زن
یوناما: طالبان به کمپاین شدید علیه زنان پایان دهند

رزا اوتونبایوا نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان میگوید که طالبان باید کمپاین شدید در برابر زنان را پایان دهند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان "یوناما" دیروز چهارشنبه (۱۱ جنوری) در تویتی گفت که اوتونبایوا در این مورد هشدار جهان را با امیرخان متقی وزیر خارجه حکومت طالبان شریک ساخته است.
به گفتۀ یوناما، طالبان باید محدودیتهای کاری و آموزشی بر زنان و دختران را لغو کنند تا دامنه بیثباتی و فقر در افغانستان گسترده تر نشود.
در یک تویت جداگانه، یوناما گفته که مارکس پوتزل معاون این ماموریت، با شیر محمد عباس ستانکزی معین وزارت خارجه حکومت طالبان در مورد آموزش دختران گفتگو کرده.
ستانکزی پیش از این، آموزش دختران را مهم دانسته و به تازگی گفته است، تنها آن فرمانهای رهبر طالبان تطبیق شود که اساس شرعی دارد.
طالبان در ماه دسمبر محدودیتهای آموزشی را بر دانشجویان دختر وضع کردند و سپس هم برای زنان کارمند در موسسههای غیر دولتی دستور دادند که سر کار نیایند.
بودجه پوهنتون تهران به خاطر اعطای بورسیه به دانشجویان افغان افزایش یافته

ایران در نظر دارد تا بانوان بیشتر دانشجو از افغانستان را در پوهنتون تهران بپذیرد.
خبرگزاری مهر ایران دیروز (۸ جنوری) گزارش داد که بودجه این پوهنتون به خاطر بورسیه به دانشجویان افغان افزایش یافته.
معصومه ملک یک مقام پوهنتون تهران گفته که افزایش بودجه این پوهنتون، تواناییها را افزایش میدهد تا دانشجویان بیشتر افغان، به ویژه زنان در سال ۲۰۲۳ پذیرفته شوند.
به گزارش مهر، در حال حاضر ۴۷۰ تن از دانشجویان افغان در پوهنتون تهران مشغول آموزش استند که حداقل ۱۴۰ تنشان زنان استند.
اعلام ایران در حالی صورت گرفته که وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان، در ۲۰ دسمبر از بستن پوهنتونهای افغانستان به روی دانشجویان دختر تا اطلاع بعدی خبر داد.
معترضان در واشنگتن خواستار حمایت آمریکا و جامعه جهانی از زنان افغان شدند

شماری از افغانهایی مقیم ایالات متحده با برگزاری نشست اعتراضی در مقابل قصر سفید در واشنگتن از امریکا و جامعۀ جهانی دیروز خواستند که از زنان در افغانستان حمایت کنند.
اشتراک کنندگان این گردهمایی گفتند، تا زمانیکه طالبان محدودیت ها بر زنان و دختران را در افغانستان دُور نکرده اند، واشنگتن و جامعۀ بینالمللی تعاملات با رهبران طالبان را متوقف کنند.
در قطعنامۀ که در پایان گردهمایی منتشر شد خواسته شده است که دفاتر سیاسی طالبان در خارج افغانستان مسدود و دارایی هایی رهبران طالبان منجمد شوند.
طالبان در ادامۀ وضع محدودیت ها بر زنان و دختران در افعانستان، حدود دو هفته پیش، تحصیل دختران را تعلیق کردند و سپس زنان را از کار کردن در سازمان ها و موسسات داخلی و خارجی غیر دولتی در این کشور منع کردند.
اعلام بورسیه های سه پوهنتون ایران به دختران دانشجوی افغان

سه پوهنتون ایران برای ادامه تحصیل دختران افغان بورسیه های را اعلام کرده اند.
رسانههای دولتی ایران دیروز یکشنبه به نقل از وحید حدادی سرپرست وزارت علوم ایران گزارش دادند که پوهنتونهای تهران الزهرا، کوثر خراسان شمالی و حضرت معصومه قم آماده ارائه آموزش به دختران افغانستانی اند.
پوهنتون الزهرا به پذیرش ۵۰ دختر افغان و پوهنتون حضرت معصومه به شمولیت ۳۰۰ دختر افغان، وعده داده.
این نهادهای تحصیلی ایران گفته که در صورت افزایش امکانات لیلیه، آمادگی پذیرش تعداد بیشتری از دختران افغان را دارند.
پس از ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران افغان از سوی طالبان، ایران تضمین داده که آموزش آنلاین و حضوری برای دختران افغان را فراهم میکند.
علاوه بر ایران، امریکا، قطر، امارات متحده عربی و برخی کشورهای دیگر جهان نیز صدها بورسیه را برای دختران افغان وعده داده اند.
اگرچه، دختران افغان از این بورسیه ها استقبال میکنند، اما نگران اند که مبادا طالبان جلو آموزش و تحصیل آنها را در خارج از کشور بگیرند.
دوازده کشور از طالبان خواسته که تصمیمش در مورد ممنوعیت کار زنان را لغو کند

وزیران خارجه دوازده کشور از جمله ایالات متحده آمریکا و کانادا و همچنین اتحادیه اروپا از حکومت طالبان خواسته اند تا تصمیمش در مورد ممنوعیت کار زنان در اداره های غیردولتی داخلی و خارجی را هرچه زودتر لغو کند.
خبرگزاری رویترز امروز اعلام کرد که این کشورها در بیانیهای مشترک این خواست را مطرح کرده اند.
از سوی دیگر، سازمان ملل متحد روز چهارشنبه اعلام کرد که برخی از فعالیتهای مهم در افغانستان برای مدت کوتاهی متوقف شده و هشدار داد که ممکن است فعالیتهای دیگر هم متوقف شوند.
سازمان ملل متحد دلیل توقف برخی از فعالیتهای بشردوستانه در افغانستان را اقدام طالبان مبنی بر ممنوعیت کار زنان در اداره های غیردولتی خوانده است.
مارتین گریفیتس هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد گفته که نقش زنان در ارایه کمک ها باید ادامه یابد.
یک تاجر اماراتی به صد دختر افغان زمینه تحصیلات در دُبی را فراهم میکند

