زن
فعالیت تجاری زنان در بلخ کاهش یافته است

محدودیتهای قرنطینه در چهار ماه گذشته در بلخ صدها زن تجارتپیشه را با مشکلات جدی اقتصادی روبهرو کرده و به آنها ضرر مالی رسانده است.
اتاق تجارت و صنایع شمال افغانستان میگوید با وجود ختم محدودیتهای قرنطینه، هنوز پنجاه درصد فعالیت تجاری زنان در بلخ همچنان فلج است.
نصیراحمد قاسمی، مدیر اجرائیه این اتاقها بهرادیو آزادی گفت: "نزدیک به یکماه است که محدودیتهای قرنطینه در بلخ بهطور کامل رفع شده است، اما تاثیرات آن بر فعالیت زنان پا برجاست."
وی گفت که پنجاه درصد زنان تجارتپیشه که قبلاً در بخش صنایع دستی و تولید لباس کار میکردند، اکنون قادر به از سرگری فعالیت نیستند.
او افزود: "شرایط قرنطینه خیلی فعالیتهای تجاری را متاثر ساخت بهخصوص زنان در بلخ متضرر شدند. آنها که اکنون دوباره فعالیت تجاری دارند حدود پنجاه درصد فعالیتشان کم شده است."
شیراحمد سپاهیزاده، رئیس اداره تجارت و صنعت بلخ گفته که این نهاد با راهاندازی نمایشگاههای صنایع دستی و مواد لبنی در تلاش بازاریابی برای تولیدات و محصولات زنان تجارتپیشه در بلخ است.
گفتنی است که محدودیتهای قرنطینه نه تنها در بلخ بلکه در ولایتهای سمنگان، سرپل و فاریاب نیز فعالیت تجاری و مالی زنان را با رکود مواجه کرده است.
اشرف غنی: در پروسه تقرر معاونین زن در ۳۴ ولایت از واسطه جلوگیری خواهد شد

رئیس جمهور افغانستان می گوید، روند تعیین زنان به حیث معاون والی در ۳۴ ولایت این کشور در سه ماه عملی میشود.
محمد اشرف غنی دیروز (شنبه ۱۱ اسد) در یک گردهمایی مردم در ولایت سمنگان گفت، در تقرر این افراد از واسطه جلوگیری خواهد شد: "پروسه تعیین معاونین زن در ۳۴ ولایت افغانستان توسط وزارت امور زنان، ارگانهای محلی و کمیسیون اصلاحات اداری روی دست است. هیچ کس به اساس ارتباط با اراکین دولتی، وکلا و یا شخصیتهای برجسته تعیین نمیشود. این روند طبق معیارهای تعیین شده، توسط یک كمیسیون و در سه ماه به پایان میرسد، تا حق به حق دار برسد."
دولت افغانستان ماه گذشته (سرطان) اعلام کرد که برای هر ولایت یک معاون زن تعیین میشود.
هدف از این اقدام، اشتراک زنان در قدرت و عملی ساختن اصلاحات اداری خوانده شده است.
وزارت زراعت برای حدود ۲۰۰۰ زن در فاریاب زمینه کار را فراهم کرده است

وزارت زراعت و مالداری افغانستان میگوید که برای حدود دو هزار زن در فاریاب فرصت کاری ایجاد کرده است.
اکبر رستمی، سخنگوی این وزارت میگوید، این فرصتهای کاری از طریق پروژهی ملی باغداری و مالداری با ساخت باغچههای خانگی به منظور کاشت و پرورش میوهها و سبزیهای مختلف فراهم شده است.
او افزود، زنانی که اکنون در کاشت سبزیها و میوهها فعالیت دارند، قبلاً بیکار و خانهنشین بودند.
آقای رستمی افزود که وزارت زراعت از طریق پروژه ملی باغداری و مالداری در کنار ساخت باغچههای خانگی برای این زنان، تخم ۱۶ نوع سبزی توزیع کرده و برای شماری از آنها مرکزهای بستهبندی سبزیها و میوهها ساخته است.
به گفتهی سخنگوی وزارت زراعت، پروژه ملی باغداری و مالداری این وزارت ساخت باغچههای خانگی را از سال ۲۰۱۴ روی دست گرفت و در سراسر ولایت فاریاب بیش از ششهزار زن از این پروژه بهرهمند شدهاند.
کرامالدین کریم بهگونه دایمی از حضور در فوتبال محروم شد

