un deficit bugetar uriaș. Totodată, potrivit portalului, Ministerul Finanțelor, Banca Națională și premierul Ion Chicu „nu sunt pregătiți să vorbească” despre această situație.
  • TV8 semnalează apariția unui nou post ilegal instalat de administrația separatistă transnistreană în Zona de Securitate, între orașul Bender (Tighina) și suburbia Varnița, ultima controlată de autoritățile constituționale ale R.Moldova. Din imaginile transmise de către un cititor la adresa redacției se poate vedea cum un camion cu macara a ridicat de pe platforma unui vehicul o gheretă și a plasat-o la sol. Ambele vehicule erau fără numere de înmatriculare, menționează TV8.
  • ZIARUL NAȚIONAL scoate în evidență faptul că un deputat din Parlamentul R.Moldova, care a monitorizat alegerile anulate din Kîrgîzstan, le-a declarat „deschise, libere și competitive”. Este vorba de socialistul Gheorghe Para, membru al delegației de observatori ai Adunării Interparlamentare a CSI, raportul căreia de monitorizare afirmă că scrutinul din Kîrgîzstan s-a desfășurat „în conformitate cu legislația națională și normele internaționale”.
  • ANTICORUPȚIE insistă asupra dosarului penal inițiat în primăvara anului 2012 pentru omorul lui Alexei Veretca în Codrii Orheiului, în care este învinuit și fostul deputat PDM Constantin Țuțu, dar care rămâne fără finalitate. Dosarul se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în gestiunea magistratului Alexandru Spoială, iar din cele cinci ședințe programate pentru perioada 1 februarie - 1 octombrie a anului curent nu a avut loc niciuna, cum notează portalul.
  • MOLD-STREET relatează că guvernul planifică adoptarea unor noi măsuri de diminuare a plăților cu bani gheață și de stimulare a tranzacțiilor fără numerar. Urmare a acestor măsuri cetățenii moldoveni nu vor putea să facă plăți în numerar mai mare de 100 de mii de lei per tranzacție.
  • Un politician rus, care a muncit pentru doi oligarhi ruși, este noul manager la Centrala de la Cuciurgan, transmite MOLD STREET. Este vorba despre Valentin Trubceanin, de 48 de ani, deputat în Adunarea legislativă a regiunii Ulyanovsk din partea partidului „Rusia Unită” și care a devenit director general la termocentrala din Transnistria, controlată de grupul rus Inter RAO UES. Portalul menționează că acesta este fost ofițer din armata rusă, care din 1998 și până în 2010 a muncit în diverse funcții, inclusiv de energetician-șef la gigantul siderurgic Severstal din Rusia, controlat de miliardarul Aleksei Mordashov. Iar din 2011 până în 2018 el a condus filiala din Ulyanovsk al companiei Volzhskaya TGK - cea mai mare întreprindere privată din industria energiei electrice și termice din Rusia.
XS
SM
MD
LG