لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۵ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۰:۲۶

چرا تماشای فلمهای کارتونی برای کودکان مفید است؟


تصویر یکی از صحنه های یک فلم کارتونی که توسط مجیب الرحمان ایمان ساخته شده
تصویر یکی از صحنه های یک فلم کارتونی که توسط مجیب الرحمان ایمان ساخته شده

مجیب الرحمان ایمان، باشنده اصلی ولسوالی سیدآباد ولایت میدان وردک، تحصیلات خود را در رشته تاریخ تا سطح لیسانس به پایان رسانیده است.

اما او اکنون به هنر انیمیشن، یا تولید کارتون، پرداخته است.

او چگونه به این عرصه روی آورد و چه چیزی او را به ساخت فلم‌های کارتونی برای کودکان علاقه‌مند ساخت؟
ایمان در این مورد به رادیو آزادی گفت «وقتی در پوهنتون بودم، از همان زمان به دیزایننگ علاقه‌مند شدم و چیزهایی یاد گرفته بودم. آن‌زمان کورس‌های زیادی در کابل نبود و اینترنت هم ضعیف بود. با همان اینترنت محدود، این مسایل را آنلاین یاد گرفتم.»

ایمان می‌گوید که بعدها با فراگرفتن برخی دوره‌های آموزشی، وارد دنیای هنرهای دیجیتالی شد، گرافیک دیزایننگ را آموخت، سپس انیمیشن‌های دوبُعدی (2D) و سه‌بعدی (3D) را آموخت و در این عرصه، پروژه‌های متعددی را عملی ساخت.

مجیب الرحمان ایمان تهییه کنندۀ فلمهای کارتونی
مجیب الرحمان ایمان تهییه کنندۀ فلمهای کارتونی

او درباره فلم‌های کارتونی چنین توضیح می‌دهد «دو نوع هستند، یکی کارتونی چاپی و دیگری انیمیشن. کارتون انیمیشنی نیز به دو بخش تقسیم می‌شود: دوبُعدی (2D) که حرکات آن زیاد منظم نیست، اما حالا که AI «هوش مصنوعی » پیشرفت کرده و برنامه‌ها توسعه یافته، حرکات منظم‌تر شده‌اند. نوع دیگر سه‌بعدی (3D) است که داستان‌پردازی قوی‌تری دارد و حرکت دادن اشیاء در آن آسان‌تر است.»

ایمان می‌گوید تا کنون انیمیشن‌های متعددی را برای خود و دیگران، بر اساس سفارش، طراحی و تولید کرده است.

مجیب‌الرحمن ایمان، که خود نیز از علاقمندان تماشای فلم‌های کارتونی است، باور دارد که جذابیت این فلم‌ها در این است که برای همه‌ گروه‌های سنی دل‌پذیر است.

این فلم‌ها یکی از بهترین ابزارهای انتقال پیام هستند


او در مورد اثرات مثبت فلم‌های کارتونی می‌گوی «این فلم‌ها یکی از بهترین ابزارهای انتقال پیام هستند. اگر تاریخچه فلم‌های کارتونی را بررسی کنیم، کاهش در آن دیده نمی‌شود؛ بلکه افزایش یافته و روز به روز بیشتر می‌شود. همه مردم با دیدن کارتونی‌ها پیام‌هایی دریافت می‌کنند؛ پیام‌هایی درباره اصلاح جامعه، تربیه کودکان و بسیاری موارد دیگر.»

او می‌افزاید که یکی دیگر از ویژگی های خوب فلم‌های کارتونی این است که برخلاف فلم‌های واقعی، نیاز به تجهیزات زیاد، مکان‌های مختلف برای تصویر ‌برداری و امکانات پیچیده صحنه‌سازی ندارند.

با این حال، به گفته او، ساخت انیمیشن نیز روندی زمان‌گیر و دارای مراحل فنی مختلف است که نیاز به دقت و مهارت بالا دارد.

انیمیشن یا فلم کارتونی، گونه‌ای از فلم‌ها است که در آن اشیا و شخصیت‌ها به‌صورت دیجیتالی طوری به تصویر کشیده می‌شوند که بیننده آن‌ها را زنده و متحرک می‌بیند.

هرچند به گفته ایمان، فلم‌های کارتونی برای همه گروه‌های سنی جذابیت دارند، اما کودکان بیشتر از دیگران به تماشای آن علاقه‌مندند؛ زیرا به گفته او با شخصیت‌ها و داستان‌های این فلم‌ها احساس نزدیکی می‌کنند، خود را در ماجراها می‌بینند و از طریق آن‌ها تخیل، هیجان و آموزش را تجربه می‌کنند.

از سوی هم فعالان حوزه ادبیات و هنر کودکان، می‌گویند که تماشای فلم‌های کارتونی برای کودکان بسیار مفید است.

از این میان اسما کاکر معاون خانه ادبیات کودک به رادیو آزادی گفت که این فلم‌ها علاوه بر سرگرمی، ابزارهایی آموزشی و پرورش خلاقیت را فراهم می‌کنند، او اما تأکید کرد که انتخاب محتوا باید با سن و نیازهای رشد کودکان هماهنگ باشد تا تأثیر مثبت بیشتری داشته باشد.

مهم این است که محتوای فلم متناسب با سن کودک باشد


او به رادیو آزادی گفت «فلم‌های کارتونی برای کودکان بسیار مفید است. نیروی تخیل آن‌ها را تقویت می‌کند، زبان یاد می‌گیرند، صحبت کردن را می‌آموزند، به اخلاق نیک تشویق می‌شوند. برای‌شان سرگرمی خوب است و شادی می‌آورد، اما مهم این است که محتوای فلم متناسب با سن کودک باشد.»

خانم کاکر بر اهمیت این موضوع تأکید کرده و می‌گوید که برخی از فلم‌های کارتونی حاوی صحنه‌های خشونت‌آمیز هستند، با واقعیت همخوانی ندارند و از این که ممکن است تأثیر منفی بر ارزش‌ها و باورهای کودکان داشته باشند، نباید اجازه داده شود تا چنین فلم‌های خشونت‌آمیز را تماشا کنند.

او همچنین تأکید کرد که باید برای تماشای انیمیشن‌ها و فلم‌های کارتونی برنامه‌ای منظم و زمان‌بندی مشخص برای کودکان تعیین شود تا آنان بیش از حد به دیدن این نوع برنامه‌ها وابسته نشوند.

XS
SM
MD
LG