روزنامه دان روز دوشنبه به نقل از مقامهای پولیس گزارش داده که در این دستورالعمل آمده است تا برای افغانهایی که کارت «پی او آر» نیز باید هشدار داده شود که تا ۳۰ جون پاکستان را ترک کنند.
روزنامه دان نوشته که به پولیس نیز هدایت داده شده تا افغانهایی که در جرایم دست دارند را همراه با خانوادههایشان بازداشت و اخراج کنند.
حکومت پاکستان در ماه جنوری امسال اعلام کرد که این مهاجرین باید تا ۳۱ مارچ کشور را ترک کنند، در غیر آن در اول اپریل برای اخراجشان از زور کار گرفته خواهد شد.
با این حال، شماری از مهاجران افغان در مناطق مختلف پاکستان پیش از این به رادیو آزادی گفته اند که پولیس از قبل روند بازداشت و آزار و اذیت آنها را آغاز کردهاست.
در همین حال، شماری از مهاجرین افغان دارنده کارت (ایسیسی) میگویند که اعلام خروجشان از پاکستان، خوشیهای عید را از آنان گرفته و نمیدانند پس از اول اپریل چه خواهند کرد.
منصف ناصری باشنده شهر پشاور خیبر پختونخوا به رادیو آزادی گفت: "لذت عید را نمیفهمیم و هنگام افطار هم فکر ما همین بود که ما بعد از عید چه خواهیم کرد، کجا خواهیم رفت، اوضاع خراب است، همه نگران اند."
یک مهاجر افغان دیگر دارنده کارت «ایسیسی» که نخواست ناماش در گزارش ذکر شود و در راولپندی پاکستان زندهگی میکند، میگوید به شدت نگران است: "مهلت داده شده به ما به پایان رسیده است و از فردا به بعد فشار بر ما بیشتر خواهد شد که پندی را رها کنیم، این یک لحظه دشوار برای مهاجرین افغان است. ترک کردن اینجا در این مدت زمان کوتاه خالی از مشکل نیست، زیرا مردم اینجا کارو بار دارند و در وطن هیچ چیزی وجود ندارد."
در همین حال، در آستانه اخراج اجباری صدها هزار مهاجر افغان از پاکستان، شماری از نهادها و چهرههای سیاسی از این وضعیت ابراز نگرانی کردهاند.
فیلیپا کاندلر، رئیس کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در اسلامآباد، این تصمیم پاکستان را تکاندهنده خوانده و در صفحهی اکس (تویترسابق) خود نوشته که بازگشت اجباری به نفع هیچکس نیست، زیرا بهگفته او مهاجرانیکه در سال ۲۰۲۳ به افغانستان بازگردانده شدهاند، در حال حاضر در پاکستان به سر میبرند.
کمیته اقدام مشترک برای مهاجرین در پاکستان در صفحه اکس خود نوشته، در شرایطیکه خانوادهها و جوامع برای تجلیل از عید جمع میشوند، مهاجران افغان در ترس زندهگی میکنند و فکر میکنند که مبادا دروازه شان تک تک شود و آنها توقیف یا اخراج شوند.
کمیته اقدام مشترک برای پناهندهگان به شمول سازمان ملل متحد از نهادهای مدافع حقوق بشر و سفارتهای خارجی میخواهد که این موضوع را به صورت عاجل در بالاترین سطح مطرح کنند.
جنبش تحفظ پشتون گفته است که پاکستان انتقام سیاسی از طالبان حاکم درافغانستان را از افغانهای عام میگیرد.
منظور پشتین رهبر این جنبش در پیام عیدی خود گفت که خیبر پختونخواه سرزمین افغانها است و باید مردم این منطقه در حمایت از افغانهای ساکن در آن بایستند.
این درحالیست که پاکستان روند اخراج مهاجرین بدون اسناد افغان را در نوامبر ۲۰۲۳ آغاز کرد.
به گفته کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان، تا کنون بیش از ۵۲۰ هزار افغان از این کشور اخراج شدهاند.
این نهاد تخمین زده است که ۱،۵ میلیون پناهجوی راجستر شده افغان در پاکستان وجود دارد که از این میان حدود ۸۰۰ هزار تن دارندهگان کارت «ایسیسی» هستند.