زن
سیگار: پس از برگشت طالبان به قدرت حدود ۹ صد هزار تن در افغانستان بیکار شده اند

ادارۀ سرمفتش ویژۀ امریکا در امور بازسازی افغانستان "سیگار" گفته است، پیشبینی شده که شمار کل افراد بیکار شده از زمان حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان تا وسط سال روان میلادی به بین هفتصد هزار تا نُه صد هزار تن خواهد رسید.
این اداره دیروز در توییتر خود نوشت که مشخصاً زنان متأثر شده اند و برآورد شده که سطح کاریابی زنان تا میانۀ ۲۰۲۲ نسبت به زمان پیش از به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان، تا ۲۱ درصد کاهش خواهد یافت.
به گفتۀ سیگار، زنان در سال ۲۰۲۰ هفده درصد قوۀ کاری افغانستان را تشکیل میدادند.
این در حالی است که پس از افتادن کابل در پانزدهم ماه آگست سال ۲۰۲۱ به دست طالبان، زنان در بسیاری از ادارههای دولتی وظایفشان را از دست دادند و خانه نشین شدند.
کرزی به طالبان: به خواست علما گوش داده مکاتب دختران را باز کنید

حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان یک بار دیگر از حکومت سرپرست طالبان خواست که مکاتب را به روی دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم باز کند.
او دیروز در توییتر خود با اشاره به خواست مشابه عالمان دینی ولایت بادغیس نوشته است که عالمان دینی در ولایت های مختلف میخواهند که مکاتب دخترانه باز شوند.
آقای کرزی افزوده است که از حکومت سرپرست طالبان میخواهد که به خواست عالمان دینی احترام کند.
آقای کرزی پیش از این نیز در گفتوگو به شبکۀ خبری سی ان ان بر بازگشایی این مکاتب تأکید کرده بود.
نزدیک ده ماه است که دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم مکتب از رفتن به مکاتب محروم اند.
زنان معترض در کابل خواستار تامین حقوق شان شدند

ده ها زن امروز یکشنبه در کابل دست به تظاهرات زدند و از حکومت طالبان خواهان تامین حقوق شان شدند، از جمله حق آموزش، لغو حجاب اجباری و پرداخت حقوق ماهانه کارمندان زن.
یکی از معترضان که به دلایل امنیتی نخواست نامش گرفته شود به رادیو آزادی گفت که شمار معترضان امروز به بیش از چهل تن میرسید.
او ادعا کرد که طالبان جریان راهپیمایی را به هم زدند.
به گفته او، موترهای رینجر طالبان در ساحه حضور داشت و معترضان را تعقیب کرده و باعث پراکنده شدن آنها شد.
طالبان هنوز در مورد راهپیمایی امروز زنان چیزی نگفته اند، اما پیش از این هم شماری زنان معترض در نقاط مختلف افغانستان گفته اند که با خشونت طالبان روبهرو شده و در برخی موارد حتی بازداشت هم شده اند.
پیش از این ریچارد بنِت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در کابل از مقامهای طالبان خواست تا راهی را انتخاب کنند که ثبات و آزادی را برای همه افغانها به ویژه زنان افغان به همراه داشته باشد.
انتقاد بلینکن از حکومت طالبان به دلیل افزایش محدودیتها بر زنان افغان

انتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحدۀ امریکا، از حکومت طالبان به دلیل افزایش محدودیتها بر زنان افغان انتقاد کردهاست.
آقای بلینکن در تویتر خود نوشته که محدود کردن شدید توانایی نصف جمعیت از مشارکت کامل، مساوی و معنیدار در جامعه باعث پیشرفت صلح، ثبات یا توسعه نخواهد شد.
انتونی بلینکن وزیر امور خارجه امریکا، یکجا با وزرای خارجه هفت کشور صنعتی جهان (جی هفت) نیز از محدودیتهای روزافزون طالبان بر زنان و دختران افغان ابراز نگرانی کردهاست.
وزرای خارجه هفت کشور صنعتی جهان (جی هفت) شام گذشته در بیانیهای مخالفت شدید شان را با افزایش محدودیتهای طالبان بر حقوق و آزادیهای زنان افغان ابراز نموده و اظهار تأسف کردهاند.
هفت کشور بزرگ صنعتی جهان کانادا، فرانسه، جرمنی، ایتالیا، جاپان و امریکا را شامل میشود.
طالبان: کار روی بازگشایی مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم ادامه دارد

وزارت معارف حکومت طالبان میگوید که یک کمیته در مورد چگونگی گشایش مکتبهای دخترانه بالاتر از صنف ششم در افغانستان کار میکند.
عزیز احمد ریان سخنگوی این وزارت شام گذشته (۱۸ ثور) به رادیو آزادی گفت که نمیداند این کمیته چه زمانی کارش را به پایان میرساند: "تا جائیکه من در جریان استم، حقیقت دارد که برای بازگشایی مکتبهای دخترانه که تحت کدام شرایط این مکتبها باز شوند، یک کمیته از علمای کرام تعیین شده است."
حکومت طالبان قبلاً اعلام کرده بود که تمام مکاتب دختران و پسران در شروع سال تعلیمی جدید آغاز میشود، اما در همان روز به دختران بالاتر از صنف شش گفته شد که تا امر ثانی در خانه بمانند.
با گذشت نزدیک به ۹ ماه از حاکمیت دو باره طالبان در افغانستان، تا اکنون برای دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب داده نشده است.
رینا امیری: جهان اسلام باید از حقوق زنان و دختران افغان دفاع کند

