زن
رینا امیری: تصامیم طالبان در مورد زنان فاصله شان با جامعه جهانی را افزایش میدهد

رینا امیری نماینده ویژه ایالات متحدۀ آمریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان میگوید که طالبان با افزایش محدودیتها بر زنان و دختران افغان، فاصلهشان را با جامعه جهانی افزایش میدهند.
رینا امیری امروز پنجشنبه (۲ فبروری) در توییتر خود همچنان نوشته که طالبان به سیاستهای قبلی دهه ۹۰ که در قدرت بودند، بازگشته اند.
نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان این اظهارات را در حالی نموده که انتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا محدودیتهای جدید را بر ویزای طالبان اعلام کرد.
بلینکن دیروز چهارشنبه در اعلامیهای گفت که این محدودیتها روی برخی از اعضای فعلی و سابق طالبان، اعضای گروههای امنیتی غیر دولتی و سایر افرادی که تصور میشود، مسئول یا دخیل در محدودیتهای وضع شده بر زنان و دختران افغان اند، وضع میشود.
در پایان سال ۲۰۲۲ میلادی طالبان زنان را از کار در سازمانها و ادارات غیردولتی منع کردند و پیش از آن نیز دروازههای پوهنتونها را به روی دختران افغان بستند.
طالبان علاوه بر این دروازههای مکاتب متوسطه و لیسههای دختران را بیش از ۵۰۰ روز میشود که مسدود نگهداشته اند.
یک کتابخانه ویژه بانوان در بامیان گشایش یافت

یک کتابخانه ویژه بانوان در ولایت بامیان افتتاح شد.
مسئولان این کتابخانه میگویند هدف آنان ترویج مطالعه و کتابخوانی در میان بانوان است.
نیکبخت ثنا یک مسئول این کتابخانه به رادیو آزادی میگوید که این کتابخانه تحت نام "کاج" به ابتکار او و حمایت مالی موسسه برک با هزینه ۱۵۰ هزار افغانی راه اندازی شده است.
خانم ثنا میگوید که اکنون ۵۰۰ الی ۶۰۰ جلد کتاب در بخشهای مختلف به ویژه فلسفه، روانشناسی، جامعه شناسی و رومان در این کتابخانه موجود است.
او به رادیو آزادی گفت :" خواست من از دولت همین است که خانمها را اجازه بدهد حداقل همین فضا که من ایجاد کردهام خانمها بیایند کتاب مطالعه کنند و در خانه نمانند خود را قید نکنند از همین فضای مطالعه استفاده کنند."
به گفته این خانم در هنگام افتتاح کتابخانه کاج رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در بامیان از ابتکار او حمایت کرده و گفته است که با آنان همکاری میکند.
این در حالیست که طالبان پس از حاکمیتشان محدودیتهای زیادی در بخشهای آموزشی، تحصیلی و کار بر زنان وضع کرده اند.
امینه محمد: آنچه را طالبان ایجاد محیط امن برای زنان میدانند، ظلم است

امینه محمد معاون سرمنشی سازمان ملل متحد میگوید که او و هیئت همراهش در سفر آخر شان به افغانستان از تمام امکانات برای ملاقات با مقامهای طالبان استفاده کردند تا آنها را تشویق کنند که محدودیتهای وضع شده بر زنان و دختران را حذف کنند.
خانم محمد در راس یک هیئت، سفر چهار روزهاش به افغانستان را جمعۀ هفته گذشته به پایان رساند.
او دیروز چهارشنبه (25 جنوری) در یک کنفرانس خبری در نیویارک گفت که برعلاوه سرپرست وزارت خارجه، با چهار سرپرست وزیر دیگر و یکی از معاونین رئیس الوزرای طالبان دیدار کرده است که در آن به طور واضح در مورد محدودیتهای وضع شده بر زنان و دختران در افغانستان گفتگو کرده است.
به گفته امینه محمد، تاکید این مقامهای طالبان این بود که به تلاشهای آنها جهت ایجاد محیط امن برای زنان اهمیت زیاد داده نشده است.
اما خانم محمد گفته آنچه را که طالبان ایجاد محیط امن برای زنان می دانند به نظر او ظلم است.
حکومت طالبان تا اکنون در رابطه به این اظهارات معاون سرمنشی سازمان ملل متحد چیزی نگفته است.
پس از تسلط دوباره بر افغانستان، حکومت طالبان بر زنان محدودیت های گسترده وضع کرده و دختران و زنان را از رفتن به مکتب بالاتر از صنف ششم، پوهنتونها، کار در دفاتر غیردولتی خارجی و داخلی و رفتن به امکان عامه منع کرده اند.
امینه محمد: بدون کمکهای خارجی شمار زیاد از زنان و اطفال در افغانستان میمیرند

