زن
آیسیسی: از ادامه بازی های تیم کریکت دختران افغان اطمینان داده شده است

شورای بینالمللی کریکت "آیسیسی" میگوید، هر چند کریکت بورد افغانستان در باره دوام بازیهای دختران افغان اطمینان داده، اما این شورای میگوید، آنها در این مورد چشم به راه اقدامات عملی اند.
اشتراک تیم کریکت افغانستان در بازیهای جام جهانی بیست اوورهٔ کریکت زمانی به خطر افتاد که مقامهای طالبان گفتند، حکومت به دختران ورزشکار افغان اجازه نمیدهد که کریکت بازی کنند.
بر اساس گزارش فرانس پرس جف الاردایس دیروز جمعه در شهر دوبی امارات متحدهٔ عرب به خبرنگاران گفت، کریکت بورد افغانستان به آنها گفته که بازی کریکت دختران ادامه خواهد یافت.
او افزود، آنها تاکنون از وضع ممنوعیت بر بازی کریکت دختران در افغانستان نشانههای را مشاهده نکرده اند.
به گفته الاردایس هدف این است که زنان و دختران در افغانستان اجازه بازی کردن کریکت را داشته باشند.
او گفت که شورای بینالمللی کریکت پس از تغییرات سیاسی در افغانستان بطور منظم با کریکت بورد افغانستان در تماس بوده و با گذشت زمان همه چیز برملا میشود.
پشتنه درانی رئیس "لیرن افغانستان" یکی از برندگان جایزه بنیاد تالبرگ شد

پشتنه درانی، رئیس اجرایی ادارۀ موسوم به "لیرن افغانستان" به عنوان یکی از برندگان جایزۀ سال ۲۰۲۱ کتگوری "رهبر نوظهور" بنیاد تالبرگ شناخته شد.
این بنیاد دیروز در حساب توییترش نوشت که پشتنه به خاطر تلاشها برای ترویج آموزش آنلاین به کودکان، برندۀ این جایزه شده.
او در ویدیوی که در توییتر تالبرگ پخش شده، چنین گفته است: "ما با ۵ مکتب دیجیتال و ۹۰۰ شاگرد آغاز کردیم. در ۳ یا ۴ سال گذشته بسیار رشد کردیم و شمار دختران به ۷ هزار رسید. ۱۸۰۰ مکتب داشتیم. ۵ مکتب روستایی نیز داشتیم. در ماه آگست همۀ اینها از دست رفتند. یقیناً که ناامید کننده است."
هدف بنیاد تالبرگ آنست تا مردم را به دگراندیشی و کار متفاوت در مورد مسائل جهانی که حال و آیندۀ شان را شکل میدهد، ترغیب کند.
به دنبال سقوط افغانستان به دست طالبان، میلیونها دختر و زن از حق آموزش و کار محروم شدند.
از وضع ممنوعیت بر آموزش دختران از سوی طالبان در افغانستان ۵۳ روز گذشت.
اما در این اواخر حکومت طالبان در چند ولایت محدود از جمله بلخ و هرات به دختران و زنان حق آموزش داده است.
سناتوران زن امریکا از بایدن، خواستار رسیدگی به وضعیت زنان افغان شدند

تمامی ۲۴ سناتور زن از احزاب دموکرات و جمهوریخواه ایالات متحده در نامه ای از جو بایدن، رئیس جمهور این کشور خواسته اند که برای رسیدگی به وضعیت به گفتۀ آن ها «ناگواری» که زنان و دختران افغان رو به رو استند، طرحی را ترتیب کند.
آنان گفته اند که بیرون شدن امریکا از افغانستان، دست آوردهای زنان و دختران این کشور را که به دشواری کسب شده، به خطر میاندازد.
در بخشی از این نامه که دیروز سناتوران پای آن امضا کردند، آمده است که رهبران طالبان وعده کرده بودند که در حاکمیت آنان با زنان درست رفتار خواهد شد، اما به گفتۀ سناتوران امریکایی، طالبان به این تعهد شان پایبند نیستند.
بلال کریمی، یکی از معاونان سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با رادیو آزادی این سخنان سناتوران امریکا را رد کرد و گفت که طالبان به حقوق زنان و دختران افغان ارج می گذارند.
این در حالی است که شماری از فعالان زن در کابل می گویند در نامۀ که دیروز به هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما سپردند، خواسته اند که این سازمان در بارۀ نقض حقوق زنان و دختران از سوی طالبان نباید خاموش بماند.
بنیاد پت تیلمن جایزۀ قهرمان سال ۲۰۲۱ را به فوزیه کوفی اهدا کرد

