آنان میگویند، در حالیکه روند تمدید ویزههای افغانها از سوی حکومت پاکستان همچنان با تأخیر مواجه است، روز گذشته (۱۹ جولای) پولیس شماری از خانوادههای افغان را در مناطق مختلف اسلامآباد بازداشت کرده و به حاجی کمپ منتقل کرده است .
این یکی از مهاجران افغان در اسلام آباد پاکستان است.
او که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود به شرط تغییر صدایش در صحبت با رادیو آزادی گفت روز شنبه، ۱۹ جولای، همراه با خانواده چهار نفرهاش به دلیل نداشتن ویزه از ساحه دی ۱۷ این شهر توسط پولیس بازداشت شده و اکنون در حاجی کمپ است.
این افغان که پرونده اسآیوی ایالات متحده را دارد و از سوی سفارت امریکا در اسلامآباد برایش سند محافظت نیز داده شده است، میگوید که پولیس هیچ توجهی به این سند نمیکند، او اما مدعی است که پولیس چنین افراد را در بدل پول رها میکند.
او به رادیو آزادی گفت: "ما یک نامه داریم، به آنها نشان میدهیم مگر آنها باز هم پول میگیرند، بعضی ها در بدل پول آزاد شدند مگر ما هنوز هم اینجا هستیم و اوضاع اینجا خیلی خراب است."
او همچنان میگوید که در این کمپ هیچ امکانات اولیه زندهگی وجود ندارد و پولیس با آنان بدرفتاری میکند.
او افزود که مدت ویزهاش بتاریخ ۱۲ جولای سال روان به پایان رسیده و درخواست تمدید ویزه جدید را حتی در ۱۴ جون ثبت کرده است، اما تا کنون پذیرفته نشده است.
حاجی کمپ در راولپندی موقعیت دارد و مکانی است که افغانها پس از بازداشت به آنجا منتقل میشوند و پس از انجام مراحل بایومتریک، به گونه اجباری از پاکستان اخراج میگردند.
بسیاری از خانواده ها که مدت ویزه های شان به پایان رسیده اکنون به مشکلات جدی مواجه هستند
یاسمین نبی زاده فعال حقوق زنان که در اسلام آباد بسر می برد در این مورد می گوید: "بسیاری از خانواده ها که مدت ویزه های شان به پایان رسیده اکنون به مشکلات جدی مواجه هستند، ترس از بازداشت، اخراج و برخورد های قانونی باعث این میشود که روزانه هزاران نفر حتی بخاطر بدست آوردن نیاز های اولیه مانند داکتر رفتن و یا خریداری مواد غذایی اولیه از خانه های شان بیرون شده نتوانند."
افرادی که در این گزارش با آنان مصاحبه شده، ادعا میکنند که حکومت پاکستان از آغاز ماه جولای تا کنون، هیچیک از درخواستهای تمدید ویزه افغانها را نپذیرفته است.
به گفته آنان، در نتیجهی این وضعیت، شمار زیادی از افغانهایی که بهگونه قانونی وارد پاکستان شدهاند و پروندههای اسکان مجدد به کشورهای غربی از جمله ایالات متحده امریکا را دارند، اکنون بدون ویزه و در وضعیت نامشخص بهسر میبرند.
منزه کاکر، یکی از اعضای «کمیتهی اقدام مشترک برای مهاجران» و وکیل مدافع افغانهای زندانی در کراچی پاکستان، به رادیو آزادی گفت که آنان با حکومت پاکستان در مورد مشکل عدم تمدید ویزههای مهاجران افغان صحبت کردهاند، اما افزود که مقامهای پاکستانی این مشکل را نمیپذیرند.
"ما این موضوع را بارها با آنان مطرح کردهایم، زیرا در بسیاری از موارد، هنگام که افغانها بازداشت میشوند، ما درخواست تمدید ویزایشان را نیز شریک مینماییم، بر اساس قوانین بینالمللی، افرادی که با ویزه وارد شدهاند و درخواست تمدید آن را دادهاند، اما ویزه شان رسماً رد نشده است، نباید بازداشت شوند، ولی، مقامات پاکستانی این روند را نادیده میگیرند."
