لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ حمل ۱۴۰۴ کابل ۱۱:۰۶

سازمان صحی جهان: ۳۰۰ هزار زن به دلیل مشکلات در زایمان در جهان جان می‌دهند


تصویر از یکی از شفاخانه های نسایی و ولادی در افغانستان
تصویر از یکی از شفاخانه های نسایی و ولادی در افغانستان

سازمان جهانی صحت(WHO) از تمامی حکومت‌ها و جامعه صحی خواسته تا تلاش‌ها را برای پایان دادن به مرگ‌ومیر قابل پیشگیری مادران و نوزادان افزایش دهند.

در این حال شماری از باشندگان ولایت های مختلف افغانستان به ویژه مناطق دور دست از عدم دسترسی مناسب به خدمات صحی وافزایش مرگ ومیر مادران وکودکان درمناطق شان شاکی اند.

عبدالقیوم باشنده ولایت هرات می‌گوید به دلیل نبود امکانات مجهز وعدم دسترسی به خدمات صحی دریک سال گذشته چند تن ازمادران و نوزدان اعضای خانواده ونزدیکان شان جان باخته اند.

او دراین مورد به رادیوآزادی گفت «من خودم شاهد مرگ ومیر مادران ونوزادان بودیم. داکتران بسیار کم است و مراکزصحی مجهزوجود ندارد. خواهرم یک کودک خود را از دست داد ، عروس خیاشینه‌ام هم دراثرولادت فوت کرد. اینجا شهراست درولسوالی ها به ویژه ولسوالی های دوردست به مراتب مرگ ومیرمادران وکودکان زیاد است.»

عبدالکریم باشنده قریه کاسی درولایت غور نیزنگرانی مشابه دارد. او می‌گوید «منطقه ما ازشهرگوشه است کلینک وجود ندارد. زمانی که یک زن حامله مریض می شود مردم توان انتقال اش را به شهر ندارد و درضمن درشفاخانه ولایتی هم امکانات خوب نیست. به همین دلیل اکثریت کودکان و مادران جان های شان را ازدست می دهند.»

هفتم اپریل روز جهانی صحت است. شمار زیادی از افغانها از حکومت طالبان و جامعه بین‌المللی در این روز خواستار رسیدگی جدی به مشکلات در سکتور صحی، به خصوص در بخش صحت طفل و مادر در افغانستان اند.

افغانستان یکی از "مرگبار ترین کشورها" برای کودکان و مادران
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:16 0:00

سازمان جهانی صحت(WHO) به مناسبت این روز در ویب سایت خود با نگرانی از مرگ ومیرمادران در جهان، از تمامی حکومت‌ها و جامعه صحی می‌خواهد تا تلاش‌ها را برای پایان دادن به مرگ‌ومیر قابل پیشگیری مادران و نوزادان افزایش دهند و صحت و رفاه درازمدت زنان را در اولویت قرار دهند.

این سازمان همچنان از راه اندازی کمپاین یک ساله با عنوان ، «آغازهای سالم، آینده‌های پُرامید» درمورد صحت مادران و نوزادان خبرداده است.

سازمان صحی جهان در ادامه نوشته که بر اساس تخمین‌های منتشرشده، هم‌اکنون سالانه نزدیک به ۳۰۰ هزار زن به دلیل مشکلات بارداری یا زایمان جان خود را از دست می‌دهند، بیش از ۲ میلیون نوزاد در ماه نخست زندگی می‌میرند و حدود ۲ میلیون نوزاد دیگر مرده متولد می‌شوند.

این سازمان همچنان کمک کردن به هر زن و نوزاد برای زنده ماندن و رشد را وظیفه حیاتی خوانده و تاکید کرده که صحت مادران و نوزادان اساس خانواده ها و جوامع صحتمند را تشکیل می دهندکه بر اطمینان از آینده های پر از امید برای همه کمک می کند.


تلاش کردیم تا از شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت طالبان درپیوند به چگونگی عرضه خدمات صحی ومشکلات موجود در این زمینه بپرسیم، اما او به پرسش های رادیو آزادی پاسخ نداد.

حکومت طالبان در بیش از سه ونیم سال گذشته دروازه های مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتون ها را بروی دختران بسته است و سال گذشته خورشیدی انستیتوت های طبی را نیز بروی دخترانی مسدود کرد که قرار بود پس از فراغت در بخش های رسیدگی به مادران و نوزادان فعالیت کنند.

در این حال داکتران بخش نسایی و ولادی توجه به وضعیت مادران و نوزادان را یک مسئله جدی خوانده و تاکید برافزایش تعداد مراکز صحی وپرسونل مسلکی درمناطق مختلف افغانستان می کنند.

یلدا یکی از این داکتران به رادیوآزادی گفت « به خاطر کاهش این مرگ و میر مادران ونوزادان باید مراکزصحی افزایش یابد، پرسونل صحی آموزش داده شده وتعداد شان بیشترشود و راهی دیگر آگاهی دهی به خانواده ها درمورد اهمیت زایمان درمراکز صحی وتشویق آنها به مراجعه زود هنگام به مراکز صحی است.»

این درحالیست که دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) در۲۷ مارچ هشدار داد که با کاهش تأمین بودجه، تا پایان سال جاری ۲۰۲۵ بیش از ۱۹۶۲ مرکز صحی در افغانستان بسته می شود و این مسئله ۷ میلیون نفر را از خدمات اولیه صحی محروم خواهد کرد.

این سازمان افزوده که در این میان ۳.۱ میلیون کودک زیر پنج سال و ۱.۱ میلیون زن باردار و شیرده از خدمات درمانی و تغذیه‌ای محروم خواهند شد و خطر مرگ‌ومیر به ویژه میان کودکان و زنان ناشی از سوء تغذیه و شیوع بیماری‌ها به شدت افزایش خواهد یافت.

XS
SM
MD
LG