بنیاد پت تیلمن (Pat Tillman) جایزۀ قهرمان سال ۲۰۲۱ این بنیاد را به فوزیه کوفی سیاستمدار و فعال حقوق زن در افغانستان، اهدا کرد.
این بنیاد گفته که بانو کوفی به خاطر فعالیت در بخش صلح و دفاع از حقوق زنان برندۀ این جایزه شناخته شده است.
فوزیه کوفی شامل ترکیب اعضای تیم مذاکره کنندۀ دولت پیشین افغانستان بود و در مذکرات با طالبان حضور داشت.
او اندکی پس از سقوط کابل به دست طالبان در پانزدۀ اگست، به بیرون از افغانستان رفت.
بنیاد پت تیلمن که نشست هایی را برای ارجگذاری از نظامیان متفاعد امریکا برگزار می کند، روز پنجشنبه (۱۳ عقرب) از فعالیت های بانو کوفی ستایش کرد.
در این نشست از کسانی هم یاد آوری شد که در ماموریت انتقال افراد از افغانستان نقش داشتند.
زنان و دختران معترض در کابل: جامعه جهانی افغانها را فراموش کرده است

شماری از دختران و زنان در تجمع اعتراضی در کابل گفتند که اعضای جامعه جهانی مردم افغانستان را فراموش کرده اند و به آنان یاری نمیرسانند.
در تصاویری که معترضان به رادیو آزادی فرستاده اند، آنان میگویند که جامعۀ جهانی در بارۀ اوضاع روان بشری، سیاسی و اقتصادی در افغانستان سکوت اختیار کرده.
شماری از معترضان همچنان خواستند که حکومت طالبان به رسمیت شناخته نشود.
اتحادیۀ اروپا حدود دو هفته پیش بستۀ کمکی به ارزش یک میلیارد یورو به افغانستان را اعلام کرد.
آن سو سازمان ملل متحد به خاطر وضعیت روان اقتصادی و بشری در افغانستان ابراز نگرانی کرده و بر رسیدگی به موقع به این اوضاع تأکید ورزیده.
معترضان در این جریان شکایت کردند که طالبان اعتراض آنان را پراکنده کردند.
طالبان تا کنون در این مورد تبصره نکرده اند.
شماری از زنان افغان از سازمان ملل خواسته اند که بر طالبان فشار وارد کنند

یک تعداد از زنان مطرح افغان از سازمان ملل متحد خواسته پیش از آنکه چوکی افغانستان در سازمان ملل متحد را به کسی بدهد، بر طالبان فشار وارد کند که به تامین حقوق زنان متعهد شوند.
در این گروه زنان مطرح که دیروز به دفتر مرکزی سازمان ملل متحد در نیویورک رفته بودند، فوزیه کوفی و ناهید فرید اعضای پیشین ولسی جرگه، اصیلا وردک دپلومات سابق و انیسه شهید خبرنگار شامل اند.
سازمان ملل متحد بر این غور میکند که چوکی نماینده گی افغانستان در ملل متحد را به حکومت سابق افغانستان بدهد یا طالبان.
کمپاین آنلاین برای بازگشایی مکاتب دختران در افغانستان آغاز شده است

شماری از حامیان حقوق زن به شمول ملاله یوسفزی برندۀ جایزه نوبل کمپاین آنلاین برای بازگشایی مکاتب دختران در افغانستان را به راه انداخته اند.
زرقا یفتلی، شهرزاد اکبر و ملاله یوسفزی در یک نامۀ سرگشاده در انترنت که تاکنون بیش از دوصد و بیست هزار نفر آنرا امضا کرده اند از رهبری طالبان خواسته اند که مکاتب دخترانه فراتر از صنف ششم را در سرتاسر افغانستان بگشایند.
عمر عبدی معاون یونیسف یا صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای حمایت از اطفال که در این اواخر از کابل بازدید کرده گفت که شیخ نورالله منیر سرپرست وزارت معارف طالبان به وی گفته است که طالبان به دختران در همۀ ولایتها اجازۀ آموزش خواهند داد.
مکاتب متوسطۀ دختران در ولایتهای بلخ، سمنگان، کندز، ارزگان و جوزجان اکنون هم باز است.
یونان میزبان ۲۶ قاضی و وکیل زن از افغانستان است

