تیمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا روز دوشنبه، ۱۲حمل، در یک کنفرانس مطبوعاتی تاکید کرد که حکومت ایران به عنوان حامی عمده تروریزم در منطقه عمل میکند و نسبت به ایالات متحده و متحدانش موضع دشمنانه دارد.
ایران یکی از حکومت های پیشتاز حمایت کننده تروریزم است که از گروه های حزبالله، حماس، حوثیها، طالبان، القاعده و دیگر تروریستها حمایت میکند...
خانم بروس با اشاره به گروههای مورد حمایت ایران در منطقه گفت: «البته ما میدانیم که رژیم ایران با امریکا و شرکا و متحدان ما دشمنی داشته است و همانطور که میدانیم یکی از حکومت های پیشتاز حمایت کننده تروریزم است که از گروه های حزبالله، حماس، حوثیها، طالبان، القاعده و دیگر تروریستها حمایت میکند.»
او سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را یک سازمان تروریستی خوانده گفت که بسیاری از رهبران رژیم ایران نیز به عنوان تروریست و حامیان آنها نام برده شده اند.
خانم بروس افزوده که حکومت ایالات متحده به ایران اجازه نخواهد داد تا به سلاح اتومی دست پیدا کند.
هرچند ایران پیش از این هم به حمایت از حزب الله، حماس، حوثیها و سایر گروههای تروریستی در منطقه متهم شده است، اما این نخستین بار است که ایالات متحده به طور آشکار از طالبان به عنوان «شبکه تروریستی» مورد حمایت ایران در منطقه، نام میبرد.
این در حالیست که در گزارش سالانه اداره ملی استخبارات امریکا که چند روز پیش نشر شد درمورد افغانستان و خطرات احتمالی از افغانستان به امریکا ذکر نشده بود.
حکومت طالبان تا کنون به اظهارات اخیر سخنگوی ایالات متحده که طالبان را یک گروه تروریستی مورد حمایت ایران خوانده، واکنش نشان نداده است.
اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان، پیش از این گفته که روابط آنان با ایران مبتنی بر منافع مشترک و همکاری در راستای ثبات منطقه است و همچنان هرگونه ادعای همکاری با گروههای تروریستی را بیاساس خوانده است.
عباس عراقچی در جریان سفر به کابل: ایران فصل جدیدی را در روابط با طالبان در افغانستان باز خواهد کرد
وزارت خارجه امریکا این اظهارات را درحالی مطرح میکند که اخیرا روابط سیاسی و اقتصادی میان ایران و حکومت طالبان در افغانستان گسترش قابل ملاحظه پیدا کرده است.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران در جنوری سال جاری به کابل سفر کرد و پس از دیدار با مقامات طالبان گفت که ایران فصل جدیدی را در روابط با طالبان در افغانستان باز خواهد کرد.
او همچنین گفته بود که در حال حاضر یک حکومت قوی در افغانستان حاکم است که در سه و نیم سال گذشته قدرت خود را حفظ کرده است.
ایران همچنان نماینده طالبان در تهران را به عنوان سرپرست سفیر افغانستان پذیرفته و قنسولگری افغانستان در مشهد را به نماینده طالبان واگذار کرده است، اما هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
براساس گزارش رسانههای ایرانی، صادرات ایران به افغانستان در سال ۲۰۲۴ چندین برابر افزایش یافته و به سه میلیارد دالر رسیده است.
هرچند حکومت طالبان در افغانستان ظاهراً در تلاش بهبود روابط با امریکا است و به تازگی دو زندانی امریکایی را آزاد کرده است، اما به نظر میرسد که واشنگتن از روابط فزاینده اقتصادی و سیاسی میان ایران و طالبان ناراضی است و احتمالاً معتقد است که تهران میخواهد از طالبان به عنوان نیروی نیابتی استفاده کند.