محکمۀ حکمیت ورزش محرومیت دایمی کرامالدین کریم، رئیس پیشین فدراسیون فوتبال افغانستان از حضور در فوتبال را تائید کرد.
این محکمه دیروز گفت: کریم اقدامات وحشتناک را علیه ورزشکاران زن انجام داده است.
کمیته اخلاقی فدراسیون بینالمللی فوتبال، فیفا، در ماه جون سال گذشته کریم را به اتهام سوءاستفاده و آزار و اذیت جنسی بازیکنان تیم ملی فوتبال بانوان در جریان جام جهانی زنان در فرانسه منع و به پرداخت بیش از یک میلیون دالر جریمه محکوم کرد.
روزنامهی گاردین به نقل از منابعی در تیم ملی فوتبال زنان افغانستان گزارش کرده بود که کریم پس از تجاوز جنسی به یکی از دختران فوتبالیست، او و خانوادهاش را در صورت سکوتنکردن، به مرگ تهدید کرده است.
کریم اتهام مطرح شده بر خودش را بیاساس دانسته است.
فدراسیون فوتبال افغانستان نیز این اتهام را رد کرده و گفته بود که شماری از اعضای تیم ملی فوتبال زنان بنابر نارضایتی، اتهام زده اند.
قرار است امروز نخستین معاون والی زن در ولایت لوگر تعیین شود

قرار است امروز (پنجشنبه، ۱۹ سرطان) نخستین معاون والی زن در ولایت لوگر تعیین شود.
سید شاه سقیم سخنگوی اداره مستقل ارگانهای محل امروز به رادیو آزای گفت که تعیین معاونان زن در ولایتها به اساس حکم تازه رئیس جمهور آغاز شده است.
او افزود: "قرار است امروز یکتن از خانمها به حیث معاون والی در ولایت لوگر تعیین شود بعداً این پروسه به دیگر ولایات ادامه مییابند."
آقای سقیم گفت: "معاونان والیان زن پس از مصاحبه با رئیس جمهور انتخاب شده و به اساس لیاقت و شایستهگی به ولایتها معرفی میشوند."
این در حالیست که پیش از این صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری گفته بود، که بر اساس فیصله کابینه، قرار است در تمامی ولایتهای کشور، یک زن بهعنوان معاون والی تعیین شوند.
به اساس معلومات ریاست جمهوری پیشنهاد انتخاب معاون برای والیان ۳۴ ولایت از سوی وزارت امور زنان مطرح شده بود که در اوایل همین هفته از سوی کابینه تأیید شده است.
فیصله کابینه؛ یک معاون والی در هر ولایت کشور [زن] باشد

ریاست جمهوری افغانستان میگوید، کابینه در نشست امروز (دوشنبه، ۱۶ سرطان) فیصله کرده که معاون والی در هر ولایت کشور [زن] باشد.
این گام به هدف افزایش سهم زنان در دولت خوانده شده.
صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهور اشرف غنی امروز در کنفرانس خبری در کابل گفت: "طبق پیشنهاد وزارت امور زنان حکومت تصمیم گرفت، تا در تمامی ۳۴ ولایت کشور، یک، یک معاون والی زن تعیین کند. کابینه به ادارۀ مستقل ارگانهای محلی هدایت داد تا در ایجاد بستهای یاد شده اقدام کند."
کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی دو سال پیش سهم زنان در ادارههای دولتی را ۲۲ در صد اعلام کرده بود.
این کمیسیون وعده داده بود که فیصدی نقش زنان را تا دو سال دیگر به ۳۰ در صد بلند خواهد برد.
ناامنی و مسائل فرهنگی عنعنهای از عوامل کاهش نقش زنان در دولت خوانده شده.
برای هزار زن نیازمند در بامیان بز شیری و ابزارهای مالداری کمک شد