امینه محمد معاون سرمنشی ملل متحد به کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد قطع نمودن کمکهای بشری به مردم افغانستان هشدار داد.
به گفته او هر چند طالبان حقوق زنان را در افغانستان محدود ساخته اند، ولی حکومتهای این کشورها باید به مالیه دهندگان خود تشریح کنند که چرا باز هم به افغانستان پول میدهند.
خانم محمد که به تازگی در راس یک هيئت بلند رتبه ملل متحد به افغانستان رفته بود افزود حقیقت تلخ اینست که بدون کمکهای خارجی زنان و اطفال زیاد در افغانستان میمیرند.
با تاکید بر ضرورت کمک بشری به افغانستان خانم محمد گفت: افغانستان شاهد سرمای منفی سی درجه سانتی گیرد میباشد و بعضی مردم در چنین حالت حتی نان برای خوردن ندارند.
او تاکید نمود که هدف جامعه جهانی باید این باشد که فشار را بر تندروان طالبان بیشتر بسازد تا تصامیم تبعیض آمیز خود را علیه زنان لغو کنند و یا حداقل در بخشهای مانند کار و تعلیم زنان استثنا قایل شوند، زیرا این عمل کار زنان را در بخشهای خیریه متاثر ساخته است.
کرن دیکر: آموزش سرمایه گذاری برای آینده افغانستان است

کارین دیکر شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان میگوید این دشوار است که روز جهانی آموزش را امروز تجلیل کرد چون دختران و زنان در افغانستان از این حق محروم اند.
وی در توییت خود می افزاید که آموزش در واقعیت سرمایه گذاری برای آینده افغانستان است و باید دختران و پسران به آن دسترسی داشته باشند.
روز جهانی آموزش در حالی فرا میرسد که میلیونها دختر در افغانستان از آموزش ثانوی و متوسطه و تحصیلات عالی محروم اند.
با برگشت طالبان به قدرت در افغانستان در تابستان سال ۲۰۲۱، مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم مسدود شد و یک ماه پیش طالبان درهای پوهنتونها را نیز به روی دختران تا اطلاع ثانی مسدود کرد.
این اقدامات طالبان نکوهش جهانی را به همراه داشته است.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد "یونسکو" امسال از روز جهانی آموزش به عنوان روز دختران افغانستان تجلیل میکند.
در دسامبر سال ۲۰۱۸ ، مجمع عمومی ملل متحد ، ۲۴ جنوری را به عنوان روز جهانی آموزش، به منظور نقش تعلیم در صلح و انکشاف اعلام کرده است.
ادارههای ملل متحد خواستار دسترسی دختران افغان به حق تحصیل شدند

ادارههای سازمان ملل متحد، در روز جهانی آموزش، خواهان دسترسی دختران افغان به حق تحصیل شده اند.
اداره آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد "یونسکو" در توییتی امروز سهشنبه (۲۴ جنوری) گفت که در حال حاضر شمار دختران در مکتبهای متوسطه و لیسه هم مانند سال ۲۰۰۱ در افغانستان به صفر رسیده است.
این اداره گفته که به صورت تقریبی در سال ۲۰۲۱، از هر ۱۰ دختر در افغانستان، ۴ تن آنها به مکتب میرفتند اما اکنون شمارشان گنگ است.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان هم امروز در توییتی گفت که آموزش حق همه است و تمامی دختران بالاتر از صنف ششم در افغانستان باید حق دسترسی به آنرا داشته باشند.
به گفتۀ این نهاد، آموزش میتواند جامعه را از فقر به سوی شگوفایی برساند.
در نزدیک به یک و نیم سال که طالبان در افغانستان دوباره به قدرت باز گشته اند به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب داده نشده و به تازگی دروازه پوهنتونها نیز به روی آنان بسته شده است.
یونسکو: حضور زنان در پوهنتونهای افغانستان به صفر رسیده است

