لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۶ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۰:۲۹

پیشرفت ها در کاهش بیماری ملاریا در افغانستان "با خطر مواجه" اند


خانمی مبتلا به بیماری ملاریا در یکی از مراکز صحی - تصویر از آرشیف
خانمی مبتلا به بیماری ملاریا در یکی از مراکز صحی - تصویر از آرشیف

بخش افغانستان سازمان جهانی صحت (WHO) می‌گوید که افغانستان بخاطر کاهش بیماری ملاریا "سخت مبارزه کرده‌است، اما این پیشرفت‌ها در معرض خطر قرار دارند".

به گفتۀ این سازمان در جهان، هر دقیقه یک تن به دلیل ابتلا به بیماری ملاریا جان می‌دهد.

افغانستان یکی از کشور های است که بیماری ملاریا در آن هنوز زندگی مردم را تهدید می‌کند.

عبدالله، ۲۷ ساله‌، باشنده‌ ولسوالی رودات ولایت ننگرهار است که می‌گوید از یک هفته به این سو به بیماری ملاریا مبتلا است.

عبدالله که به گفتۀ خودش تقریباً هر‌سال به ملاریا مبتلا می‌شود، به رادیو آزادی گفت که با گرم شدن هوا شمار زیاد باشنده های روستای او به ملاریا مبتلا شده‌اند.

در هر خانه دو سه نفر در این موسم گرمی به ملاریا مبتلا شده است


او در صحبت با رادیو آزادی گفت "من خودم فعلاً به بیماری ملاریا مبتلا استم. تب و لرزه دارم. به داکتر قریه مراجعه کردم و یک مقدار دوا داد. این چیز این‌جا عام است. در هر خانه دو سه نفر در این موسم گرمی به ملاریا مبتلا شده است."

فیصل باشنده شهر کابل که از چند روز به این‌سو مادرش به بیماری ملاریا مبتلا شده نیز می‌گوید "صحت‌اش گاهی خوب گاهی بدتر می‌شود. تب شدید دارد و گاهگاهی لرزه پیدا می‌کند. در این وقت بی‌کاری و نبود اقتصاد خوب توان تداوی‌اش را نداریم تا در یک شفاخانه مجهز تداوی‌اش کنیم. او را به کلینیک دولتی بردم. داکتران گفتند ملاریاست"

سازمان‌های صحی بین‌المللی نیز در مورد شدت این بیماری در افغانستان در فصل گرما، ابراز نگرانی کرده اند.

بخش افغانستان سازمان جهانی صحت (WHO) می‌گوید که افغانستان بخاطر کاهش بیماری ملاریا سخت مبارزه کرده‌است، اما هشدار می‌هد که این پیشرفت‌ها اکنون در معرض خطر قرار دارند.

این سازمان در پیامی به مناسبت ۲۵ اپریل روز جهانی ملاریا در صفحه اکس (تویتر سابق) به نقل از داکتر ادوین سنیزا سالوادور، نماینده سازمان جهانی صحت در افغانستان نوشته است "اکنون زمان عمل است، تا ملاریا در افغانستان ریشه‌کن شود".

به گفته او، باید از ابزارهای مؤثر استفاده شود، راه حل‌های محلی در نظر گرفته شود و اقدام جمعی در برابر این بیماری دوباره روی دست گرفته شود.

سازمان جهانی صحت با اعلام شعار «ملاریا با ما خاتمه می‌یابد» همچنان در صفحه وب‌سایت خود نوشته است که روز جهانی ملاریا یک مناسبت است تا نیاز به سرمایه‌گذاری دوامدار و تعهد سیاسی پایدار برای جلوگیری و کنترول این بیماری را برجسته سازد.

این سازمان در ادامه نگاشته است که ملاریا تقریباً یک زند‌گی را در هر دقیقه در جهان می‌گیرد که بیشترین مرگ‌ومیر در افریقا واقع می‌شود.

تلاش کردیم نظر شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت طالبان را در مورد شیوع این بیماری در افغانستان بگیریم، اما به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.

پشۀ که بیماری ملاریا را انتقال می‌دهد
پشۀ که بیماری ملاریا را انتقال می‌دهد

داکتران می‌گویند که ملاریا یک بیماری ویروسی، ساری و قابل انتقال است که مي‌تواند سبب مرگ انسان ‌شود.

داکتر فریدالله عمری متخصص امراض ساری در شفاخانه انتانی کابل در این مورد به رادیو آزادی گفت "بیماری ملاریا یک بیماری حاد ساری، انتانی در سطح جهان می‌باشد که می‌تواند این بیماری اطفال و کاهلان، خانم‌ها و آقایان را مصاب بسازد. کسانی‌که مصاب به این بیماری می‌باشند، زمانی‌که آن‌ها را پشه انافل می‌گزد و بعداً این پشه پرازیت را همراه خود می‌گیرد و اشخاص و افراد سالم را می‌گزد، این بیماری توسط همین پشه از اشخاص مصاب به اشخاص سالم منتقل می‌شود."

وی افزود که علایم بیماری ملاریا تب، لرزه شدید، سردی بدن، عرق، استفراغ و اسهالات نزد شخص بیمار اند که بیشتر کودکان زیر پنج سال و زنان حامله به این بیماری مبتلا می‌شوند.

داکتران توصیه می‌کنند زمانی‌که علایم ملاریا نزد افراد پیدا می‌شود هرچه زودتر به نزدیک‌ترین مرکز صحی مراجعه کنند تا از خطر مرگ‌ومیر این بیماری در امان باشند.

XS
SM
MD
LG