قابل یادآوریست که شماری از رسانههای پاکستانی، از جمله جیو نیوز، به تاریخ ۱۲ جولای گزارش داد که به اتهام صدور غیرقانونی ویزههای الکترونیکی برای افغانها، اداره تحقیقات فدرال پاکستان (FIA) چند تن از کارمندان اداری بخش صدور ویزه را بازداشت کرده است.
هرچند حکومت پاکستان تاکنون بهصورت رسمی در این مورد چیزی نگفته است، اما محسن نقوی، وزیر داخلهی پاکستان، روز جمعه (۱۸ جولای) در یک نشست خبری هشدار داد که این کشور دیگر اجازه نخواهد داد مهاجران غیرقانونی در خاک پاکستان باقی بمانند.
رسانههای پاکستانی، از جمله تلویزیون سما، به نقل از محسن نقوی، گفته که در برابر افغانهایی که بدون ویزه و اسناد در پاکستان حضور دارند، هیچگونه برخورد نرم صورت نخواهد گرفت و آنان باید این کشور را ترک کنند.
این در حالیست که پاکستان از قبل روند بازداشت و اخراج اجباری مهاجران افغان فاقد اسناد، از جمله دارندگان کارت های ایسیسی را آغاز کرده است.
همچنان، حکومت پاکستان به ۱.۴ میلیون مهاجر افغان دارای کارتهای (PoR) نیز هشدار داده که باید این کشور را ترک کنند.
محسن نقوی گفته است که حکومت تصمیم گرفته تا مدت اعتبار کارتهای پیاوآر را تمدید نکند و مهاجران دارای این اسناد نیز باید از پاکستان خارج شوند.
حکومت پاکستان پیشتر به مهاجران افغان دارای کارتهای "پیاوآر" هشدار داده بود که باید تا پایان ماه جون این کشور را ترک کنند. اما پس از آن، وزارت امور کشمیر، گلگت-بلتستان، ایالتها و مناطق مرزی پاکستان، در یک مکتوب رسمی که به تاریخ ۴ جولای از سوی دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) در پاکستان در صفحه فیسبوک نشر شد، اعلام کرد که تمدید کارتهای پیاوآر تحت بررسی حکومت قرار دارد.
در این مکتوب، از سکرتر جنرال وزارت داخله در اسلامآباد و فرماندهان پولیس ایالتهای پنجاب، سند، بلوچستان و خیبرپختونخوا خواسته شده بود تا پیش از نهاییشدن تصمیم حکومت، اطمینان حاصل کنند که با دارندگان کارتهای پیاوآر برخورد منفی صورت نگیرد و آنان به هیچ شکلی مورد آزار و اذیت قرار نگیرند.
با آنکه تصمیم پاکستان در مورد اخراج اجباری مهاجران با واکنشهای تند نهادهای بینالمللی مواجه شده، اما روند اخراج مهاجران افغان از این کشور همچنان ادامه دارد.
در تازهترین مورد، فلیپو گراندی، کمیشنر عالی سازمان ملل در امور مهاجران، در دیدار با مولوی عبدالکبیر، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان در کابل، گفته است که وضعیت اخراج اجباری افغانها از ایران و پاکستان را با نهادهای بینالمللی در میان خواهد گذاشت.
این وزارت در بیانیهای که در صفحه اکس خود منتشر کرده، گفته است که این دیدار به تاریخ ۱۹ جولای صورت گرفته و در آن، مولوی عبدالکبیر تأکید کرده است که افغانستان بهدلیل جنگها و تغییرات اقلیمی در وضعیت دشواری قرار دارد و اخراج اجباری هزاران مهاجر افغان از ایران و پاکستان، فشار سنگینی بر اقتصاد و خدمات اجتماعی این کشور وارد کرده است.
بر بنیاد گزارشها، از ماه اکتوبر سال ۲۰۲۳ به اینسو که پاکستان روند اخراج پناهجویان افغانِ بدون اسناد را آغاز کرده، نزدیک به یک میلیون مهاجر افغان به افغانستان بازگردانده شدهاند.