زن
رینا امیری روز مادر را به مادران افغان مبارکباد گفت

رینا امیری نماینده ویژه امریکا برای زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان روز مادر را به مادران افغان مبارک گفت و بر حمایت از آنها در عرصههای مختلف تاکید کرد.
خانم امیری در صفحه توییتر خود نوشته که آنها، به توانایی زنان برای تحصیل و آموزش مشارکت در نیروی کار، تامین نفقه خانواده و ایجاد آیندهای بهتر برای فرزندان شان، متعهد اند.
سال هاست که از ۲۴ جوزا در افغانستان به عنوان روز مادر بزرگداشت به عمل می آید و به همین مناسبت از زحمات مادران قدردانی میشود.
امیری: عادی پنداشتن فشار ها بر زنان توسط طالبان سابقه خطرناکی ایجاد میکنند

رینا امیری نماینده ویژه ایالات متحده برای زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان میگوید، آنانی که به طور ضمنی فشار ها سیستماتیک بر زنان توسط طالبان در افغانستان را عادی میپندارند، سابقه خطرناکی را ایجاد میکنند که حقوق زنان را در همه جا به خطر مواجه میکند.
خانم امیری افزود، خرسند است که از حقوق زنان حمایت میکند.
او این مطلب را دیشب در حساب توییترش به نقل از سخنرانیاش در شبکه بینالمللی WPSfocalpoint که یک شبکه حمایت از حقوق زنان است، بیان کرد.
این شبکه بینالمللی، متشکل از حکومت ها، سازمانهای منطقهای و بینالمللی با جامعه مدنی همکاری میکند تا زنان را در روند صلح و امنیت شامل سازد.
تام وست: افغانها سزاوار آموزش بدون محدودیت و ترس استند

تام وست نماینده ویژه امریکا برای افغانستان میگوید که از مسموم شدن شماری از دختران مکتب در ولایت سرپل عمیقاً نگران شده است.
آقای وست در توییتی صبح زود امروز (۷ جون) گفت که تمامی اقدامها باید برای تحقیق این رویداد صورت گیرد و در نتیجه کودکان مصون بمانند.
به گفتۀ تام وست، افغانها سزاوار آموزش بدون محدودیت و ترس استند.
پیش از این رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان با نگرانی از مسمومیت هشتاد دختر دانش آموز در ولایت سرپل گفته بود که برای تامین امنیت کودکان باید هر اقدام لازم انجام شود.
حدود هشتاد دختر دانش آموز، شماری از معلمان و کارمندان زن در دو مکتب واقع در ولسوالی سانچارک سرپل به روز یکشنبه مسموم شدند.
تا هنوز معلوم نیست که این رویداد کار کی بوده است.
به ۱۵۰ زن نان آور خانواده در نورستان دو-دو رأس بز کمک شد

برنامۀ جهانی غذای سازمان ملل متحد (WFP)، از کمک به ۱۵۰ زن نان آور خانواده در نورستان خبر داده است.
بخش افغانستان این برنامه دیروز (سهشنبه ۳۰ می) در توییتی گفت که به هر خانواده، یک یک راس بز نر و یک راس بز شیرده، داده شده است.
بر اساس برنامه جهانی غذا، این زنان پرورش حیوانات و تولید لبنیات را آغاز کرده اند و تنوع غذایی به نفع خانوادههای آنهاست.
برنامۀ جهانی غذای سازمان ملل متحد، از اتحادیه اروپا، جرمنی و سایر شرکایش به خاطر این کمک، تشکر کرده است.
هیدر بار تعهدات طالبان با یان ایگلند را بی ارزش خواند

هیدر بار معاون بخش حقوق زنان دیدبان حقوق بشر پس از اظهارات اخیر یان ایگلند رئیس شورای مهاجرت ناروی میگوید که تعهدات طالبان ارزش ندارد.
ایگلند اخیراً پس از سفرش به قندهار گفت که مقامهای طالبان به او اطمینان داده اند که دستورالعمل آنها در مورد کار و تعلیم زنان و دختران به زودی نهایی خواهد شد.
هیدربار روز دوشنبه در توییترش نوشته که طالبان بیشتر از یک و نیم سال است که وعده داده اند تا دختران را به مکاتب بالاتر از صنف ششم برگردانند اما به گفته او هیچ پیشرفتی در این زمینه دیده نشده بلکه محدودیتها افزایش هم یافته اند.
خانم بار افزوده که طالبان در دوره اول حاکمیت خود از ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ هم دختران و زنان را به تعلیم و کار اجازه نداده بودند.
از زمان برگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱، دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکاتب را نیافته اند و از ماه دسامبر سال گذشته دروازههای پوهنتونها به روی دختران هم مسدود باقی مانده.
زنان هم در دسامبر سال گذشته از کار در موسسات داخلی و خارجی در افغانستان منع شدند اخیراً کارمندان زن سازمان ملل متحد هم به این جمع پیوستند.
ملل متحد به بیش از ۲۰۰۰ زن زراعت پیشه در لغمان بستههای مواد زراعتی کمک کرد

سازمان غذا و زراعت ملل متحد به بیش از ۲۰۰۰ زن در لغمان، بستههای مواد زراعتی برای باغچههای شان کمک کرده است.
این اداره امروز دوشنبه در حساب توییترش گفته که به کمک بانک انکشاف آسیایی این بستهها به ۲۰۵۸ زن سپرده شده که مسئولیت خانوادههای خود را بر عهده دارند.
آنها هدف از این اقدام را تقویت امنیت غذایی عنوان کرده اند.
پیش از این، سازمان ملل متحد گفته بود که بیش از ۲۸ میلیون افغان در سال ۲۰۲۳ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
یک زن در تخار خودکشی کرد و زن دیگری به قتل رسیده است