رینا امیری نماینده ویژه امریکا برای زنان و حقوق بشر افغانستان میگوید، جهان اسلام باید از حقوق زنان و دختران افغان دفاع کند.
او این مطلب را دیروز در حساب توییترش نوشته است.
خانم امیری شام دیروز یکشنبه برای سفرای برخی کشورهای اسلامی ضیافت افطار ترتیب داده بود.
او در این ضیافت در باره مسایل افغانستان بحث کرد که در اکثر آن همه توافق داشتند.
نماینده ویژه امریکا برای زنان و حقوق بشر افغانستان افزود که محروم کردن زنان از کار و دختران از آموزش در هیچ یک از کشورهای اسلامی جهان دیده نشده است.
با برگشت طالبان به قدرت در افغانستان بیش از هشت ماه میشود که دختران بالاتر از صنف ششم از حق آموزش محروم شده اند.
نمایشگاه صنایع دستی زنان تجارت پیشه در کابل راه اندازی شد

مسئول اتاق تجارت و صنایع دستی زنان افغانستان از برگزاری نمایشگاهی برای زنان تجارت پیشه در کابل خبر دادند.
رویا حافظی، مسئول اتاق تجارت و صنایع زنان افغانستان به رادیو آزادی گفت، در این نمایشگاه ۷۰ بانوی تجارت پیشه صنایع دستی و تولیدات شان را به نمایش گذاشته اند.
به گفته بانو حافظی، این نمایشگاه زیر نام "بیاید از ما خرید کنید" در فاز اول شهرک آریا برگزار شده است.
او افزود، این نمایشگاه به مدت پنج روز از ساعت ۱۰ الی ۷ شب ادامه خواهد داشت.
این نمایشگاه در حالی برگزار میشود که شماری زیادی از زنان تجارت پیشه فعالیتهای تجارتیشان را متوقف و یا هم کشور را ترک کرده اند.
علمای دینی پکتیا خواستار بازگشایی مکاتب دختران شدند

علمای دینی در پکتیا از طالبان خواسته اند که مکاتب دختران را باز کنند.
این علما دیروز چهارشنبه در یک تجمع در شهر شرنه گفتند که تعلیم بر مرد و زن فرض است، پس همانطوری که به تعلیم پسران توجه میشود به آموزش دختران هم توجه شود.
قبل از این در شهرهای کابل، مزارشریف و هرات هم علمای دینی عین خواست را از طالبان کرده بودند.
علمای دینی بلخ خواستار بازگشایی مکاتب متوسطه و لیسه دختران شدند

علمای دینی در بلخ از طالبان خواسته اند که دروازه های مکاتب متوسطه و عالی را به روی دختران بازگشایی کنند.
نشستی بزرگی در این رابطه دیروز یکشنبه در دارالعلوم ابوذر غفاری برگزار شده بود.
محبوب الحق مخدومزاده به رادیو آزادی گفت که آنها به دلیل صدای تعلیم دختران را از منبر بلند کردند که به گفتهٔ او اسلام برای دختران حق آموزش داده است.
طالبان در آغاز سال آموزشی پس از ساعاتی از بازگشایی مکاتب دروازه های مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران تا اعلام بعدی بستند.
اتاق تجارت و سرمایه گذاری کندهار خواستار رسمی شدن فعالیت زنان تجارت پیشه شد

اتاق تجارت و سرمایهگذاری کندهار میگوید، با آنکه صدها زن در بخشهای مختلف مصروف کارهای تولیدی اند اما به گونۀ رسمی عضو کدام اتحادیه و یا اتاق تجارت زنان نیستند.
عبدالباقی، معاون این اتاق امروز به رادیو آزادی گفت، این زنان در بخشهای مختلف از جمله صابون سازی، خامک دوزی، صنایع دستی، تولید رب انار و غیره فعالیت میکنند، اما تولیدات شان از طریق شرکتهای مختلف به قیمت ناچیز خریداری میشود و در داخل و خارج کشور به بازار عرضه میشود.
آقای باقی میگوید، اتاق تجارت و سرمایه گذاری کندهار در زمان حکومتهای قبلی و کنونی تلاش کرده تا به فعالیت این زنان رسمیت داده شود و آنان عضو اتحادیهها و یا هم اتاق تجارت زنان شوند اما با وجود وعدههای مقامهای حکومتی مربوطه تا کنون در این زمینه توجهی صورت نگرفته است.
وی افزود، تولیدات صابون ساخت دست زنان بیشتر از طریق شرکت ارغندی به کانادا و دیگر کشورهای اروپایی صادر میشود اما هیچ گاهی تولیدات این بانوان در نمایشگاههای خارجی به نمایش گذاشته نشده است.
به گفتۀ آقای باقی، رسمی شدن فعالیت زنان تولید کننده و تجارت پیشه در این ولایت سبب رشد اقتصادی خانوادهها میشود.