پس از تصمیم طالبان مبنی بر تعلیق تحصیل دختران در افغانستان، یکی از تاجران برجستۀ امارات متحدۀ عربی وعده کرده که با صد دختر افغان کمک خواهد کرد که وارد دُبی شوند و تحصیلات خود را در آنجا تکمیل کنند.
روزنامۀ انگلیسی زبان نشنل چاپ ابوظبی امروز گزارش داد که خلف الحبتور بنیانگذار و رئیس گروپ الحبتور پیشنهاد کرده که آماده است با مقامها برای حمایت از محصلان افغان به دور از هر گونه موضع سیاسی کار کند.
او گفته است که محرومیت محصلان دختر از تحصیل در پوهنتونها تأسفآور و غمانگیز است.
وزارت تحصیلات عالی طالبان روز سه شنبه طی مکتوبی تحصیل دختران را در پوهنتونهای افغانستان تا امر ثانی تعلیق کرد.
این اقدام در داخل و بیرون افغانستان واکنشها و انتقاد هایی تندی را در پی داشته است.
سازمان همکاری اسلامی از بسته شدن پوهنتونها به روی دختران در افغانستان ابراز نگرانی کرد

سازمان همکاری اسلامی در مورد تصمیم اخیر طالبان در رابطه با مسدود ساختن دروازه های پوهنتون ها به روی دختران افغان ابراز نگرانی کرده است.
در توییتر رسمی این سازمان امروز چهارشنبه گفته شده که حسین ابراهیم طه سرمنشی سازمان همکاری اسلامی در مورد تصمیم اداره حاکم در افغانستان مبنی بر تعطیلی پوهنتونهای دختران و زنان برای مدت نامعلوم، نگرانی شدید خود را ابراز داشته و این تصمیم را تقبیح کرده است.
حکومت طالبان دیروز سهشنبه (بیست و نهم قوس) اعلام کرد که دختران افغان تا امر ثانی نمیتوانند به پوهنتون ها بروند.
قصر سفید بسته شدن پوهنتون ها بروی دختران در افغانستان را محکوم کرد

امریکا بعد از اینکه طالبان پوهنتونها را به روی دختران مسدود کرد گفت با متحدان خود در مورد در تماس است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان شب گذشته اعلان کرد که همه پوهنتون ها تا امرثانی به روی دختران مسدود خواهند بود.
ادریان واتسن، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا اواخر دیشب گفت که قصر سفید این تصمیم طالبان را با شدت محکوم میکند.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه امریکا هم دیروز سهشنبه گفت واشنگتن میبیند که برای پاسخگو قرار دادن طالبان چه کاری کرده میتواند.
باربارا ود وارد سفیر بریتانیا در ملل متحد هم این تصمیم طالبان را یک نقض آشکار دیگر حقوق زنان خوانده محکوم کرد.
ملل متحد: حدود شش میلیون نفر در افغانستان در یک قدمی قحطی قرار دارند

اداره سازمان ملل متحد برای برابری جنسیتی و توانمند سازی زنان در افغانستان میگوید که در حال حاضر حداقل شش میلیون نفر در این کشور در یک قدمی قحطی قرار دارند.
این اداره دیروز سهشنبه در رشته پیامهای در توییترش نوشت که بحران بشری همراه با محدودیت های شدید بر حقوق اولیه به این معنی است که زنان و دختران افغان بیشتر از همه عقب مانده اند.
به گفته این اداره، زنان و دختران در افغانستان کمتر به خدمات اساسی دسترسی دارند و آنها با موانع سفر بدون محرم و کار در بیرون از خانه مواجه اند.
با برگشت طالبان به قدرت در تابستان ۲۰۲۱، حکومت سرپرست طالبان محدودیتهای بیشتر را بر زنان در این کشور وضع کرد، مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران مسدود شدند، زنان از کار در ادارههای دولتی به استثنای چند اداره محدود منع شدند، و به زنان دستور داده شد که بدون محرم شرعی سفر نکنند.
این محدودیتها با واکنش گسترده کشورها و سازمانهای حقوق بشری به همراه بوده.
۵۶۰ محصل دختر از دورۀ لیسانس پوهنتون بامیان فارغ شدند

خبرگزاری باختر که زیر کنترل طالبان است گزارش داده که ۵۶۰ محصل دختر از دورۀ لیسانس پوهنتون بامیان فارغ شده اند.
خبر می افزاید که عبدالله سرحدی والی حکومت طالبان در بامیان به این مناسبت گفته که حکومت طالبان از آموزش دختران در چوکات شریعت اسلامی حمایت میکند.
این در حالی است که با گذشت تقریباً شانزده ماه از برگشت طالبان به قدرت، دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب محروم شده اند.
اما وزارت معارف حکومت طالبان به روز چهارشنبه گذشته از همه دختران صنف دوازده امتحان فراغت گرفت.
امتحان یکروزه با انتقادهای برخی از شاگردان و معلمان به همراه شد. یک معلم زن در مصاحبه با رادیو آزادی امتحان را "ارتقای کاذب" دانش آموزان دختر خواند.