وزارت خارجه یونان میگوید، ۲۶ قاضی و وکیل زن که از افغانستان به اینکشور رسیده اند، تا هنگام پذیرفتهشان در سایر کشورهای غربی، مهمان یونان خواهند بود.
رسانههای یونان به نقل از وزارت خارجۀ اینکشور گزارش میدهند که این زنان با خانوادههایشان پنجشنبه شب (۸ میزان) به آتن رسیدند.
بر اساس گزارشها، طیاره حامل آنها از تیبلیسی پایتخت گرجستان پرواز کرده بود.
همزمان با این صدراعظم یونان گفته که با خرابی وضعیت افغانستان، کشورش اجازه نمیدهد تا بحران مهاجرت سال ۲۰۱۵ تکرار شود.
او گفته که به هجوم سیل آسا و غیر قابل کنترل پناهجویان افغان در یونان اجازه داده نخواهد شد.
در سال ۲۰۱۵ نزدیک به یک میلیون پناهجو که بیشترشان شهروندان سوریه، افغانستان و عراق بودند، از راه ترکیه خود را به یونان رسانیدند. اکنون نگرانی از موج دیگر مهاجرت به اروپا، پس از سقوط کابل به دست طالبان افزایش یافته است.
طالبان: کار روی طرزالعمل آغاز دروس دختران بالاتر از صنف ۶ ادامه دارد

طالبان میگویند، کار روی طرزالعمل رفتن دختران به مکتب ادامه دارد که بر اساس آن دروازههای مکاتب برای دختران بالاتر از صنف شش باز خواهد شد.
پیش از آن تعدادی از نمایندگان زنان از طالبان خواسته اند که مکاتب دختران بالاتر از صنف شش را باز کنند.
بلال کریمی معاون سخنگوی طالبان دیروز سهشنبه (۶ میزان) به رادیو آزادی ابراز امیدواری کرد که این طرزالعمل هرچه زودتر مهیا شود: "تا خواهران ما که به مراکز تعلیمی می آیند، پروسهٔ انتقال آنها مصون و همچنان مأحول تعلیمی آنها مصونتر باشد. ما انتظار طی مراحل طرزالعمل هستیم تا آموزش آنها هم آغاز شود."
اما او نگفت که چه زمانی این طرزالعمل تهیه میشود.
پیش از این هیدر بار رئیس بخش زنان سازمان دیدبان حقوق بشر هفته پیش در مصاحبه با رادیو آزادی گفت که طالبان در دوره حاکمیت قبلیشان در سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی هم آموزش دختران را رد نکرده بودند و میگفتند زمانیکه شرایط آن فراهم شد، دختران را میگذارند که به مکتب بروند، اما به گفته او آن زمان هرگز فرا نرسید.
شماری از زنان افغان خواستار ادامه کمکهای جامعه جهانی شدند

شماری از کارکنان صحی، معلمان و فعالان زن از جامعه جهانی خواسته اند که به کمک اقتصادی به افغانستان ادامه دهند.
این زنان دیروز سهشنبه (۶ میزان) در کابل گردهم آمده بودند.
آنها گفتند که متوقف شدن کمکهای بینالمللی بر زندگی زنان افغان تاثیر منفی گذاشته است.
عاقله نوری یکی از این زنان میگوید: "ما از جامعه جهانی میخواهیم، از بانک جهانی میخواهیم و از دیگر نهادهای بینالمللی میخواهیم که با ما کمک کنند تا معلمان افغان معاششان را بدست آورند و به دختران مانند پسران -آموزش که حق آنها است، بدهند."
به گفته خانم نوری، ۱۲۰ هزار معلم و ۱۴ هزار کارکن صحی، از ۲ تا ۳ ماه معاششان را نگرفته اند.