اداره آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد "یونسکو" میگوید که حضور زنان در پوهنتونهای افغانستان به صفر رسیده.
این اداره شام روز گذشته دوشنبه (۲۲ جنوری) در توییترش نوشته که طی دو دهه گذشته، حضور زنان در موسسههای تحصیلات عالی افغانستان بیست مرتبه بیشتر شده بود اما اکنون آنها اجازه ندارند که در کشورشان به تحصیلات عالی بپردازند. به گفته یونسکو، چنین اقدام غیر قابل پذیرش است.
در ادامه آمده که پس از سقوط حاکمیت نخست طالبان در سال ۲۰۰۱ میلادی، شمار دختران در موسسههای تحصیلات عالی افغانستان تا سال ۲۰۲۱، به نزدیکی ۱۰۴ هزار تن میرسید.
یونسکو گفته که روز جهانی آموزش را که فردا سهشنبه (۲۴ جنوری) مصادف به برگزاری آن است، برای دختران افغانستان اختصاص داده تا در نتیجه توجه جهانیان را به آنها جلب کند.
ملل متحد: احیای حقوق زنان و دختران افغان مسئولیت جامعه جهانی است

سازمان ملل متحد میگوید که جامعه جهانی مسئولیت دارد تا حقوق زنان و دختران افغان را احیأ کند.
این اداره، در توییتی دیروزش (شنبه 21 جنوری) به نقل اندری ازو لایه مدیر عمومی اداره آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد "یونسکو" گفت که روز جهانی آموزش امسال برای زنان و دختران افغان اختصاص یافته است.
روز سهشنبه ۲۴ جنوری مصادف است به روز جهانی آموزش.
یونسکو در نظر دارد که روز سهشنبه نشست بزرگی را برگزار کند و در آن بخواهد که هر چه زودتر محدودیتها بر آموزش زنان و دختران افغان برداشته شود.
طالبان، با وجود فشارهای روز افزون جامعه بینالمللی مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنوف ششم مسدود کرده اند و یک ماه پیش دروازه پوهنتونها را نیز به روی دختران بستند.
امینه محمد: طالبان روی تصمیم شان در مورد کار و تحصیل زنان و دختران بازنگری کنند

امینه محمد معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در ملاقات با مولوی عبدالسلام حنفی، معاون اداری رئیس الوزرای طالبان، نگرانیاش را در مورد کار زنان و آموزش دختران ابراز کرده است.
در این ملاقات که دیروز چهارشنبه در ارگ در کابل صورت گرفت، خانم امینه خواستار بازنگری تصمیمهای طالبان در مورد کار زنان و آموزش دختران شد.
جزئیات و تصاویر این دیدار در توییتر ارگ منتشر شده و از قول خانم محمد گفته شده که نیاز به کار و فعالیت زنان در بسیاری از عرصهها وجود دارد، بنابرین مسائل به جود آمده، باید با گفتگو حل و فصل شود.
ارگ از قول عبدالسلام حنفی نوشته که آنها در چارچوب شریعت اسلامی و سنن افغانی به حقوق زنان در عرصههای صحت، آموزش و امنیت احترام میگذارند.
حنفی همچنان سازمان ملل متحد را به بیتوجهی به فهرست سیاه، به رسمیت شناختن حکومت طالبان و عدم واگذاری کرسی نماینده دایمی این سازمان به این گروه، متهم کرده است.
مرسل نبیزاده عضو پارلمانِ جمهوری مخلوع افغانستان کشته شد

مرسل نبیزاده عضو پیشین ولسی جرگۀ جمهوری مخلوع افغانستان در کابل کشته شد.
خالد زدران سخنگوی فرماندهی امنیۀ حکومت طالبان در کابل در پیامی به رسانه ها امروز یکشنبه گفت که بانو نبیزاده با یک محافظش در خانه اش در منطقۀ احمدشاه بابا توسط افراد مسلح ناشناس به قتل رسیده و برادرش زخمی شده است.
انگیزۀ رویداد هنوز مشخص نیست.
مسئولیت حمله را کسی یا گروهی تااکنون نپذیرفته است.