برای یک هزار زن نیازمند در ولایت بامیان دو دو بز شیری و ابزارهای مالداری توزیع شدهاند.
اکبر رستمی سخنگوی وزارت زراعت، مالداری و آبیاری به رادیو آزادی گفت، از طریق برنامه حفظ معیشت برای یک هزار زن نیازمند بامیانی بزهای شیری و ابزارهای مالداری توزیع شدند.
برای هر یک از این زنان دو بز شیری، ۳۰ کیلوگرام کنجاره کنجد و ۲۰ کیلو سبوس گندم توزیع شدهاند.
بهگفته مسئولان، هدف از این کمک بهبود امنیت غذایی خانوادهها و توسعه اقتصادی آنها بوده است.
وزارت صحت گزارش 'محدود بودن دسترسی زنان به آزمایش ویروس کرونا' را رد کرد

یک مقام وزارت صحت عامۀ افغانستان گزارشهای را نمیپذیرد که گویا زنان در این کشور دسترسی محدود به آزمایش ویروس کرونا دارند.
کمیتۀ بینالمللی نجات دیروز چهارشنبه (۲۴ جون) با پخش گزارشی گفت که دسترسی زنان در کشورهای فقیر مانند: افغانستان، پاکستان، سومالیا، یمن، چاد و جمهوری افریقای مرکزی محدود است.
سید عطاالله سعیدزی، رئیس بخش نظارت و ارزیابی وزارت صحت عامۀ افغانستان در واکنش به این گزارش امروز )پنجشنبه، ۲۵ جون) به رادیو آزادی چنین گفت: "تمامی مردم افغانستان به گونۀ یکسان به آزمایش دسترسی دارند. مراکز ما باز اند. مردان که بیشتر مراجعه میکنند بیشتر آزمایش شدهاند. زنان که کمتر مراجعه میکنند، {آزمایش ویروس کرونای آنها} عموماً کمتر میباشد."
آقای سعیدزی افزود که در افغانستان تا کنون بیش از هفت هزار زن به ویروس کرونا مبتلا شدهاند.
بر اساس آمار رسمی وزارت صحت عامۀ افغانستان، شمار مبتلایان ویروس کرونا در این کشور از مرز ۳۰ هزار و ۱۰۰ تن گذشته است.
ورزش مشتزنی برای زنان در خوزستان ایران متوقف شد

خوزستان نخستین ولایت ایران شد که مشت زنی زنان را به صورت کامل بسته است.
به نقل از خبرگزاری نیمه رسمی ایسنا، حمید زنگانه منش، رئیس بورد مشت زنی خوزستان روز یکشنبه (۳۱ می) گفت که تمامی فعالیتهای زنان در این ورزش متوقف شده است.
به گفتۀ این مقام، رئیس جمهور ایران نامۀ رسمی را به منظور توقف مشت زنی زنان به فدراسیون این ورزش سپرده است تا در نتیجه، آموزشدهی، مسابقه، تمرین و حتی صنفهای نظری برای دختران و زنان در خوزستان مسدود شود.
تا هنوز علت این اقدام واضح نشده و معلوم هم نیست که تخطی کنندههای این دستور، چگونه مجازات خواهند شد.
زنان از اکثریت فعالیتهای ورزشی در ایران ممنوع قرار داده شده اند و سال هاست به این وضعیت آنها توجهی نشده است.
سه تن به اتهام کشتن دو دختر نوجوان در پاکستان دستگیر شدند

پولیس پاکستان سه نفر را به اتهام کشتن دو دختر نوجوان دستگیر کرده است. این دو دختر بعد از نشر ویدیویشان از طریق اینترنت با فیر گلوله کشته شدهاند.
در بین دستگیر شدهها دو عضو خانواده دختران و یک نفر دیگر که گمان میرود با تلفون دستی خود فلم دختران را گرفته شامل اند. در این مورد پولیس منطقه وزیرستان شمالی دیروز ۱۸ ماه می خبر داد.
شفیعالله گنداپور مسئول پولیس منطقه به رادیو آزادی گفت، عضو دیگر این خانواده که روز پنجشنبه گذشته با فیر گلوله این دختران را بقتل رسانده است، در حال فرار بوده و تحت تعقیب است.
این دختران ۱۶ ساله و ۱۸ ساله بودند.
سالانه صدها زن که از رسم و رواجهای سنتی پاکستان در رابطه با دوستی، ازدواج و رفتار روزمره سرپیچی میکنند، در شعار به اصطلاح قتل ناموسی کشته میشوند.