یک زن در ولایت تخار خودکشی کرد و یک زن دیگر هم به قتل رسیده است.
عبدالمبین صافی سخنگوی قوماندانی امنیه طالبان در تخار امروز (۲۶ می) به رسانهها گفت که شب گذشته یک خانم ۲۳ سالۀ باشندۀ قریه "کفتر علی" ولسوالی "ینگی" خودکشی کرد.
علت و انگیزه این خودکشی مشکلات خانوادگی عنوان شده است.
بهگفتۀ آقای صافی، در رویداد دیگر، شب گذشته یک زن باشندۀ منطقه "آس پائین" مرکز ولایت تالقان توسط افراد مسلح ناشناس به قتل رسید و تحقیقات پولیس برای شناسایی عاملين این رویداد آغاز شده است.
شبانه بسیج راسخ برنده جایزه رولکس اکسپلورر از سوی شبکه نشنل جیوگرافیک شد

شبانه بسیج راسخ فعال آموزش زنان و دختران افغانستان، جایزه رولکس اکسپلورر امسال را از سوی شبکه نشنل جیوگرافیک دریافت کرد.
نشنل جیوگرافیک در بیانیهای که دیروز در وب سایت خود منتشر کرد، گفت که این جایزه به خاطر فعالیتهای جامع و مهم بانو راسخ در زمینه آموزش دختران و زنان افغان به او داده شده است.
شبانه بسیج راسخ در دوره اول حکومت طالبان مخفیانه در کابل درس خواند و بعداً تحصیلات عالیاش را در امریکا به پایان رساند.
او نخستین کسی بود که زمینه تحصیلات عالی و مسکن را برای زنان و دختران در نظام جمهوری مخلوع فراهم کرد و به بسیاری از فارغان صنوف دوازدهم کمک کرد تا بورسیههای تحصیلی پوهنتونهای کشورهای مختلف جهان را دریافت کنند.
پس از برگشت طالبان به قدرت در ۲۰۲۱، بانو راسخ نهاد خود را به روندا منتقل کرد و با افتتاح تنها مدرسه شبانه در آنجا، امکانات کامل تحصیل و اقامت را برای دختران افغان فراهم کرد.
راسخ گفته که از جامعه جهانی می خواهد که زنان و دختران افغان را فراموش نکنند.
او این جایزه را در حالی دریافت کرده که دختران بالاتر از صنف ششم در افغانستان تحت حاکمیت طالبان از بیش از ششصد روز از رفتن به مکاتب محروم شده اند.
همسر نلسون ماندلا: فشار بر زنان افغان توسط طالبان نوعی از آپارتاید است

گراسا ماشل، همسر نلسون ماندلا، برنده جایزه صلح نوبل و مبارز پیشتاز علیه آپارتاید در افریقای جنوبی، می گوید که فشار بر زنان افغان توسط طالبان نوعی از آپارتاید است.
او افزوده است که جهان باید در برابر این اقدام طالبان مبارزه کند، طوری که به گفته اش علیه تبعیض نژادی در افریقای جنوبی مبارزه کرده بود.
به گزارش روزنامهای تلگراف، ماچل ۷۷ ساله که مبارز مهم در بخش حقوق زنان در جهان شناخته می شود، گفته است که باید به طالبان فشار وارد و به آنها فهمانده شود که جامعۀ بین المللی تبعیض نژادی را پذیرفته نمیتواند.
خانم ماشل به تازگی به تلگراف گفته است که طالبان محدودیتهای شدیدی را بر زنان اعمال کرده اند و به گفتهاش جهان تاکنون موضع نرمی را در برابر طالبان اتخاذ کرده است.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در ماه آگست سال ۲۰۲۱، آنها بر حقوق اساسی زنان و دختران به ویژه کار و تحصیلشان محدودیت وضع کردند.
گراسا ماشل در سال ۱۹۹۸ با نلسون ماندلا ازدواج و تا زمان مرگش با او زندگی کرد.
ماندلا که علیه رژیم آپارتاید در افریقای جنوبی مبارزه میکرد، در سال ۱۹۹۴ به عنوان نخستین رئیس جمهور سیاه پوست آن کشور انتخاب شد و تا سال ۱۹۹۹ به کارش ادامه داد.
نلسون ماندلا به خاطر مبارزاتش برنده جایزه صلح نوبل شد و در پنجم ماه دسمبر سال ۲۰۱۳ درگذشت.
دو مکتب دخترانه در وزیرستان شمالی انفجار داده شدند

مقامات پاکستان میگویند که دو مکتب دخترانه شب گذشته در وزیرستان شمالی توسط بمب انفجار داده شدند.
مقامات محلی این موضوع را به بخش مشال رادیو آزادی گفتند و علاوه کردند که ممکن است کار افراد مسلح باشد.
سلیم ریاض، رئیس پولیس وزیرستان شمالی روز دوشنبه گفت که یک مکتب متوسطه دخترانه روز یکشنبه توسط افراد مسلح ناشناس در روستاهای حسوخیل و مسکی میرعلی با باروت انفجار داده شد.
به گفته مقامات این رویداد ناوقت شب صورت گرفته و به کسی آسیب نرسیده است. تا هنوز مسئولیت این رویداد را کسی ویا گروهی به عهده نگرفته است.
برخی از ساکنان این منطقه که به دلایل امنیتی نخواستند نامشان گرفته شود، به رادیو آزادی گفتند که مکتب مسلکی تا همین اواخر تعطیل بود زیرا افراد مسلح آن را تهدید کرده بودند.
مقامات میگویند که حدود پنجصد دانش آموز در این دو مکتب مصروف فراگیری آموزش اند.